“尖沙咀美食”
Giovanni Pina的評論

Giovanni Pina
香港排名第57 (共15,301家餐廳)
周圍地區: 尖沙咀
周圍地區: 尖沙咀
5 週前評論 透過行動裝置

尖沙咀k-11 Musea係打卡熱點,因為佢內部設計好時尚,剛好見到2樓間餐廳正正起商場圓波波位置。真係影相一流!所以坐低慢慢品嘗美食以及時尚設計。
Lunchtime 試試steak set
南瓜蟹肉忌廉湯:濃濃的南瓜味道而帶有點蟹肉口感再配上自製的餅乾,味道適中。
安格斯西冷配紅酒汁:剛好一人份量,安格斯西冷牛扒入口啖啖肉汁鮮嫩,配上紅酒汁,應該要有杯紅酒就更加完美!
蛋糕金合歡:必食的蛋糕,因為蛋糕係餐廳的靈魂,蛋糕口感好鬆軟好香,不會太甜。適合不喜歡甜啲我。
再黎一杯strawberry lychee green tea ,慢慢品嘗美食之餘還可以欣賞商場主打的波波球設計。真係好舒服的環境。
Salmone ,grilled eggplant ,gream cheese,focaccia bread:連對面包不感興趣都要試試佢,因為餐廳製造的蛋糕面粉之類的食物都ok,薯條即炸,口感好香,還有無花果同菜做配搭。

感謝 3,344,520

2021年4月8日

繼續再在尖沙咀接女朋友放工後晚飯,去到 K11 musea 上到二樓來到 Pasticceria Giovanni Pina 在門口已被他們的裝潢和大大的蛋糕櫃吸引了

一開始我們還以為在這裏晚飯會是天價,但其實看過餐牌後原來和我們想像的很大出入!居然一個晚餐 Dinner Set 不需要三百元!

我便叫上 Steak Set 女朋友叫了 Pasta Set! 這些套餐完全符合了我這個選擇困難症的人!當然除了這些套餐外還有單點菜式,但作為一個精明的消費者計算了套餐是比單點更優惠當然套餐更好啦!

餐牌上的前菜其實都十分吸引,所以我們除了以外還點上前菜 “意大利傳統手工黑松露流心芝士飯團”

這個飯糰真的不得之了! 在脆脆的外圍包上芝士和十分象黑松露risotto的飯團,第一次吃這種飯糰真令我有點感到出奇!

芝士可以拉得很長,味道亦十分香,口感也不錯!

餐湯是南瓜蟹肉忌廉湯,在外面的餐廳南瓜湯都十分像粉水,但這間餐廳完全不一樣驚喜萬分!南瓜湯吃得出有南瓜肉和南瓜絲,而且湯來的蟹肉也吃得出來,配上脆脆的麵包條簡直感覺正宗!誇張地說,這是我吃過的南瓜湯最好味的一款!

安格斯西冷是我選擇的晚餐,由於有點擔心medium會太生,所以選擇了medium well!還好medium well沒有太過well done,所以不會有非常硬口感!西冷口硬口感非常適中,肉味十分濃郁,配上紫薯也是第一次見!但出奇地紫薯十分甜,而且紫薯的香味芬香撲鼻,配上厚身後味的牛扒很不錯的配搭!

套餐有兩款蛋糕可以選擇,朱古力啤梨蛋糕或紅莓mousse,我們倆一人叫一個但我喜愛吃紅莓慕斯,因為甜而不膩,紅莓的香味一點也不假!

配上餐飲經典米蘭咖啡,甜品和咖啡將今晚這麼好吃的晚餐畫上完美的句號!

臨離開時我們亦專登跑到蛋糕櫃再次看看這麼多選擇又繽紛色彩的蛋糕!

而同時店員亦向我們說這些蛋糕是可以外賣打包,當刻真有一點打動上外賣買走,但由於已經吃到十分飽回到家亦十分夜不能再吃下甜品了!

同時順帶一提,選擇座位當然在餐廳室外最好為不過!絕對是一個女是愛打卡的位置!

