“✨Luxury High Tea 貴婦級矜貴下午茶✨”

Glasshouse Greenery
3/9(週二)
20:00
香港排名第5,924 (共15,147家餐廳)
價位: US$26 - US$51
周圍地區: 尖沙咀
周圍地區: 尖沙咀
2021年1月27日 透過行動裝置

✨Luxury High Tea 貴婦級矜貴下午茶✨

平時去酒店食High Tea 幾多錢都好,都係為咗食個景,食物質素好但又唔代表食材好矜貴。今次食呢間,有景、有質素、有高級食材,絕對物超所值。

第一次帶媽媽去新商場 K11 Musea 行下,經過呢間好靚既餐廳「Glasshouse Greenery」就入去試下。

我哋點咗兩份「華麗寶盒下午茶」
食材相當矜貴,賣相擺盤都好吸睛。

頭盤先嚟一個「頂級魚子醬配迷你鬆餅及配料」
冰鎮着嘅頂級魚子醬別具氣派咁出場
迷你鬆餅的的式式好可愛,口感似鬆餅加熱香餅,細細件加埋準備好嘅配料同魚子醬一齊食,一啖一件啱啱好。

「頂級意大利凍肉拼盤」擺盤佈局得好靚,有唔同種類嘅凍肉同埋芝士,包埋一齊食好好味。

呢杯細細杯嘅其實係「黑松露雜菌濃湯」,唔好睇佢細細杯,其實相當濃厚,勁香濃嘅黑松露味,一杯實在唔夠喉。

精選迷你多士有兩款選擇
1. 頂級和牛多士
2. 香煎法國鵝肝多士

因為同媽媽食,唔想佢食太多鵝肝咁高膽固醇,所以選擇咗頂級和牛多士。香脆多士夾著厚切和牛,一啖一件,夠晒過癮。

最後就係甜點啦。「精選蛋糕首飾盒」,勁大勁蛋糕呀。一般食下午茶,甜品都係好細件迷你版,但係呢度係大大件,夠晒滿足。仲有四款口味俾你品嚐。

分別有
1️⃣冧酒黑朱古力(香濃黑朱古力,勁幼滑)
2️⃣青蘋果白朱古力
3️⃣清甜芒果味(口感豐富多層次,好味)
4️⃣清新柚子味

飲品可以選擇香檳或鮮榨是日果汁。
我哋揀咗鮮榨雪梨汁,好清甜。

仲有咖啡或茶,不過食到尾聲唔記得咗叫了。

驚唔夠飽可以叫多個飯,「蜜汁炭燒黑豚肉鵝肝煎蛋飯」,食到尾聲其實已經好飽,但係都忍唔住試咗呢個飯,個鵝肝超級好食,入口勁香勁滑勁濃,那股香濃味道在口腔中久久不散,極之回味。

今餐非常之滿意,媽咪都食得好滿足。

「華麗寶盒下午茶」$388 位

食物
環境
服務
抵食

Glasshouse Greenery (Victoria Dockside K11 Musea) (尖沙咀)
尖沙咀梳士巴利道18號Victoria Dockside K11 Musea5樓501及503A號舖

造訪日期: 2021年1月
3  感謝 Lovecathcath

去過Glasshouse Greenery嗎? 請分享你的經驗!