“十八杯瘋味甜品,每款都試唔洗諗”

甜姨姨私房甜品
香港排名第4,796 (共15,292家餐廳)
周圍地區: 灣仔/銅鑼灣
周圍地區: 灣仔/銅鑼灣
4 週前評論 透過行動裝置

餐廳:甜姨姨私房甜品 (銅鑼灣)
地址:銅鑼灣耀華街11號地舖

最近有好多朋友生日,嚟緊又會有好多嘅節日,有時諗送咩都真係諗到頭都大埋,甜姨姨最近新推出咗18杯瘋味小杯甜品($268),自取仲可享八折優惠($214),即係唔使$12就可以有一杯甜品,諗諗吓其實用嚟當散水餅或者同屋企人開party都得

香港人最介意嘅就係有冇得自由咁選擇,而呢18杯甜品入面,你就可以喺11款甜品入面自由配搭唔同組合,揀你鍾意食嘅甜品,例如金箔北海道牛奶西米布丁、楊枝甘露、榴槤西米露、黑糖仙草芋圓、草莓乳酪奶凍等

特別介紹幾款我比較鍾意嘅甜品:
芒果三重奏
用鮮甜芒果肉、芒果乾同芒果布甸集合而成,每一啖都有濃郁嘅芒果香,層次細膩而豐富,芒果肉仲要好多,絕對係落足料

榴槤紫糯米
一打開就已經聞到香濃嘅榴槤味,榴槤蓉嘅份量都唔惹少,煙韌嘅紫糯米加上椰奶,配上榴槤蓉一齊放入口,估唔到椰香中和咗榴槤嘅濃烈味道之後都幾夾,真係食多幾個都唔會膩

咦,過多兩個星期就係新年兼情人節,唔知你又諗到送咩比親友/男女朋友仔未呢,睇嚟甜姨姨都係一個唔錯嘅選擇

感謝 hinsonfoodhk

2021年3月30日

今日去甜姨姨到食咗呢款4月1號開始期間限定,用【 獨角獸】為主題嘅《獨角獸小公主Joslin》及《獨角獸朱古力心太軟》

獨角獸小公主Joslin $148
4月份係甜姨姨嘅囡囡生日,整咗呢款超夢幻又可愛嘅獨角獸造型刨冰;呢款刨冰好味道,又夢幻又吸引,小朋友實會鍾意❤

最頂中間位置放有獨角獸造型蛋糕棒,呢支蛋糕棒用全人手製成,外層用白朱古力及糖花裝飾;裡面嘅孖寶蛋糕加入牛油及乾果製成;蛋糕口感有種似層相識嘅感覺,味道好特別

刨冰口感輕盈,外層淋上黑車厘子乳酪,顏色係粉紅色,食落帶有少少酸味;刨冰裡面仲有好多不同餡料,就好似尋寶咁,會搵到驚喜;首先會見到七彩顏色嘅爆炸糖;到中間個層就會有香脆又酸甜嘅草莓脆脆;底層就有紅絨曲奇餅脆脆,好鍾意呢款味道嘅脆脆

食哂成個刨冰後,會發現最底係紅❤黃綠三色彩虹啫喱;三層啫喱好巧功夫,要續層續層整上去

獨角獸朱古力心太軟 $48
呢款超流心心太軟用咗85%嘅朱古力製成,香濃可可味,食落仲帶有少少鹹味,味道好特別,仲唔會太甜

400次髒髒冰 $138

呢款刨冰份量十足,都係一款好吸引嘅刨冰;呢款刨冰最頂層有400次咖啡泡沫,放入口即溶;外層有朱古力醬、85%朱古力粉及美祿粉,食落就唔會太甜;入面仲有極鬆脆 Kit Kat 碎;最下面就係極之冰凍嘅 Movenpick 朱古力雪糕;配埋朱古力醬,唔夠味就可以倒落去

記得記得一定要由上至下食,千其唔好由下面食上去或中間切一半食,咪就會好似山泥傾瀉咁架啦

地址銅鑼灣耀華街11號地舖
電話 ☎️ 51184324

造訪日期: 2021年3月
感謝 SukiYeung
2021年3月28日 透過行動裝置

係ig老是常出現既甜品店!甜品種類多 巨型刨冰 同 潮文多士都打卡一流!

