“尖沙咀食極唔厭廚師發辦晚餐”
鮨燐的評論

鮨燐
香港排名第2,294 (共15,448家餐廳)
周圍地區: 尖沙咀
周圍地區: 尖沙咀
2021年6月4日 透過行動裝置

先生早一日溫馨提示,明天記住穿著得體,他很重視這晚的Omakase 約會。晚上7 時正來到尖沙嘴『鮨燐』,門面放滿不同款式的日本酒,氣派十足,內裏裝潢依舊時尚摩登。❣️

鮨燐晚市提供3 款套餐,我們選了每位$1480 的Omakase 廚師發辦,沒有菜單,坐在吧枱就可以品嚐到最優質時令的至鮮食材,非常適合剛下班,帶著疲累身軀又不想動腦筋的我們。❣️

喝著梅酒,迎來前菜三品,分別有櫻花蝦小松菜,沖繩水雲配沙甸魚BB,胡麻豆腐山葵漬,其中酸咪咪的沖繩水雲,配上柔軟的沙甸小魚,非常開胃,而櫻花蝦配 高鈣的小松菜,健康又清爽。❣️

再來是精緻的蜜柑鯛小卷,蜜柑鯛的飼料內含有柑皮, 面層灑上紫蘇小花裝飾,魚身有淡淡蜜柑味,非常容易入口,包著香蔥和辣蘿蔔蓉又帶點獨特的紫蘇香味,沾上碟底的酸醋同食,更是開胃。❣️

日本岩手縣赤崎蠔配土佐啫喱
正直當造季節的赤崎蠔圓潤飽滿,蠔味非常濃郁又鮮甜無比,大滿足 !!❣️

鹿兒島間白魚配喜馬拉雅岩鹽
這道菜式很有趣,間白魚口感幼滑,在岩鹽上轉圈圈後,鮮味更突出。❣️

活北寄貝刺身
師父在枱面輕力一拍後,北寄貝還會微動,
好新鮮呀~~❣️

北寄貝肉厚而爽脆,質感柔軟,輕沾山葵醬油,已經鮮美無比。❣️

池魚小品
池魚條鮮嫩肥美,混入薑,青蔥,蔥粒,山葵,醬油,有點中日合璧的感覺,夾上紫菜同食,更味美。❣️

銀雪魚BB配海帶
師傅介紹這道菜,用上刺身級別的野生銀鱈魚,十分矜貴~~❣️
銀雪魚淋上加入味淋的香醋面鼓汁,酸甜香滑, 吸收醬汁後,連伴碟的海帶,也變得香甜無比。❣️

