“特色咖啡為你整,每個角落慢慢影”

Al Forno Cafe And Bar
香港排名第7,399 (共15,118家餐廳)
周圍地區: 灣仔/銅鑼灣
周圍地區: 灣仔/銅鑼灣
3 週前評論 透過行動裝置

餐廳:Al Forno Cafe and Bar (銅鑼灣)
地址:銅鑼灣告士打道218號地舖

仲記得年幾兩年前同一個美國朋友去到中環Soho區嘅Al Forno Pizzeria食飯,佢地嘅pizza真係一食難忘,但原來上年年中佢地結業咗。不過佢地岩岩1月12號強勢回歸,喺停業期間老闆同團隊仲不停鑽研咖啡同cocktail,以Cafe and Bar嘅形式喺銅鑼灣繼續同香港人一齊be water,一齊走落去

烤蘑菇黑松露炒蛋牛窩夫 $90
韓國大熱嘅牛角窩夫,估唔到係呢到會搵到,將鬆脆嘅牛角包,放入窩夫機烘壓,食落同時有窩夫同牛角包嘅口感,香脆而實在,加上香滑嘅炒蛋,配埋烤蘑菇同黑松露,無論食定睇都咁正

自家製四式芝士薄餅 $128
用上義大利blue cheese Gorgonzola、全世界最巨型瑞士芝士之一嘅Emmental、意大利盛產嘅綿羊奶芝士Pecorino,仲有我地好常食嘅Mozzarella,呢四款芝士製成呢個超濃郁芝士pizza,又可以拉絲,又食到多層芝士口味,芝士迷你仲等咩

Latte Tiramisu $58
唔知大家鍾唔鍾意食tiramisu呢?自問我就係一個愛好者,其實正統嘅tiramisu係用Savoiardi Verona(俗稱Lady Finger,因為隻餅好似手指)整嘅,佢嘅吸水性好強,成條浸入Latte入面,吸收晒latte同埋Lady Finger上面餐廳自己Homemade嘅cream,就好似食緊tiramisu海綿蛋糕咁,有得食又有得飲☕️,影出嚟仲好靚添

Nitro Cold Brew $52
咖啡成日飲☕️,冷泡咖啡都飲過幾次,有氣嘅冷泡咖啡你又試過未?將氮氣打入冷泡咖啡入面,估唔到又幾refreshing,又認識多一款飲咖啡嘅方法喇

餐廳嘅簡約風格好有韻味,無論門口定室內,隨便一個位都可以輕鬆打卡,同朋友過嚟飲杯嘢傾吓偈真係一流

造訪日期: 2021年2月
感謝 hinsonfoodhk

去過Al Forno Cafe And Bar嗎? 請分享你的經驗!

US$USD
台灣