✅ 刨冰 @ 400次髒髒冰 ($138)
3月期間限定 既Kitkat 刨冰 外面有朱古力髒髒粉,刨冰淋埋朱古力醬仲邪惡!入面仲有kitcat碎 增加口感,真係外到內都好濃朱古力味!

小插曲係食食下冧左 店員好溫柔幫我地清潔番張枱之餘 仲送番細杯刨冰 超貼心!

✅ 刨冰 @ 小王子 ($138)
造型滿分 刨冰係芋頭同椰汁味 入面仲有椰片碎 芋泥同西米!唔會太甜好fresh

➡️ 潮文字E @厚餐日本流心蛋|爆餡極上肉鬆芝士 ($68)
Random 印左潮文既爆餡多士 為你表達心聲!味道OK 都係刨冰比較有驚喜

銅鑼灣耀華街11號地舖
人均消費:$103|回頭率: ❣️❣️❣️❣️/ 5

感謝 leogirlfoodie_hk852
2021年2月6日 透過行動裝置

甜姨姨最近喺銅鑼灣開咗新分店。裝修新穎,以白色為主調,俾人舒適嘅感覺。

日式刨冰非常受歡迎,週末人龍湧現。每月都有限定新味道推出。

小王子JADEN(芋蓉椰子味刨冰) $138

二月份最新創作
跟日本和粉彩插畫師Thomas,仲有 Bliss Moments 合作

最頂層有迷你小皇冠,仲有小王子插畫小卡(食得架),全部都超可愛。表層係用蝶豆花天然上色,椰子味香濃,係椰子控必試。內裏有椰絲同西米,幾有咬口。仲有,雖然本身已經非常夠味,但係額外芋蓉醬令味道更上一層樓。

綿綿刨冰非常大,可以2 個人分享。
溫馨提示:一定要由上層食哂再到下層,否則好易傾瀉。

銅鑼灣耀華街11號地舖
港鐵銅鑼灣站 A 出口, 步行約2分鐘
⏰星期一至日11:00 - 21:00

感謝 hker_chillcheese
2021年2月2日 透過行動裝置

餐廳:甜姨姨私房甜品 (銅鑼灣)
地址:銅鑼灣耀華街11號地舖

甜姨姨私房甜品喺天后區享負盛名,一向主打街坊生意唔會無人知,佢哋嘅甜品同沙冰都非常出名,最近仲推出咗潮文治E Toastbox,無論堂食定外賣拎走都得,外賣包裝仲要好靚,拎返公司/屋企當早餐、light lunch或者afternoon tea都一樣得

除咗有五款餡料選擇之外(厚餐肉日本流心蛋、爆餡極上肉鬆芝士、煙三文魚牛油果、熱狗腸流心蛋同埋拉芝貝果),你仲可以選擇加$50寫你DIY嘅專屬心情字句,需時大約15分鐘左右,拎嚟打卡真係一流

每份潮文治E都勁足料又大份,細食嘅人真係當lunch食都得,叫咗份煙三文魚牛油果($88)同熱狗腸流心蛋($78),煙三文魚有兩三件,夾住半個份量嘅牛油果,再加上沙律醬同生菜;熱狗腸流心蛋有兩條熱狗腸,配埋原隻流心蛋,加上經典紅黃醬(茄汁同芥末醬),最估唔到喺加咗酸瓜,有啲似食緊三文治版嘅熱狗咁️,豐富又開胃,一啖放入口先係最大享受,呢個時候已經唔再會有儀態可言

叫潮文治E仲送一杯熱飲☕️,飲返杯咖啡返工就唔怕恰眼瞓喇️

感謝 hinsonfoodhk

去過甜姨姨私房甜品嗎? 請分享你的經驗!