中拖羅
接著上場的是我期待已久的中拖羅,上枱前,師父在拖羅面層灑上即磨岩鹽粉增鮮~~❣️

淺粉紅色的厚切拖羅油脂肥美,肉質細膩有彈性,入口香甜油脂滲出,不錯。❣️

超拖羅
師父把吞拿魚腩外層輕燒過後,包上紫菜,馬上遞到我們手中,超拖羅魚脂非常豐富,滿口香甜感受。❣️

再來是和食時間~
熱騰騰的 豚角煮配流心蛋上場, 剛好可以暖暖胃, 豚肉煮得肉香味濃,不會太軟,保留著豚肉的質感,好食。❣️

北海道帆立貝壽司
刺身生食級的帆立貝壽司非常新鮮,入口細嫩爽甜,不用沾醬油都已經夠味。❣️

北海道牡丹蝦配蝦頭膏
又一道季節限定菜式,「北海道牡丹蝦」個頭大,口感鮮爽綿密,加上蝦頭點綴,蝦控定會喜歡。❣️

右口魚配燒右口魚魚邊
生長在深海的右口魚,肉質豐潤嫩滑,加上燒香了的魚邊, 油香滿盈, 同時品味兩種口感。❣️

深海大池魚
再來一道經典的深海池魚,魚身色澤白裏透紅,配上一點薑絲,口感鮮甜嫩滑,食極都唔厭。❣️

赤鯥魚配柚子胡椒
在Omakase 經常偶遇的赤鯥魚,由於長居深海,油脂特別豐富,入口肥美嫩滑中,帶點辛口,一問師傅,原來加了點柚子胡椒調味,很出色。❣️

極上北海道赤上海膽
單是視覺效果已非常震撼, 師傅毫不吝嗇海膽的份量,未食都已令人超興奮~~❣️

肥厚的赤上海膽味道濃厚清甜,入口即溶,
啖啖滿足。❣️

最後有鮮甜蜆麵豉湯和香滑抹茶奶凍完美作結,每次來,晚餐的款式都有點變化,令人覺得很有新鮮感。❣️

鮨燐的Omakase 除了食物高水準外,也是我去過的餐廳中服務最貼心周到的 ,值得一讚。❣️

造訪日期: 2021年6月
2  感謝 jessie_xxo

2021年6月2日 透過行動裝置

以往在港島區試過幾間廚師發板餐廳,突然想在尖沙咀找一間試試,於是便預約了這家開張不久的尖沙咀分店

位置:
在尖沙咀崇光百貨旁邊商樓的UG層,雖說有點隱蔽,但是交通方便,不遠處就是港鐵尖沙咀或尖東站L1出口,走路出彌敦道也只需1到2分鐘✨

環境:
餐廳設計私隱度高,經過一條小走廊才進入店面,和式裝修配上綠色波浪背景,座位都是面向師傅的吧台,位置舒服不會擠迫

服務:
侍應們服務很好,入座時會奉上熱毛巾、口罩信封及熱茶,席間更先後更換了熱毛巾及熱茶三次。當不小心弄跌筷子,更會第一時間提供另一對,非常有效率及細心。由前菜到甜品的每一道菜,師傅及侍應也會講解食材及特色,像上了一堂課一般

食物:
餐廳晚市提供三款不同的廚師發板套餐,基於第一次光顧,取其中庸,選了中間有七種刺身、一款和食和六種壽司的套餐

飲品
蜜柑梳打~侍應推薦的特飲,以蜜柑調出來的梳打,鮮甜味香亦挺開胃
梅酒~梅味頗香的梅酒,杯底仍有不少化開了的梅肉

先付(前菜)
櫻花蝦小松菜~非常鮮甜的櫻花蝦,提升小松菜的蔬菜鮮味
沖繩水雲伴沙甸魚~水雲酸而幼滑很開胃,配合鮮味的沙甸魚,多了一份口感
胡麻豆腐配山葵漬~極濃豆味中帶點胡麻香,豆腐很軟滑而山葵漬再有提鮮作用

