“The one 的the one”
KOKON2的評論

KOKON2
香港排名第2,840 (共15,741家餐廳)
2022年5月16日 透過行動裝置

餐廳座位闊落坐得舒服
裝修彷彿去到以前嘅日本好正
最鍾意門口嗰個有特色嘅磚牆

前菜係龍捲風沙律 $76
最鍾意佢上面嘅生菜脆片!
撈埋重量嘅蟹柳蟹子
配上海量沙律醬非常誇張!

最有特色係呢度嘅壽司卷物
點咗部火山(卷物)$128
入面有帶子、青瓜、牛油果同埋蟹柳
上菜方式非常之有趣
似表演
會有真火,圍住火山爆發
好正,身為港女的我好buy呢啲

煙花 $78
要唔要辣味三文魚、辣味吞拿魚同埋芝士
發現咗好有趣嘅質感,原來係脆卜卜嘅薯片
好有驚喜!

櫻花蝦茄子燒 $68
完全改變左對茄子嘅睇法
原來櫻花蝦配茄子會咁夾
脆卜卜嘅櫻花蝦,配上淋芝芝茄子
溫馨提示,配搭埋佢嘅酸蘿蔔更加出色

秘製蒜香牛油燒帆立貝$38
上枱已經聞到濃濃嘅牛油香味
咬落蒜香更加明顯
好滿足❤️‍❤️‍❤️‍

餐廳侍應都非常幫到手!
好nice同埋勁有禮貌
鍾意佢哋嘅服務態度同埋留意客人需要

總括嚟講今晚餐好滿意
下次再黎

造訪日期: 2022年5月
感謝 loouuiissa

2021年12月8日 透過行動裝置

次次都係觀塘食古今二,第一次試荃灣分店,環境casual d, 食物一樣咁好食!!

❤蜘蛛 每次都必食!! 牛油果軟殼蟹卷真係無敵!!大大件軟殼蟹又香又脆,牛油果熟度岩岩好,夠晒creamy,青山好爽口,一啖咬落去有幾種texture層次好豐富
️火山 第一次試~大量蟹柳堆滿係面,好大座蟹柳卷山仔咁
雜錦天婦羅 天婦羅婦外面好脆,入面既蝦好彈牙,好味!! 仲有天婦羅mini 紫薯都好好味~
龍卷風沙津 蟹子x蟹柳x中華沙律mix沙津菜,好refresh好健康,回頭度好高,下次都應該會再叫!
埼玉網燒牛舌 牛舌超彈牙好有咬口,燒到好香

造訪日期: 2021年12月
感謝 cheshirecatfoodie
2021年12月7日

是日和朋友來到荃灣千色匯附近行街,遇見古今二居酒屋。
食了沙律、卷物、小食樣樣都好味,下次要帶媽媽來食一轉先。

日本温室南瓜沙律 $58
採用日本温室南瓜,瓜肉連皮食依亦安心,食落好有口感不會只有瓜蓉,沙律面再佈上杏仁片及蟹籽,伴有小蕃茄,好食。

蜘蛛 $88
卷物包住炸軟殼蟹身、青瓜絲、牛油果、蟹柳及蟹籽等餡料,爽脆中帶點柔軟,好味好味。

火焰金龍卷 $98
擺盤吸晴有威勢, 三文魚腩經輕微火炙過,帶來陣陣煙燻香味,餡料仲有芝士及炸蝦,口感層次豐富。

雜錦天婦羅 $88
三款天婦羅包括炸蝦、紫薯及秋葵蝦肉,炸粉薄薄,炸蝦大大條唔油膩,紫薯肥嘟嘟夠晒甜,秋葵蝦肉好搶分,食落無黏黏的感覺而且同蝦肉好夾。

三文魚頭湯鍋 $88
食住沙律同壽司凍凍地,呢個暖鍋來得合時,香濃胡椒味,湯底呈奶白色,有手掌般大的三文魚頭,仲有不少豆腐、菇菌同娃娃菜,食完暖胃又飽飽。

造訪日期: 2021年11月
感謝 hungrymama90
2021年11月15日 透過行動裝置

地理位置尚算容易找到,而且千色匯是荃灣行街必經之地,夠哂方便!
餐廳設計屬於開放式,同朋友一起吃飯傾偈感覺好輕鬆,讚!

由於平日晚上去,人流不算太多,加上有5,6個侍應,服務態度好友善,感覺良好!

炸三文魚魚頭
聞到味已經覺得好香,食落外皮好脆,加上淡燒汁,食落好香口!

柚子沙律
份量十足,適合3個人食,柚子甜甜酸酸加麻醬,啱晒做開胃菜!

蜘蛛(軟殼蟹壽司)+煙花(辣三文魚碎壽司)
一改傳統式擺設,加上醬汁拉花同少許脆口碎粟米片,創意滿分之餘,仲好好食!

櫻花蝦茄子燒
足足有成條手臂咁長!鋪上滿滿的微辣櫻花蝦,非常惹味!

每樣食物味道都好有質素,回頭率好高!

(5星為最高級)
味道:⭐️⭐️️️⭐️⭐️

荃灣眾安街68號荃灣千色匯1期3樓3013號舖

造訪日期: 2021年11月
感謝 Pioneer07402078403
2021年10月9日

古今二主打創意卷物,卷物皆以可愛名稱命名。 食過兩次都好滿意,價錢經濟,樣樣都咁好食。

富士山 $88
特別的名字,原來由厚厚的蟹柳、蟹籽同脆片堆砌成山狀,山底以細細粒壽司砌成,餡料包括牛油果及鰻魚,的確幾特別。

蜘蛛 $85
蟹腳如蜘蛛般從壽司爬出,餡料有青瓜、牛油果、蟹柳、軟殼蟹,每啖都食到蟹肉都好足料。

黑豚荔枝卷串燒 $38
黑豚肉荔枝串燒看似普通,食落有荔枝汁的清甜加豚肉香溶入嘴內,十分好味。

茄子燒 $35
開邊茄子淋上櫻花蝦秘製醬料,甜甜地又好惹味,每啖茄子都充滿醬汁。

日本温室南瓜沙律 $55
沙律面鋪滿杏仁片,伴有小蕃茄及蟹籽,起初以為係南瓜打成蓉,食落先知原來南瓜肉連皮,咬落軟硬適中,令沙律更有口。
整體服務很好,店員主動添茶,食完可以慢慢坐傾下計,值得再次光顧。

造訪日期: 2021年1月
感謝 hungryb520

查看過KOKON2的旅客也查看過

去過KOKON2嗎? 請分享你的經驗!