“必食奶醬多冰😍”

使用外送服務
香港排名第4,380 (共15,374家餐廳)
周圍地區: 灣仔/銅鑼灣

一食落好香好濃花生醬味 仲帶少少甜甜既煉奶味
最面有一塊多士仔 營造好似真係食緊奶醬多既感覺
然後有豆腐既cream增加個層次感
食到中間有啲花生既碎碎 食落感覺就好似糖蔥餅入面既餡料咁
食到最後個冰冇咩味 但好彩佢都有少少奶醬既汁可以淋上面繼續食
最後好成功咁完成哂成個冰

味道: 3.4/5
賣相: 3.3/5

造訪日期: 2021年5月
感謝 foodiesdeviljan

2021年4月6日

甜姨姨最初喺天后打響名堂,其後喺銅鑼灣開分店。相信唔少人都知佢哋係#黃店 ,除咗有多款口味嘅刨冰,仲以可以自訂文字嘅「潮文字E」而出名,最近佢哋仲出咗拉絲Bagel,引到我哋都決定去試一試。
三文魚牛油果「潮文治E」($88)
每份「潮文字E」本身都附有隨機字句,+$28 仲可以自己DIY句子。三文治可以選不同餡料,我哋揀嘅呢款係肥美三文魚配上熟透牛油果加生菜同沙律醬嘅組合,厚身多士配上豐富餡料,味道好而且食完好滿足。

拉芝貝果($68)
新出嘅Bagel都係必試 item,Bagel切開後中間夾上大量芝士,分量夠晒澎湃 。芝士軟身拉絲力強,有啲似食緊Pizza Hut芝心批嘅感覺,Bagel 煙韌有咬口,推薦。
仙草珍珠奶茶($38)
港式奶茶嘅味道,仙草好滑溜帶甘香,珍珠口感有啲似啫喱有啲又煮得夠煙韌,size都幾大杯,一定夠飲。
而家用 @GoodMallinghk 個app仲有以下優惠:
1)「潮文治E」配自選特飲 套餐 (10% OFF) [銅鑼灣店限定優惠]
2)「貝果系列」配自選特飲 套餐 (10% OFF) [銅鑼灣店限定優惠]
銅鑼灣耀華街11號地舖

造訪日期: 2021年3月
1  感謝 Grassroots-Ruby
2021年4月6日 透過行動裝置

餐廳:甜姨姨私房甜品 (銅鑼灣)
地址:銅鑼灣耀華街11號地舖

最近有好多朋友生日,嚟緊又會有好多嘅節日,有時諗送咩都真係諗到頭都大埋,甜姨姨最近新推出咗18杯瘋味小杯甜品($268),自取仲可享八折優惠($214),即係唔使$12就可以有一杯甜品,諗諗吓其實用嚟當散水餅或者同屋企人開party都得

香港人最介意嘅就係有冇得自由咁選擇,而呢18杯甜品入面,你就可以喺11款甜品入面自由配搭唔同組合,揀你鍾意食嘅甜品,例如金箔北海道牛奶西米布丁、楊枝甘露、榴槤西米露、黑糖仙草芋圓、草莓乳酪奶凍等

特別介紹幾款我比較鍾意嘅甜品:
芒果三重奏
用鮮甜芒果肉、芒果乾同芒果布甸集合而成,每一啖都有濃郁嘅芒果香,層次細膩而豐富,芒果肉仲要好多,絕對係落足料

榴槤紫糯米
一打開就已經聞到香濃嘅榴槤味,榴槤蓉嘅份量都唔惹少,煙韌嘅紫糯米加上椰奶,配上榴槤蓉一齊放入口,估唔到椰香中和咗榴槤嘅濃烈味道之後都幾夾,真係食多幾個都唔會膩

咦,過多兩個星期就係新年兼情人節,唔知你又諗到送咩比親友/男女朋友仔未呢,睇嚟甜姨姨都係一個唔錯嘅選擇

造訪日期: 2021年2月
感謝 hinsonfoodhk
2021年3月30日

今日去甜姨姨到食咗呢款4月1號開始期間限定,用【 獨角獸】為主題嘅《獨角獸小公主Joslin》及《獨角獸朱古力心太軟》

獨角獸小公主Joslin $148
4月份係甜姨姨嘅囡囡生日,整咗呢款超夢幻又可愛嘅獨角獸造型刨冰;呢款刨冰好味道,又夢幻又吸引,小朋友實會鍾意❤

最頂中間位置放有獨角獸造型蛋糕棒,呢支蛋糕棒用全人手製成,外層用白朱古力及糖花裝飾;裡面嘅孖寶蛋糕加入牛油及乾果製成;蛋糕口感有種似層相識嘅感覺,味道好特別

刨冰口感輕盈,外層淋上黑車厘子乳酪,顏色係粉紅色,食落帶有少少酸味;刨冰裡面仲有好多不同餡料,就好似尋寶咁,會搵到驚喜;首先會見到七彩顏色嘅爆炸糖;到中間個層就會有香脆又酸甜嘅草莓脆脆;底層就有紅絨曲奇餅脆脆,好鍾意呢款味道嘅脆脆

食哂成個刨冰後,會發現最底係紅❤黃綠三色彩虹啫喱;三層啫喱好巧功夫,要續層續層整上去

獨角獸朱古力心太軟 $48
呢款超流心心太軟用咗85%嘅朱古力製成,香濃可可味,食落仲帶有少少鹹味,味道好特別,仲唔會太甜

400次髒髒冰 $138

呢款刨冰份量十足,都係一款好吸引嘅刨冰;呢款刨冰最頂層有400次咖啡泡沫,放入口即溶;外層有朱古力醬、85%朱古力粉及美祿粉,食落就唔會太甜;入面仲有極鬆脆 Kit Kat 碎;最下面就係極之冰凍嘅 Movenpick 朱古力雪糕;配埋朱古力醬,唔夠味就可以倒落去

記得記得一定要由上至下食,千其唔好由下面食上去或中間切一半食,咪就會好似山泥傾瀉咁架啦

地址銅鑼灣耀華街11號地舖
電話 ☎️ 51184324

造訪日期: 2021年3月
感謝 SukiYeung
2021年3月28日 透過行動裝置

係ig老是常出現既甜品店!甜品種類多 巨型刨冰 同 潮文多士都打卡一流!

✅ 刨冰 @ 400次髒髒冰 ($138)
3月期間限定 既Kitkat 刨冰 外面有朱古力髒髒粉,刨冰淋埋朱古力醬仲邪惡!入面仲有kitcat碎 增加口感,真係外到內都好濃朱古力味!

小插曲係食食下冧左 店員好溫柔幫我地清潔番張枱之餘 仲送番細杯刨冰 超貼心!

✅ 刨冰 @ 小王子 ($138)
造型滿分 刨冰係芋頭同椰汁味 入面仲有椰片碎 芋泥同西米!唔會太甜好fresh

➡️ 潮文字E @厚餐日本流心蛋|爆餡極上肉鬆芝士 ($68)
Random 印左潮文既爆餡多士 為你表達心聲!味道OK 都係刨冰比較有驚喜

銅鑼灣耀華街11號地舖
人均消費:$103|回頭率: ❣️❣️❣️❣️/ 5

造訪日期: 2021年2月
感謝 leogirlfoodie_hk852

去過甜姨姨私房甜品嗎? 請分享你的經驗!