刺身七款
蜜柑鯛~用上以蜜柑餵飼的鯛魚,本身就帶有陣陣柑香,配合日本香蔥及辣椒蘿蔔蓉令卷起來的蜜柑鯛味道更豐富,再加上紫蘇葉的香氣十足清新☺️

日本岩手縣赤崎蠔~非常重海水味,新鮮蠔肉厚,既鮮亦啖啖口感,加入微酸軟滑的土佐啫喱更能提鮮

鹿兒島間白魚配喜馬拉雅山岩鹽
間白魚香滑肉嫩,需要在岩鹽上轉幾圈去取其鹹味,但略為難出味,比較清淡

活北寄貝~師傅把活北寄貝切件,需配山葵或醬油食用。北寄貝很新鮮肉質軟滑,不用醬汁也有淡淡海鮮味

真池魚~切至一片片再圍圈,中間放入薑蔥及花榮紅,師傅建議在海苔上放上幾片真池魚、配料及山葵卷住食,果然非常清新鮮味,肉質嫩滑順口,味道不錯

銀雪魚BB~日本野生、刺身級別的銀雪魚BB
香蔥油脂味香,有融化口感,和自家製酸味麵豉汁異常配合,能中和油膩感,而配料有清甜的天然海草、香蔥及花榮紅

中拖羅~厚切而油花分佈細膩,預先沾上少量喜馬拉雅山岩鹽,既提鮮又能減低油脂,當然也可再配山葵食用

大間吞拿魚腩~師傅把來自青森縣大間町的吞拿魚腩火炙,融化出陣陣油香,師傅以香脆的海苔夾住魚腩遞給客人,既不感油膩亦增添層次

和食
豚角煮~此套餐的和食,把兩件厚身帶軟骨的豚肉煮至軟腍,放入黃芥辣提味,配菜有豆角及日本半熟蛋,令人滿足的中場熱食

青桔啫喱~和食後師傅奉上青桔啫喱讓我們洗滌味蕾,再迎接之後六款壽司

壽司六道
北海道帆立貝~把帆立貝切紋再完美包在壽司飯上,可見師傅手勢,帆立貝很鮮甜無雪味壽司會預先放入山葵及沾上少量醬油,不過仍較清淡

北海道牡丹蝦配蝦頭膏~牡丹蝦肉質結實,鮮甜味美,在刺身上放本身的蝦頭膏,顯得較為高貴

右口魚~肉質軟滑,魚上放上炙燒過的右口魚魚邊,令油香流入壽司,更添鮮味

深海大池魚~色澤鮮紅,鮮甜嫩滑,難怪總是出現在高級日本料理上

赤睦魚~珍貴的深海魚赤睦是另一常客,油份充足且鮮甜,師傅加入柚子胡椒令辛口味頗重,但味道亦更為突出

極上北海道赤上海膽~平川水產出產,師傅指他們的日本買手試過不同供應商後選擇了品質最穩定的她們,海膽呈橙紅色,香濃鮮味,有一定質素

湯品
麵豉湯~不像坊間用粉沖水,而是煮的,每碗內更有三隻蜆,所以味道頗鮮甜

甜品
抹茶奶凍~非常濃郁,用匙羹把抹茶和奶凍混合一起後更鮮甜美味,中間加入黑豆增加口感及豆香,非常出色的甜品

總括而言,這家廚師發板餐廳各方面都很不錯,服務一流、地點優越、環境舒適,食物為迎合現代人口味而偏淡,但質素普遍很好,非常值得給她一個機會亦能解釋到為何預約總是滿滿的

鮨燐
地址:尖沙咀中間道15號H Zentre UG樓1號舖

造訪日期: 2021年6月
2  感謝 moshui
2021年6月2日

太耐冇去過日本,所以忍唔住要喺香港食返啲高質素嘅omakase 彌補一下自己。

鮨燐位於尖沙咀,都算方便,一入商場上一層樓就已經到達啦,餐廳內部好乾淨,座位同座位之間用木板隔住。 餐廳共有三款Omakase ,我哋叫咗中價位嘅set

首先係前菜,分別係宮崎水果蕃茄,白梅貝海螺同松葉蟹肉。水果蕃茄酸酸甜甜,食落特別清爽開胃,而處理海螺時,師傅用汁浸左兩日所以連內臟食得,即係我哋平時會搣咗佢揼咗嗰部位,識落有少少似豬潤嘅口感,最後松葉蟹肉好鮮甜,加上沖繩先有嘅水雲,水雲本身係冇味嘅所以唔會遮擋蟹肉嘅味道。

跟住就係七款刺身 左下係鮫蝶魚,師傅將魚肉薄切後,包住火灸過嘅魚邊,姐係游水肌肉部位,再加上葱花,咬落非常香魚油。 右下係九州長崎縣小長井蠔,上面舖上土多醋啫喱 ,再掃上柚子皮,蠔肉大隻,肉質飽滿爽脆,而且鮮甜。 另外係四國針魚,肉質彈牙,因為魚肉本身係冇乜味道,所以要加上薑蔥豉油去調味。

