“大師級甜點名店”
Giovanni Pina的評論

Giovanni Pina
香港排名第57 (共15,304家餐廳)
周圍地區: 尖沙咀
周圍地區: 尖沙咀
5 週前評論 透過行動裝置

來到K11 Musea , 四周藝術氣氛濃厚,心情特別放鬆,感覺悠閒。

難得下午時間人流唔多, 經過 Giovanni Pina , 順便朝聖~ 還好入座只需等一會。

維也納忌廉咖啡☕
那一層忌廉真讓人又愛又恨, 唔理咁多已經豁出去~~ 咖啡味道香濃, 每啖沾上 一口忌廉也就啱啱好, 不用放咖啡糖。 飲到最後咖啡嘅味道最甘澀, 正好喚醒每條神經線,全日也為之醒神!!☕

Italian All Day Brunch$148
意式brunch 還是第一次吃, 賣相精美別緻。
炒過嘅薯粒配上乳酪醬汁清新可口~
茄蓉芝士雞肉, 肉質嫩滑, 配上芝士蕃茄很惹味。
中間卷物以煙肉卷著熟蛋白, 帶點油潤嘅煙肉十分香口, 蛋白又滑又香, 做法獨特。
沙律菜上有用意大利醋浸過的小洋蔥, 酸酸甜甜好醒胃!
當然少不了意式火腿, 鹹香軟熟。
蒜蓉包又香又脆, 配上櫻桃酱, 唔會太甜, 果味香濃 ,令人一試難忘!
除了甜品,估唔到個brunch 也俾到驚喜, 食材高質賣相高貴!

特濃朱古力
味道香濃,甜度適中, 表層嘅奶泡好棉密,也看見表面嘅可可豆油, 朋友讚不絕口!

香蕉朱古力慕斯$52
難得香蕉和朱古力味道平衡, 餅底非常脆口, 慕絲質感幼滑甜度適中, 吃畢也不覺得膩。

外賣包裝也非常精緻~

造訪日期: 2021年3月
感謝 Man_Iron5216

2021年4月12日 透過行動裝置

優質意大利餅店

日前在雜誌裏看到Giovanni Pina這家意大利烘焙店進軍香港,趁着復活節假期有空便前來朝聖。

先來的是餐咖啡,儘管主打甜點,咖啡豆的選材一點兒也不馬虎,是Caffe Milani的出品。聽聞不少酒店也是選用這個品牌呢!酸度剛好,不加牛奶也沒半點苦澀味。

南瓜忌廉湯口感濃稠,裡面有許多鮮甜的蟹肉,喝起來十分滿足。

安格斯西冷份量十足,厚度剛好有嚼勁,幾juicy。最欣賞是伴碟的puree,是紫薯打成的蓉,甜度剛好不會膩。

是日精選蛋糕是這裡的招牌,mimosa。層層海綿蛋糕夾著忌廉,順滑可口,卻不像千層蛋糕般膩。由於蛋糕給了很好的印象,我還外帶了一些迷你pastry回家讓家人品嚐。

總括而言,這裏的蛋糕挺不錯,是尖沙咀區下午茶的好選擇!

感謝 RYWLEE
2021年4月11日 透過行動裝置

一直聽聞K11 Musea 名店居多,所以好少去。今日閒逛尖沙咀,發現原來呢個商場有唔少西餐廳同埋咖啡店。Giovanni Pina 就係其中一間!

三道菜午餐盛惠三百蚊左右,呢個地段嚟講都算合理。可以望到商場中庭signature嘅圓形Opera Theatre,望到靚嘢食都食得開心啲!

南瓜蟹肉忌廉湯
成個套餐最欣賞就係湯。飲得出真係用新鮮南瓜打成,好濃郁!海量嘅絲絲蟹肉,真材實料!飲完已經好飽肚。

燒虎蝦配馬鈴薯粉團
香港好少地方有得食goncchi,餐廳侍應話係自家製,當然要試下!呢度嘅goncchi口感偏向棉軟,如果煙韌少少會啱我口味多啲。配蕃茄汁幾開胃。大大隻嘅虎蝦啖啖肉,肉質結實唔鬆散。

跟餐咖啡
Cafe Milani係著名嘅義大利咖啡品牌,果然名不虛傳,聞落好香!飲落濃得黎一啲都唔苦。

是日蛋糕 - Mimosa
賣相望落唔係好吸引,估唔到食落味道唔錯!入面一層蛋糕一層忌廉咁交錯、口感豐富實在。雖然貴為意大利品牌,有就返香港人嘅口味調低甜度,讚!

