“荃灣西法國菜之選”

Odelice! (海之戀商場)
香港排名第1,764 (共15,267家餐廳)
周圍地區: 荃灣
周圍地區: 荃灣
2021年2月23日

之前去過呢間法國菜餐廳嘅其他分店,印象唔錯,今次就去左荃灣海之戀商場嘅新分店。

Chef‘s Platter $168
拼盤咩都有d,啱晒貪心嘅我哋。有煙三文魚、Parma ham、法式北非辣腸、芝士,仲有牛油果沾醬,分開又得,夾埋一齊食又得,呢個拼盤好豐富,我哋食得好滿足。

US Angus Beef Rossini $288
呢個鵝肝煎得金黃焦香,內裏質感軟滑,油脂甘香,入口即溶。牛排選了5成熟,幾香牛味,但油脂較少,有咬口得來唔會柴皮,有肉汁。不得不提那醬汁好好味,甜甜的,帶點果香,無論係配牛肉或是伴碟的薯蓉都好夾。

Scallops & Mushroom Galette $145
呢個蕎麥薄餅好有麥香,上面鋪滿咗白酒忌廉煮菇菌同埋煙肉,包住一齊食味道好香濃。而主角帶子好鮮嫩,煎得上下金黃焦香,裏面是半透明的半熟狀態,鮮味。

Nutella Tiramisu $88
食咗咁多嘢,當然唔少得食埋甜品,呢個Tiramisu 比較light嘅感覺,唔會令人覺得膩,凍凍地食d cream似食雪糕嘅感覺,好滑,咖啡和酒味適中,加上一啲榛子粒粒,好香又有脆脆的口感。

1  感謝 FoodieFoodie_84

2021年2月21日

今次係我第二次嚟odelice!,今次嚟到荃灣分店都係可以坐窗邊好好彩望住戶外境食得特別開胃

今日平日嚟有午市套餐,款式好多,輕食有三文治/沙律主食有好多款Pizza、意粉、扒類、海鮮等等,價錢都係由五十幾至到一百幾,好抵食

每個set都包沙律或湯,是日餐湯係周打蜆湯,好有海鮮味,飲到最尾個湯都仲好熱

牛扒我叫七成熟燒到啱啱好,切既時候肉汁先流出嚟,證明燒既時候鎖實肉汁

估唔到薯條先係有驚喜,每條好厚好,熱辣辣加分

我本身係牛油果控所以一坐低就追加牛油果雙重多士,上碟時嚇親冇諗過原來有咁多咁多牛油果加埋少少番茄粒同菜令多士更加豐富左口感

造訪日期: 2021年1月
感謝 hka3102003
2021年2月15日 透過行動裝置

座立於海之戀商場既odelice ,喺門口已經見到林林總總嘅外國引入嘅醬料食材,行過都忍唔住望多兩眼因為近期都多數係屋企煮飯食,可以試吓呢度嘅產品
再行前啲就係餐廳啦,餐廳以開放式為主,再加埋落地玻璃窗,所以空間感好大,仲有唔少陽光可以射入餐廳添其實中午呢度都幾旺場,平日中午到全場滿座,好好彩仲俾我搵到幾個金髮藍眼嘅法國男子添,果然夠晒吸睛,唔通上天比我嘅機會終於嚟到?!
講番啲嘢食先中午套餐包左沙律或者湯,叫咗四個餐,所以有兩份沙律同埋兩碗湯,湯就係南瓜忌廉湯叫咗三款意粉
首先係綠色嘅青醬雞扒意粉,紅色嘅係辣椒,但係唔算太辣,少少辣椒着加埋青醬就令意粉嘅味道更加豐富
Carbonara就夠晒creamy,仲有一隻溫泉蛋可以撈勻個意粉,值得加分最後就係呢份煙三文魚菠菜意粉,菠菜有着豐富嘅鐵質,而三文魚就有omega3,所以係非常健康㗎
最後仲有呢款牛油果多士,牛油果健康就眾所周知,旁邊仲有唔少沙律菜,呢個餐嘅營養價值真係非常之高
最後忍唔住加$30要咗個法國好出名嘅crepe,食crepe當然要配榛子醬,的確有法國嘅風味

1  感謝 cofi_foodie
2021年2月10日

荃灣海之戀終於有間平價法國菜啦!
裝修很漂亮,藍白色為主調,配上滕籃的燈籠,陽光斜斜照進店
有點像外國海邊餐廳,必須來朝聖拍照!
下午茶餐選擇真的很多,27款
香草烤雞沙律 - 牛油果,薯仔,沙律菜,雞蛋,配蜜糖芥末+油醋
法式火腿,埃文達芝士,火腿蕎麥薄餅
這款第1次吃,店中選取無麩質的,蕎麥香味特別濃,配雞蛋,火腿,芝士絕配。
香煎帶子濶條麵,份量不多,帶子很厚身,醬汁比較多酸酸甜甜蕃茄味,濶條麵比較易散但可以接受。
法式可麗餅
選了有新鮮香蕉,朱古力醬,朱古力雪糕,椰子脆片
全部都是不同甜味,把餅皮包起來,切開一啖啖吃
朱古力雪糕與杏仁片,令全個甜品口感柔軟中帶脆口,完全不膩。
自制檸檬特飲- 微酸易入口,白檬檬顏色,感覺很健康
泡沫咖啡 - 入口幼滑, 咖啡味很香濃

造訪日期: 2021年1月
1  感謝 PocariSweatC
2021年2月3日 透過行動裝置

荃灣海之戀商場的商戶逐漸開張,多了很多餐廳選擇,包括了這家之前在灣仔光顧過的法國餐廳分店

位置:海之戀商場1樓,天橋那一層直入海之戀第二間店,非常方便
環境:裝潢挺歐式,更設陽台區
服務:經理有禮貌記性又好,說一次便完美下單
食物:味道討好,很正宗的西餐感覺

紅酒燉牛肉闊條麵 $128
餐廳主打菜之一,太太說燉牛肉非常嫩滑用上不怎麼韌的牛肩肉,肉質入口即化,配上香濃蕃茄紅酒汁及有口感的闊條麵,很搭配及出色

經典肉眼牛排配薯條 $145
選用約200克的紐西蘭草飼肉眼牛排,本人選了五成熟口感不錯肉汁鮮嫩,配合牛肉燒汁相當美味薯條是鮮炸的那種,而且炸的剛好香脆,很是吸引

是日餐湯~南瓜湯(跟餐)
南瓜湯忌廉味濃,而且南瓜濃郁,冬天來碗熱湯真是滿足

香桃冰茶(跟餐+$10)
這款冰茶沒想到挺香,桃味出而解渴☕

海鹽焦糖及鮮忌廉可麗餅(跟餐+$25)
加點了這份甜品,鮮忌廉真的很滑,配合佈滿清新海鹽及香甜焦糖醬的可麗餅,真的非常邪惡,讓人忍不住把它吃光

帕爾馬火腿卷(跟餐+$62)
另加了這款火腿卷,有意想不到的驚喜帕爾馬本身微鹹味道及嫩滑的質感,包著蕃茄及香草,再加入芝士醬,整體感覺非常清新把火腿的鹹味中和得宜,值得一試

總結這家法國餐廳食物出色,當然口味不一定每個人都一樣,但最少我跟太太選的都很適合我倆口味☺️難得分店開在家附近,絕對會再次光臨呢

1  感謝 moshui

去過Odelice! (海之戀商場)嗎? 請分享你的經驗!