感謝 Jay H

我都係第一次食 好特別 好好食 值得一試
其實個芝士唔流心 不過係拉絲 可以拉到好好好長

我自己就食燒虎蝦自家製馬鈴薯麵團個個餐
餐湯係南瓜蟹肉忌廉湯
呢個湯好驚喜 好濃嘅南瓜味 真係唔係講笑 啖啖南瓜蓉啖啖蟹肉加埋個條少少鹽又好鬆脆嘅麵包條 簡直係絕配

嚟到主食 兩隻虎蝦好大隻 最開心係蝦殼係介開咗㗎 唔會食得好論盡 所以唔怕喺男朋友面前出醜
咁麵團好煙銀 配埋啲汁好好食

然後仲有兩款是日精選蛋糕 我揀咗呢個朱古力啤梨蛋糕 個蛋糕好濃嘅朱古力味 鍾意食朱古力嘅人一定唔會失望

最後就係嚟到餐飲啦 我以為都係例牌嘅港式檸檬茶姐
估唔到檸檬茶都有驚喜
個茶底有好香既茶香味道

二百零蚊有湯有主食有甜品有嘢飲仲有埋環境
喺K11 musea食晚飯黎講 簡直係好食 抵食 超值

感謝 SasaWong217
2021年3月28日 透過行動裝置

一早知道這間餐廳位於K11 musea 粒波隔離,約了朋友來食飯。店員安排了一個不錯的餐枱位置給我們,可以影到金波

蘑菇火腿忌廉芝士拖鞋包三文治 配甜薯條 | $128
拖鞋包外皮脆又薄,麵包内軟鬆化,帶著一點麥香味。三文治饀料豐富,有菇、沙律菜、蕃茄,忌廉芝士既滑又有芝士味。巴馬火腿超大塊,肉質柔軟,火腿味香。

白酒汁煮鮮青口配拖鞋包 | $168
青口細細隻,幾新鮮,湯底有蕃茄粒、蒜片,帶點白酒味道,微辣。拖鞋包烤脆了,可以用來點湯。

開心果櫻桃慕絲 | $52
蛋糕櫃內有很多款式的切餅、蛋糕、牛角包,蛋糕可以堂食或外賣。既然它是烘焙出名,一定要試試它的蛋糕,吃完飯買了蛋糕外賣與家人分享。
蛋糕充滿開心果味,慕絲中間有櫻桃果肉,有些酸甜味,底層有朱古力海綿蛋糕。

餐廳服務很好,店員主動給我們更多的濕紙巾抹手。商場閒日晚上環境清靜,是跟閨蜜談心打卡的好地方。

造訪日期: 2021年3月
1  感謝 siuling1223
2021年3月22日 透過行動裝置

前幾日放學早咗,約咗friend嚟到尖沙咀K11 Musea食個tea☕️見到呢間意大利Cafe好似好出名之前又未試過就好想嚟試吓~佢有唔同種類嘅蛋糕甜品選擇我哋揀咗啲嘢飲同埋gelato呢度嘅裝修環境都幾舒服☺️幾適合tea time~

凍特濃朱古力$62
一大杯凍朱古力表面有忌廉,仲有啲粉紅朱古力係忌廉面好靚好適合打卡飲落有好濃郁嘅朱古力味忌廉幾軟滑粉紅朱古力甜甜地同忌廉幾夾

熱特濃朱古力$52
熱朱古力表面有拉花同埋都有粉紅色嘅朱古力粒粒同樣香甜又濃郁嘅朱古力熱朱古力暖暖地,好易入口拉花幾靚相對凍朱古力,因為少咗忌廉,冇咁邪惡都係咁好飲

Gelato $68
揀咗吉士同雲呢拿雪糕吉士雪糕有淡淡嘅吉士醬味,甜甜地☺️雲呢拿雪糕有好香好濃郁嘅雲呢拿味雪糕好軟滑而且奶香味幾重

椰香朱古力芝士蛋糕$52
黑白配嘅蛋糕白色嘅椰子層,灰黑色嘅朱古力層好香嘅椰子味☺️朱古力味都好濃郁芝士蛋糕給幾creamy,芝士味幾突出

榛子朱古力慕絲$58
因為我好鍾意食榛子朱古力見到呢個蛋糕就忍唔住想試吓~佢係正方形,蛋糕面有三粒榛果同埋朱古力碎~有好濃郁嘅榛子朱古力味而且好滑食落有Tiramisu嘅感覺☺️幾香

意式開心果吉士醬牛角包$24
第一次食開心果吉士醬牛角包一大舊牛角包,外皮好鬆脆仲有好香嘅牛油味表層仲有開心果粒粒入面有好豐富嘅吉士醬☺️仲有開心果醬,甜甜地,幾正

造訪日期: 2021年3月
感謝 ahomemadefoodie

去過Giovanni Pina嗎? 請分享你的經驗!