“❤️創意精緻點心”

籠太子點心專門店
香港排名第10,347 (共15,138家餐廳)
周圍地區: 灣仔/銅鑼灣
周圍地區: 灣仔/銅鑼灣
3 週前評論 透過行動裝置

今日經過點心店,以為係新開,裝修同名字都幾新。 但銅鑼灣分店原來係2018年左右開業,仲有筲箕灣、佐敦分店。部分點心更係少有款式,試完果然無令小編失望。

不是炸兩$30 /1 大條

呢度嘅炸兩同平時唔同,多咗鮮蝦餡料,而且
唔止係油炸鬼,仲內藏絲網春卷,外皮又簿又滑,內裏香脆可口,非常滋味。

原隻鮑魚燒賣 $35/2 件
鮑魚軟身易嚼,一分錢一分貨。所以,鮑魚大細合理。燒賣亦係足料,多肉餡。唯獨係略嫌鮑汁醬過多,令鮑魚偏鹹味。

海皇芝士千絲卷 $27/4件
脆卜卜嘅外層,「千絲萬縷」包住蝦春卷,每件都有小蝦,有嚼勁。可惜,欠缺芝士/沙律醬,餡料偏乾身。如果好似平時咁落雜果,相信味道會更鮮甜美味。 另外,每件嘅外層都鋪滿好多脆絲,有部分更稍微油膩。

❤️其他推介:金魚餃、蝦滑釀茄子、雪山叉燒包、流心奶黃包、香滑反斗糕

茶錢只收$3,幾抵。大大壼麥茶,解膩消化,小編至少飲三杯先夠。

銅鑼灣蘭芳道11號地舖
港鐵銅鑼灣站 F1 出口, 步行約3分鐘
☎️22858266
⏰星期一至日09:00 - 23:00

造訪日期: 2021年2月
感謝 hker_chillcheese

去過籠太子點心專門店嗎? 請分享你的經驗!

US$USD
台灣