“泰fusion🤩”

No Money So Lonely
香港排名第97 (共15,743家餐廳)
周圍地區: 旺角
周圍地區: 旺角
2022年6月15日 透過行動裝置

好耐冇食過泰菜喇,如果泰菜遇上fusion唔知係點呢成日行T.O.P. 都會經過,但一直冇食過~今次終於有機會食到喇!餐廳都幾大,有兩邊位,裝修都幾玩味,打卡唔錯

✨ 火山黃咖哩配唐揚炸雞 - 好有誠意真係整左座火山出泥上面仲要滿滿芝士醬,沾多士食好正!切開個火山原來係雜菜,幾得意

✨冇乜芫茜味的芫茜飯配燒星鰻 - 原條星鰻鋪左喺面幾吸睛,肉質ok滑,個飯幾香茜味,整成risotto好過癮~

✨鹹蛋黃香茅雞翼 - 同平時食開嘅鹹蛋黃雞翼有d唔同,係多左陣香茅味,即係惹味

✨芒果糯米蛋糕 - 用糯米飯整成蛋糕好有創意,外圍係奶凍,味道唔差,幾特別~

✨士多啤梨玄米奶昔 - 少女心滿滿打卡好正,我幾鐘意面頭嘅茶味奶蓋,好滑

感謝 hkfoodjourney520

2022年6月14日 透過行動裝置

好想搣你個面珠墩
睇到個名覺得好搞笑就叫咗!!其實就係食緊牛面珠,加埋麻辣八爪魚嘅沙律。我覺得辣辣哋又幾有鮮叫,牛面珠有牛味又嫩滑,幾唔錯嘅~
火山黃咖喱配唐揚炸雞
擺盤整到係有少少似火山;中間脆皮個形狀有啲似富士山,黃咖喱就好似係噴出嘅熔岩,每塊法包就係岩層,而唐掦炸雞就係一啲石頭嚟⋯⋯只要有咁嘅想像,一切都變得好得意。法包好脆好似薯片咁,口感係幾得意喎~至於富士山脆皮下面,原來係大量雜菜嚟,有菜肉平衡呢樣嘢真係有啲驚喜~至於咖喱味係幾濃,又唔算好辣。
椰香番茄冬陰功炒意大利麵
食落有淡淡的冬陰功味,但係網絡姐普通嘅炒意大利麵,成件事好神奇⋯⋯咁見到有蕃茄有茄味都好合理嘅,然後有種隱藏咗嘅椰香味隱約地走咗出嚟,又係好特別嘅。成個感覺就係一碗冬陰功湯,好似乾咗水咁放咗入去炒意大利麵度~~
粉紅色的火烈鳥
Menu話係一個令人尷尬嘅名字,我又feel唔到又幾令人尷尬喎?!係因為粉紅色?!定係因為佢火烈鳥?!我唔知⋯⋯ 不過味道係幾好喎~啲strawberry jam唔係好甜好酸,再加埋薄荷葉同玫瑰花瓣好fresh,仲有淡淡玫瑰清香~~
楓糖香蕉肉桂奶昔
有塊大大嘅香蕉片喺面,本身已經好吸引人飲。飲落仲有好出嘅玉桂味,好彩楓糖唔係落得太多,唔算好甜,但係又飲到楓糖味,奶味又重~
唔錯唔錯!!

感謝 Ka Yui L
2022年6月11日 透過行動裝置

———————————————
:餐廳環境超靚同新潮,擺設勁有心,睇落好似好隨心,但其實高低有序主次分明,好用心,仲好配合到fushion菜嘅主題!餐廳環境傾偈很舒服,店員超nice!!

小朋友岩哂甜酸雞比薩
本身以為會好普通,純粹想食甜酸醬,點知係咁高質!雞肉好香滑嫩口,肉汁完美被保留,唔會焗到乾哂。甜酸汁好開胃,仲有焗到好香嘅濃厚芝士粉,推介!

_
人人都嗌的啖啖蟹肉擔擔飯
一!定!要!食!啖啖蟹肉新鮮厚肉,量多,由頭食到落尾!個汁係擔擔麵嘅汁,不過花生味再濃厚啲,好惹味,又有少少辣,我好鍾意☺️☺️。

唔需要擔心好漏,因為入面加咗洋蔥同三色椒中和返,仲有大量粒粒爽口蟹籽,食哂成個飯都唔會漏。

———————————————

#旺角美食 #香港美食日記 #香港美食地圖 #香港美食 #食好西 #hkg #hkfoodie #hkfoodblogger #instafood #foodstagrams #foodlover #hkfoodlover #foodshare #igfood

感謝 hungryou_hk
2022年6月9日 透過行動裝置

薯條配蜜糖芥茉
啲薯條上台嗰時熱辣辣超好味同埋仲要係我最鍾意嘅粗薯條口感一流,炸得岩岩好,外皮脆脆地,再配埋蜜糖芥茉醬,正丫
椰香冬陰功大蝦意大利粉
好鍾意佢椰香味同埋冬陰功味幾平均,食落好惹味,酸酸辣辣嘅味道好過癮!而且又唔會太辣而啲扁意粉煮到al dente, 啲蝦亦都夠新鮮同爽口,質素幾好
泰式烤魚
呢個係有斑蘭葉+香蕉葉+檸檬葉再用紙包魚嘅做法配合秘製泰式香料製作而成本身冇乜食過泰式紙包烤魚,覺得好特別上枱嘅時候係有一塊好大塊嘅葉包住,打開之後好香濃嘅泰式味道,而魚肉索晒啲葉同香料嘅味道,唔使點任何醬汁都好入味條魚仲幾大條架,另外覺得佢烤得啱啱好唔會燶,幾推薦呢個烤魚♥️

感謝 The_Hangry_Piggy
2022年6月6日 透過行動裝置

呢度可以黎幾次都唔會厭,佢有唔同背景,食嘢打卡都唔錯。連食物名稱都花心思。
1)好想摵你面珠墩(少少辣)
牛面珠、車厘茄、紫洋蔥、麻辣八爪魚、沙律菜、花生碎,我最後清晒,剩下隻碟。
2)泰式肉碎蝦蝦pizza,薄批,整得好脆呀⋯⋯好大隻蝦,又有芝士、蕃茄、紫洋蔥,肉碎、簡簡單單就好食
3)芒果椰奶沙冰,顏色間住黃白黃已經好靚,佢係濃厚嘅質地,芒果肉好多,椰奶好香,配沙冰真係夏天必選。
4)果薑綠茶,用橙花、橙粒、薑、檸檬草、檸檬香桃木、檸檬皮、太陽花瓣配搭綠茶,唔飲凍飲嘅你,可以揀呢款都唔錯。
5)餐湯:南瓜湯,好濃厚嘅嗰種(唔係水汪汪)好好飲。

1  感謝 Kam y

查看過No Money So Lonely的旅客也查看過

去過No Money So Lonely嗎? 請分享你的經驗!