上方係太刀魚,亦姐係牙帶魚,平時係香港啲牙帶魚撈上泥,好多時都會因為啲魚嘅牙刮到其他魚嘅魚肉,而影響肉質同口感,仲好容易有腥味發出,而依度嘅牙帶魚係由日本人手釣上泥,所以避免左呢一種情況嘅出現,師傅喺調味果方面加左柚子同胡椒,而魚嘅外皮火炙過,所以魚油嘅味道完全散發晒出嚟。 左下係螢光魷魚,師傅佢燒過所以零舍香,小碗裝住係小貝柱配土多醋啫喱,貝柱嘅肉質好爽口,咬落係有一絲絲一條條嘅感覺。 右下係中拖羅,師傅加上岩鹽同紫蘇葉中和個油膩口感,其實平時好怕食紫蘇葉,覺得個味道好怪,但係今次嘅配搭又覺得冇問題,而依度嘅紫蘇葉亦都比外面食過嘅比較乾身同脆。

大拖羅,師傅揀咗用條魚額頭皺眉頭位置,因為呢度個位係最有魚味,而且又肥美多筋,要知道一條魚得兩塊,所以呢個部位係好矜貴,師傅燒過之後好多油咇左出嚟,非常肥美。

熟食太刀魚配山楂汁,刺身同熟悉嘅口感又係唔同嘅,魚肉非常之嫩滑,配上酸甜嘅山楂汁,非常甜美。

跟住就到六款壽司 北寄貝壽司,新鮮嘅北寄貝先會係藍色,自從之前試過一次之後,就在冇食過紅色嘅北寄貝,今次又可以再食返,口感真係冇得比較,真係會特別有彈性同埋肉質係新鮮嘅,師傅喺飯同魚中間加上柚子皮。 深海池魚壽司,魚味非常濃,而且肉質比較實。 大拖羅壽司,師傅去左筋所以得返嘅全部都係魚肉,好肥美口感會滑好多,直情有入口即化嘅感覺。 馬糞海膽壽司,係馬糞海膽嘅其中一種,但比較稀有,開十隻海膽只有兩隻係咁,口感比較實,無咁水同無咁creamy,但食到海膽一粒粒嘅口感,食完好唔捨得吞落去。 小肌魚壽司,小肌魚係江户前時期第一次用泥做壽司嘅材料,師傅將魚肉綁埋一齊,除咗視覺上更加好睇之外,咬落亦都更有層次感,另外加左鹽、醋、紫蘇葉同薑。 最後一款壽司係岩先大拖羅嘅筋,加左葱,比起帶拖羅佢更加入口即融,直情係唔使咬就咁放咗入口已經融化咗嘅感覺。

愛侶魚魚骨熬嘅清湯,非常清甜,食完咁多壽司之後中和返個口感。

最後係自家製甜品抹茶奶凍,上面係黑豆,食落好甜但唔係嗰種死甜嘅感覺,食完會覺得口乾,奶凍非常滑,而綠茶味亦都好濃。

呢餐真係非常好食,雖然去唔到日本但係都可以食到日本嘅新鮮食材,餐廳嘅服務都非常好,有一種一對一嘅服務感覺,茶杯嘅水永遠都會為你添上,連我唔小心的左滴豉油喺枱面度,都即時有人發現上前幫我買走,佢哋真係好細心。

