Giovanni Pina係一家過百年以烘焙聞名嘅意大利糕餅品牌,其第三代傳人亦係意大利烘焙界殿堂級大師,曾獲選全球 100 位最佳甜點大師,現駐港炮製Giovanni Pina的甜品。Giovanni Pina尖沙咀店位於K11 Musea 2樓,用餐區對正K11 Musea的「Gold Ball」,打卡一流。餐枱以二人圓桌為主,座位之間有足夠空間,加上可以向上直望到K11 Musea的拱頂天窗「Oculus」感覺非常舒適。我地點左兩款牛角包,一客即烤香草包三文治套餐同埋甜品share食,邊食邊享受呢個咁舒適嘅空間。
米蘭咖啡
三文治套餐配嘅呢款咖啡係採用意大利最著名咖啡品牌 Caffe Milani的咖啡,由意大利直送香港,咖啡馥郁芬芳,配上鮮奶,口感綿滑。
即烤煙三文魚燒茄子水牛芝士香草包三文治 $128
以烘焙聞名嘅老店做嘅香草包果然好出色,可能因為對酵母同麵粉比較講究,香草包嘅口感非常好,鬆軟之中帶有少少韌性,香草味亦好突出,配上煙三文魚同水牛芝士等配料,味道層次非常豐富,沙律配菜新鮮爽脆,加上脆甜薯,配搭得非常好。
伯爵茶 $38
提拉米蘇 $52
Giovannk Pina的Tiramisu有足足超過10層,咖啡味濃,蛋糕濕潤絲滑,蛋糕同咖啡味道層次分明,確實令人回味無窮。
牛角包 $26
我地點左兩款牛角包,同其他香港麵包店唔同,Giovanni Pina的牛角包比較鬆軟而且餡料飽滿,吉士醬唔會過甜,入口唔太膩。
聖安娜蛋糕 $52
除左Tiramisu外,原本仲點左餐廳另一款出名嘅甜品聖安娜蛋糕,不過由於已經食得太飽,最後都係改左外賣返屋企下午茶再食。蛋糕分有多層,每層都有忌廉配以橙酒,中間加左朱古力吉士,每層以橙酒塗抹,入口甜以不膩,下午茶兩個人share一件唔多夠食。
是否擁有或管理此物業? 免費領取您的清單,即可回應評論、更新個人檔案和更多。