“懷舊與創新兼備”

Joyful Catering Company
使用外送服務
香港排名第8,846 (共15,301家餐廳)
2021年4月2日

自從上個月去過土瓜灣吃晚飯後,發現原來這個小區都有唔少特色小店,所以近排一得閒就會過嚟行下。最近又俾我發掘到一間好有人情味嘅中菜館。

餐廳位於安徽街,門面與一般飯店分別不大,不算起眼,不過入面都幾闊落,環境乾淨企理,加上食肆一直奉行真材實料和少鹽少油的製作方針,所以好受附近嘅街坊歡迎。

店裡的服務員好熱情,知道我哋第一次嚟,專登過嚟介紹下佢哋嘅招牌菜,而且仲有問必答。原來牆上的玻璃貼左張餐廳嘅熱賣排行榜,菜式選項好豐富,懷舊與創新兼備。

我哋點左半隻喜滿風沙雞 ($178)、秘製醬油厚豬扒飯 ($58) 同 一碟蒜蓉炒時蔬 ($58)。

碟風沙雞果然好有睇頭, 新鮮即製,上桌時熱辣辣,面頭鋪滿金黃色的炸蒜,賣相甚佳。雞皮炸至透薄酥脆,極為香口,雞肉醃得非常入味,蒜味與鹹香並重,熟度亦恰好,甚至連雞胸部分都充滿肉汁, 令人回味無窮,真係不愧為餐廳嘅招牌菜。

至於另一客店員推介的厚豬扒煎蛋飯亦絕不欺場,飯面嗰件帶骨嘅豬扒,比我塊面還要大,夠曬厚身,入口肉滑鬆軟,燶邊帶肥,而且沒有肉膻味,配埋頂頭的流心煎蛋一齊食,真係好味到停唔到口。

豬扒飯奉送飲品,凍飲 +$3。

食完咁多肉,梗係要食返碟菜中和下,揀左蒜蓉炒菜心,碟菜心炒得好爽脆,清甜得嚟又夠蒜味, 好有住家感覺。

呢餐飯食得好滿意,食物有水準之餘,定價仲好親民,加上餐廳環境衛生,服務又夠周到,應該會再嚟幫襯。

造訪日期: 2021年4月
感謝 mjqueen7e

去過Joyful Catering Company嗎? 請分享你的經驗!