造訪日期: 2021年4月
感謝 lky212
2021年4月21日 透過行動裝置

呢排放假約閠蜜食lunch,佢推介咗呢間話好食的鮨憐食廚師發辨
我哋揀咗壽司14貫, 每位$458另加一
先嚟前菜-沙律新鮮,茶碗蒸好滑,漬物有牛蒡、蘿蔔、蒜頭全部醃得入味,個人喜歡蒜頭
之後就係14款壽司登場:
深海池魚-肉質鮮嫩肥美,油香脂厚
帆立貝-非常鮮甜,加咗青檸汁,好清新
赤貝-入口甘甜爽脆鮮香
章紅-魚味淡淡,但質感爽潤
北海道牡丹蝦-鮮甜彈牙,蝦味好濃郁
池魚-加上薑蔥同醬油,肉質肥美,味香濃
金目鯛-輕輕燒過後,魚味香濃,帶豐富油脂
金線鯛(又名紅衫魚)-魚身柔軟帶點清香
疣鲷-肉質軟嫩,帶鮮甜味
拖羅-入口即融,充滿吞拿魚味
太都魚(又名牙帶魚)-入口爽口鮮甜
BB 銀鱈魚-表面經過微烤,令魚香味更出
北海道海膽-呢款真係好食到爆燈海膽一啲都唔腥,鮮甜可口,香甜而濃郁,口感滑溜
左口魚-油份豐膩,質感柔嫩
食完壽司加多碗素麵,湯底清甜,麵幼且有咬口
最後食埋咖啡雪糕超滿足的lunch

造訪日期: 2021年4月
感謝 KKMan123
2021年3月17日 透過行動裝置

愈來愈多年輕壽司師傅自立門戶,想闖一番事業,而且市場亦不少競爭,所以做就了一些高質素的omakase餐廳,加上壽司師傅帶給客人的人情味,正!

我地叫佐中間價位餐嘅餐,前菜有糖漬蕃茄、Cream Cheese柿乾(絕對有驚喜)、紅菜頭絲。

第一道有剝皮魚刺身,加了佐魚肝同醬油,非常好食,上面有紫蘇花做襯托,十分適合喜歡打卡的人。

第二道有北海道小長井生蠔配醋啫喱和蔥,之前食過令和之怪物,感覺差不多,這個更重海水味!

第三道有淡路島針魚刺身,很有咬口,加上一點點豉油,正!

第四道是間八魚刺身(kanpachi),即是日本的章紅魚,魚味清甜,後面輕輕灸過的是拖羅位,上面有柚子胡椒,帶出鮮味。

第五道係九州梭子魚 (竹籤魚),上面有磨碎的芝麻,梭子魚油份適中,肉質幼嫩。

第六道!東京bb吞拿魚赤身、中拖、大拖,燒香佐的外皮很小地方有得食!

第七道有大人吞拿魚中拖位,師傅毫不吝嗇給很大塊,魚味好濃。

第八度有紫菜包大拖羅,油分十足,入口即溶!

再黎有小食炸白身魚,配埋酸酸甜甜醬汁,一解剛才油膩感。

今晚熱食是北海道蠔配大根,熱湯清甜,令蠔更JUICY!

到壽司!不過其實食刺身都己經滿足了,第一件壽司有春子鯛配紫菜醬,春子鯛是鯛魚的幼魚,淡味魚,所以安排第一件就食,食真點魚味~!

第二件是金目鯛,師傅輕輕燒過,不過金目鯛油脂唔算多,不會油膩,反而燒一燒更顯得味道鮮美。

第三件是飛筋大拖羅,個人覺得超級新鮮,魚味較濃。

第四件是大大疊馬糞赤海膽!!!好新鮮好新鮮,入口濃郁好甘甜!

第五件是BB銀鱈魚配柚子胡椒,魚肉比想像中結實,油脂就不算多。

第六件是鯖魚配自家製嘅白板昆布,昆布酸酸甜甜,鯖魚少少腥味都沒有,比想像中好食!

最後一件是九州魚王超貴赤鯥魚,赤鯥魚屬魚的貴族,肉質非常嫰滑,輕輕用火燒過後入口更加肥美!!

最後就有清清的牛骨湯和抹茶黑豆布甸作結,抹茶黑豆布甸好滑溜,真的想食多杯!

造訪日期: 2021年3月
感謝 kkkkkiiiiittttt

去過鮨燐嗎? 請分享你的經驗!