“📸台式文青裝潢⭐️必食足料紅燒牛肉麵🍜”

桂花小幸 牛肉麵 茶飲 休閒餐廳 b+bc
香港排名第3,148 (共15,263家餐廳)
價位: US$6 - US$10
更多餐廳詳細資料
周圍地區: 元朗
描述: 桂花小幸是讓人放下生活壓力的休閒的聚腳點,設計以簡潔自然的格調、柔和的暖色調、原木的清新,讓你和你的朋友可以輕鬆愜意體會一個文青之旅,享受一趟寧靜的慵懶時刻。 桂花小幸在將軍澳開店,幾年內走到荃灣,2021年終於又走到香港美食集中地—— 元朗! 桂花小幸希望將台式地道風味帶到每個角落,讓香港人在忙碌的生活裡找到片刻愜意悠閒,好好休息再重新出發。 招牌紅燒腱心牛肉麵,牛肉香腍入味,麵條煙韌爽口
2021年2月27日 透過行動裝置

✏️環境:
今日係同朋友行山之前泥尋食下, 見呢間咁多人排隊, 通常都係正野(^ー^) 不過都等等下都差唔多半個鐘~~
入到去感覺好台灣文青feel 嘻嘻( ͡° ͜ʖ ͡°)

睇下個meau, 都幾多選擇下(*゚▽゚*)
可以同時滿足灑又想食飯同麵既朋友, 所以我同朋友都分別叫左餐廳推介既麵同飯主食
╰(*´︶`*)╯♡

比較估唔到既係餐廳既特飲竟然係有奶蓋飲!!!! 特色飲品都比平時食開既台式餐廳多選擇

✏️食物:

⭐️ 三盛紅燒牛肉麵 (台灣麵 & 紅燒牛肉湯/ 腱心牛肉, 牛腩, 牛丸)@$69

牛肉麵係我最愛既台灣野食~ 呢個麵係無令人失望(*´∇`*) !! 牛肉湯底味濃~~~ 台灣麵硬度適中易入口~~三餸入面既腱心牛肉牛腩牛丸都有牛味又唔命太硬好食! 成碗麵既講份量都飽

⭐️芝士奶蓋烏龍茶@$28
香濃香滑既烏龍茶~~~

⭐️日式紅豆抹茶@$26
呢個係好飲!!! 雖然係熱飲但抹茶味好濃, 加埋沉左係底既紅豆, 有一刻感覺食緊日本野多過台灣野(´∀`)

⭐️滷水蛋滷肉飯定食 @$63 (+ 紫菜魚丸湯$8)
成set一泥都覺個份量幾足~~~
不過艺滷肉飯係有啲失望, 有啲唔似台式餐應有既質素: 飯底有啲黏, 滷肉醬料不足而且味道好淡, 食落口完全感覺唔到滷肉飯香味(//∇//); 附送既小食都ok 但小白菜就偏乾

⭐️椒鹽花枝丸 (3粒) @$26
高質既花枝丸!! 蘇炸香口好有花枝丸味!!

⭐️現做煎餃子(4隻)@$28
同樣, 餃子都係少失望, 比較淡而無味, 同埋唔太香脆

整體泥講, 呢個lunch都算大滿足(^○^)
份量泥講就真係幾足料
特色飲品值得一讚但部份食品就仍有改善空間

造訪日期: 2021年2月
1  感謝 Catherineee_tsang

查看過桂花小幸 牛肉麵 茶飲 休閒餐廳 b+bc的旅客也查看過

中國香港
中國香港

去過桂花小幸 牛肉麵 茶飲 休閒餐廳 b+bc嗎? 請分享你的經驗!