“將軍澳海濱餐廳”
Hana Raku的評論

Hana Raku
香港排名第4,556 (共15,243家餐廳)
2021年2月27日 透過行動裝置

上個月太忙冇時間陪屋企人,今個月終於得閒少少,趁有時間即刻book左呢間餐廳同家人享受美妙的午餐~

特登做左好多research ,知道呢間餐廳環境唔錯,剛好今日天氣好好,坐係床邊位置,享受埋陽光浴,真心正呀!!!

餐廳職員非常有禮,服務周到,夠晒細心同埋耐心~

鹽燒青魚定食$108
套餐擺盤好加分,青魚相當大條,少骨,啱晒我胃口,醬汁做到好開胃,仲配有沙律、日式燉蛋同埋湯,整體食落超正。

和風炒牛肉定食 轉烏冬(+20)$128
烏冬上有好多昆布,牛肉相當入味,有大量洋蔥絲,食落好美味~

重點沐浴著陽光浴食午餐真係好鬼正呀

花楽 (將軍澳)
將軍澳唐俊街21號翩滙坊地下G23號舖

造訪日期: 2021年2月
1  感謝 cherry_cc186
2021年1月31日 透過行動裝置

餐廳:花楽 (將軍澳)
地址:將軍澳唐俊街21號翩滙坊地下G23號舖

將軍澳翩滙坊果到將會喺我一個要慢慢發掘嘅美食新天地,果到雲集咗各式各樣嘅餐廳,有唔少日式餐廳、bar同cafe☕️,而今次我就去咗呢間2021年1月中先正式開張嘅日式餐廳——花楽

落地玻璃配上梅花櫻花嘅壁畫,亦有唔少日本名酒同趣緻擺設,好有日式風味

上壽司定食 8貫 $248
除咗選用新鮮高級刺身魚類食材之外,餐廳仲專程由四季酒店聘請日式料理師傅駐場操刀處理壽司刺身,刀功同切法與別不同,比你試到另一番嘅享受。8貫壽司有老翁魚、比普通魷魚更爽口順滑嘅螢光魷魚、肉質飽滿嘅海鱸、油甘魚、赤鯥等;赤鯥喺高級魚食材,油脂豐富,味道鮮美;金目鯛鮮甜爽脆;平時食嘅帆立貝都係急凍貨色,解凍後令鮮味流失,今次食嘅帆立貝由日本新鮮連殼運港,鮮甜得嚟稔性仲好高,口感豐富,食完口腔被果陣鮮味包圍好耐都未散。叫呢個定食仲有一碗烏冬添,真係唔洗驚唔夠飽

日式照燒雞扒定食 $98
呢到嘅照燒雞扒真係唔惹少,雖然望落賣相就一般,但係經過慢火燒烤過後,皮岩岩好燒到極緻,皮脆而不油膩,岩岩同雞扒肉輕輕脫離,而咬開雞扒有輕輕肉汁淺出,好juicy,蘸埋照燒汁同連埋御飯一齊食就更加好味

所有定食仲送沙律、茶碗蒸、漬物、麵豉湯同御飯,新張期間仲送櫻花和菓子甜品添;值得一提佢哋嘅茶碗蒸蛋香嫩滑之餘仲非常足料,裡面有雞肉、蓮子、蝦、冬菇、鳴門卷等,喺我食過最多料最好食嘅茶碗蒸;而櫻花和菓子面頭仲有一塊乾花,好靚好吸引呀,呢餐真係大滿足呢!

造訪日期: 2021年1月
感謝 hinsonfoodhk

去過Hana Raku嗎? 請分享你的經驗!