“快餐價錢、西餐水準”

Lockeroom Express
香港排名第6,672 (共15,123家餐廳)

之前喺佐敦訂左十盒口罩,今日終於到貨,攞完順手去附近買啲清潔用品。

行經恒豐中心,見到之前喺旺角朗晴坊幫襯過嘅「Lockeroom Dining」,原來喺呢度開左間 fastfood shop 「Lockeroom Express」,咁梗係要幫襯下啦!

呢度雖然係以快餐店形式經營,不過裝修一啲都唔 Hea,同樣以阿仙奴足球為主題。店內掛有球員簽名嘅球衣,另外亦有一些足球紀念品,啱曬一眾足球發燒友,嚟食嘢之餘又可以朝聖一下。

餐廳採自助形式,客人要自己出去櫃位點餐,另外 Counter 對面就擺放左自助水機、餐湯同調味料,餐湯係無限供應嘅,飲完可以再添。

我哋點左意粉、飯和天使麵,另外再加左一客漢堡包同鹹蛋黃雞翼。是日餐湯為雜菜湯,一睇就知用料十足,絕無欺場,湯頭盡收蔬菜的精華,味道相當濃郁及鮮甜。

個小食鹹蛋黃雞翼 ($38) 真係超正,雞翼大隻又厚肉,而且做到金黃起沙,入口充滿鹹蛋黃嘅香氣,非常邪惡,令人停不了口。

Burger 點左冰島鮮蝦菠蘿漢堡配脆薯角 ($52),個漢堡包賣相唔錯,外形脹卜卜,麵包好鬆軟,入面嘅炸蝦餅啖啖蝦肉,加上清新醒胃的菠蘿、惹味的芥末醬、爽脆的生菜和番茄等,多重滋味,口感好豐富。薯角份量十足,香脆可口。

另外個紐西蘭草飼牛肉眼扒意粉 ($68) 水準亦不俗,牛扒勁大塊,肉質甘香鬆化,廚師於烹調過程中只作簡單調味,保留肉眼的原汁原味,所以食落好有牛味,吃完整塊也不覺膩。意粉煮得軟熟度剛好,彈牙富嚼勁。

西班牙黑毛豬柳飯 ($58) 亦很值得一試,黑毛豬油脂豐富,肉質緊緻多汁,口感柔軟有彈性,非常美味。醬汁有 4 款可供選擇,分別是黃咖喱汁、燒汁、蒜蓉汁、黑椒汁,個人推介黑椒汁,特別惹味!

另外呢個波士頓活龍蝦配天使麵及白松露忌廉汁 ($78) 亦非常吸引,龍蝦好有睇頭,面層鋪滿半溶芝士,味道鹹香,肉質結實鮮甜,配上 Creamy 的白松露忌廉汁同幼滑的天使麵,真係一食難忘!

造訪日期: 2021年2月
感謝 mjqueen7e
2021年1月11日 透過行動裝置

餐廳:Lockeroom Express (佐敦)
地址:佐敦彌敦道216-228號恒豐中心低層地下16號舖

之前去過旺角黃店Lockeroom Dining,佢地喺一間足球主題餐廳⚽️,力捧阿仙奴,2020年開多咗間油麻地分店,最近仲係佐敦恒豐中心低層地下開咗間西式快餐店,推出多款輕食便食

同朋友3點幾嚟到食咗個super late lunch,我哋兩個都餓到一個極點,所以就老實不客氣叫咗好多嘢食。喺收銀姐姐嘅熱情款待同介紹下,我地叫咗個法國野菌鮑魚雞肉香草醬意大利蝴蝶粉($68)同波士頓龍蝦配白松露忌廉汁意大利扁麵($78),呢到嘅餐湯仲係任飲,等緊嘢食果陣都飲咗兩碗

估唔到又鮑魚又龍蝦,每款先係六七十蚊。鮑魚爽口彈牙,雞肉唔會好嚡,配上香濃香草醬,夠哂惹味;龍蝦有半隻,仲開埋殼,超貼心,呢個質素同份量真係超值!完全唔似輕食快餐店會搵到嘅食物

另外叫咗個白松露忌廉炒野菌配自家製蒜蓉包($38),一客有2件,蒜蓉包就細件咗少少,但勝在白松露忌廉炒野菌都幾多,將野菌同白松露忌廉加上去蒜蓉包到食又係另一種滋味

甜品有橘子白朱古力芝士蛋糕($28)同特濃朱古力蛋糕 ($28),每款蛋糕都有幾層layers,我食果件係特濃朱古力蛋糕,除咗有濃厚朱古力香,仲有忌廉芝士同鬆脆餅底,口感豐富,做飯口甜品就啱晒

叫嘢食唔包飲品,想飲嘅話就$19起一杯喇☕️。但如果以一間西式快餐店嚟講,雖然等嘅時間可能都要十分八分鐘,但食物選擇同質素就真係超晒班。仲要係正彌敦道,經過不妨一試

造訪日期: 2021年1月
感謝 hinsonfoodhk

去過Lockeroom Express嗎? 請分享你的經驗!

US$USD
台灣