“比市場糖度小一半既香港特式手調桃膠茶”
唇茶的評論

唇茶
香港排名第368 (共653家咖啡和茶)
周圍地區: 尖沙咀
周圍地區: 尖沙咀
2021年6月7日

今次介紹既係我係香港最鍾意既台式飲品,店鋪標榜"糖度低於市面一般飲料約一半",如果唔鍾意太甜成日叫半糖微糖既朋友絕對可以一試。
荔枝紅茶配桃膠24 (M)(: 9.5/10)
店鋪主打茶而唔係珍珠奶茶,荔枝紅茶非常消暑,因為比市場糖度小一半,就算叫正常甜都唔算甜,係淡淙既甜味唔係死甜,茶味濃,飲到小小荔枝香味,飲完完全唔覺得有好邪惡嘅感覺。
桃膠係一種養生保健嘅食材同中藥,可以話係平民版燕窩,因為食落口感都好似燕窩而唔係雪耳,膠質唔似硬膠個種感覺,比較黏D,會有淡淡既甜味,加落茶入面有豐富既口感,而且桃膠份量好多,飲到尾都仲有。
香港既台式飲品除左唇茶都無咩點見到有得加桃膠,但桃膠始終係中藥,唔可以食太多,如果怕身體唔可以咁補可以試下其他配料好似奇亞籽。
唇茶係旺中,尖沙咀都有,近排仲係葵廣開左分店。
旺中店人氣高,每次去都有人排緊等緊,大概等5-10分鐘,鍾意健康D既台式飲品絕對可以黎試下。
味道: 9.5/10
環境: 5/10
消費: $24 (服務費: NA)

造訪日期: 2020年7月
感謝 Feivouritefood
2021年1月8日 透過行動裝置

店鋪:唇茶 (尖沙咀)
地址:尖沙咀堪富利士道8A地舖

健康手工茶飲黃店唇茶喺香港有3️⃣間分店,分別喺旺角、尖沙咀同葵廣,今次嚟尖沙咀呢間店買嘢飲,喺因為見到 goodmallinghk 做緊優惠,$24就可以買到一杯原價$36嘅飲品,價錢平成三分一,抵到爛

唇茶主打純天然健康飲品,糖都喺用冰糖或者韓國黑糖,絕無其他添加糖,仲有多款特選茶葉比你揀,啲飲品名仲好搞鬼添

大紀圓 $24 (原價$36)
以普洱作為茶底,加咗紅棗、桂圓同杞子呢幾款養生材料,唔單止可以補氣血,仲可以延緩衰老,杞子仲可以明目安神,呢啲咁嘅乾燥寒冷天氣❄️,最啱飲返杯熱嘅暖身

桃膠奇亞籽金桂花茶 $26
金桂花喺桂花嘅一種,茶味濃郁而清香,有暖胃驅寒嘅作用;加上爽口高纖,充滿植物性蛋白質,有平民燕窩俗稱嘅桃膠;同埋含有多種營養成分嘅奇亞籽,呢杯花茶簡單得嚟口感豐富,店員果然無推薦錯

造訪日期: 2021年1月
感謝 hinsonfoodhk

去過唇茶嗎? 請分享你的經驗!