“招牌青森蘋果批”

Cocolo Tokyo Cake Factory
香港排名第199 (共276家麵包糕點)
周圍地區: 灣仔/銅鑼灣
周圍地區: 灣仔/銅鑼灣
2021年1月24日

食完拉麵仍有點意猶未盡,很想吃些甜品滿足一下甜胃。記得利東街地庫 1 樓有間專賣蘋果批同芝士蛋糕嘅店舖,提議過去買些甜點回家做下午茶。

據知品牌來自日本,有超過三十年歷史,店內所有蛋糕和蘋果批都是日本製作,再空運到港,加上用料講究,所有食材都百分百用日本本地貨,令人食得放心。

店舖地方不大,以外賣為主,不過店內亦設有兩張高腳檯櫈,反正有位坐,一於轉軚改堂食。

蛋糕櫃入面放咗好多精美嘅蛋糕,剩係賣相都夠晒呃 Like,另外批類嘅款式亦唔少,除了咗主打嘅青森蘋果批之外,還有新推出的朱古力批、栗蓉批和甜薯批。

選購咗青森蘋果批 Apple Pie 同 榛子摩卡蛋糕 Hazelnuts & Mocha Cake 各一件。

個蘋果批 Apple Pie ($33) 果然非常美味,外層的批皮夠晒香口鬆化,酥脆得嚟又唔散,咬下有牛油感,但入口又不會油淋淋。內餡有青森蘋果方粒和吉士醬,餡料滿溢。蘋果粒不會太酸,亦不會過甜;吉士順滑不黏稠,吃完也不怕膩。

另外件榛子摩卡蛋糕 Hazelnuts & Mocha Cake ($25) 亦好有驚喜,蛋糕香甜迷人,質感好似海綿咁鬆軟,口感輕盈。榛子奶油的香氣與可口的摩卡咖啡非常吻合,入口甜而不膩。下次再嚟要試下其他批款。

造訪日期: 2021年1月
感謝 mjqueen7e

去過Cocolo Tokyo Cake Factory嗎? 請分享你的經驗!

US$USD
台灣