“自家無味精韓食店”
韓二妹的評論

韓二妹
香港排名第10,365 (共15,138家餐廳)
周圍地區: 香港島
周圍地區: 香港島
2021年1月26日

今日要去銅鑼灣做嘢,收工去希雲街買雞蛋仔食,順便買些外賣回家做晚餐。記得之前睇過食評,話禮信大廈入面新開咗間韓菜料理店「韓二妹」,一於過去八下。

餐廳嘅位置雖然有點隱蔽,但其實一點也不難找,可以由希雲街、禮頓道或加路連山道進出,位置四通八達。

店舖地方不大,以外賣為主,不過入面亦設有數張高腳檯櫈,以供客人堂食之用。

先睇下餐牌,食物選擇都幾多,除了炒飯、拌飯、紫菜包飯和炸雞,另外仲有兩款撈丁、牛角包、意大利包及貝果等供應。

點咗豚肉拌飯 ($48) 同 部隊炒飯 ($50) 各一客。

部隊炒飯用料都幾豐富,有「部隊鍋」必備的午餐肉、香腸、芝士同爽辣的泡菜,飯面仲放咗隻嬌豔欲滴嘅太陽蛋。米飯加入咗韓式辣醬嚟炒,食落香口又乾身,入口粒粒分明,撈埋啲芝士一齊食,舀起仲有拉絲效果,十分邪惡!

另外個豚肉拌飯賣相亦非常吸引,色彩繽紛。豚肉嘅口感唔錯,肥瘦適中,而其他嘅配料就仲有冬菇、大豆芽菜、紅蘿蔔絲同翠肉瓜絲。面頭嘅太陽蛋非常搞鬼,貓貓造型,十分可愛,同餐廳嘅主題非常吻合。

下次有機會再嚟,要試下佢哋嘅西式包類。

造訪日期: 2021年1月
感謝 mjqueen7e

去過韓二妹嗎? 請分享你的經驗!

US$USD
台灣