雜錦迷你酥皮撻
喺櫥窗見到細細件幾得意,12件都係百零蚊,就買咗啲返屋企同屋企人分享。果醬為主嘅撻類甜度稍高,未必人人都接受到。吉士餡嘅酥皮卷反而可以一試!

感謝 Jellylyt
2021年4月10日 透過行動裝置

尖沙咀k-11 Musea係打卡熱點,因為佢內部設計好時尚,剛好見到2樓間餐廳正正起商場圓波波位置。真係影相一流!所以坐低慢慢品嘗美食以及時尚設計。
Lunchtime 試試steak set
南瓜蟹肉忌廉湯:濃濃的南瓜味道而帶有點蟹肉口感再配上自製的餅乾,味道適中。
安格斯西冷配紅酒汁:剛好一人份量,安格斯西冷牛扒入口啖啖肉汁鮮嫩,配上紅酒汁,應該要有杯紅酒就更加完美!
蛋糕金合歡:必食的蛋糕,因為蛋糕係餐廳的靈魂,蛋糕口感好鬆軟好香,不會太甜。適合不喜歡甜啲我。
再黎一杯strawberry lychee green tea ,慢慢品嘗美食之餘還可以欣賞商場主打的波波球設計。真係好舒服的環境。
Salmone ,grilled eggplant ,gream cheese,focaccia bread:連對面包不感興趣都要試試佢,因為餐廳製造的蛋糕面粉之類的食物都ok,薯條即炸,口感好香,還有無花果同菜做配搭。

感謝 3,344,520
2021年4月8日

繼續再在尖沙咀接女朋友放工後晚飯,去到 K11 musea 上到二樓來到 Pasticceria Giovanni Pina 在門口已被他們的裝潢和大大的蛋糕櫃吸引了

一開始我們還以為在這裏晚飯會是天價,但其實看過餐牌後原來和我們想像的很大出入!居然一個晚餐 Dinner Set 不需要三百元!

我便叫上 Steak Set 女朋友叫了 Pasta Set! 這些套餐完全符合了我這個選擇困難症的人!當然除了這些套餐外還有單點菜式,但作為一個精明的消費者計算了套餐是比單點更優惠當然套餐更好啦!

餐牌上的前菜其實都十分吸引,所以我們除了以外還點上前菜 “意大利傳統手工黑松露流心芝士飯團”

這個飯糰真的不得之了! 在脆脆的外圍包上芝士和十分象黑松露risotto的飯團,第一次吃這種飯糰真令我有點感到出奇!

芝士可以拉得很長,味道亦十分香,口感也不錯!

餐湯是南瓜蟹肉忌廉湯,在外面的餐廳南瓜湯都十分像粉水,但這間餐廳完全不一樣驚喜萬分!南瓜湯吃得出有南瓜肉和南瓜絲,而且湯來的蟹肉也吃得出來,配上脆脆的麵包條簡直感覺正宗!誇張地說,這是我吃過的南瓜湯最好味的一款!

安格斯西冷是我選擇的晚餐,由於有點擔心medium會太生,所以選擇了medium well!還好medium well沒有太過well done,所以不會有非常硬口感!西冷口硬口感非常適中,肉味十分濃郁,配上紫薯也是第一次見!但出奇地紫薯十分甜,而且紫薯的香味芬香撲鼻,配上厚身後味的牛扒很不錯的配搭!

套餐有兩款蛋糕可以選擇,朱古力啤梨蛋糕或紅莓mousse,我們倆一人叫一個但我喜愛吃紅莓慕斯,因為甜而不膩,紅莓的香味一點也不假!

配上餐飲經典米蘭咖啡,甜品和咖啡將今晚這麼好吃的晚餐畫上完美的句號!

臨離開時我們亦專登跑到蛋糕櫃再次看看這麼多選擇又繽紛色彩的蛋糕!

而同時店員亦向我們說這些蛋糕是可以外賣打包,當刻真有一點打動上外賣買走,但由於已經吃到十分飽回到家亦十分夜不能再吃下甜品了!

同時順帶一提,選擇座位當然在餐廳室外最好為不過!絕對是一個女是愛打卡的位置!

感謝 Jay H

去過Giovanni Pina嗎? 請分享你的經驗!