“好吃的越南小店「春嬌」”
春嬌的評論

春嬌
使用外送服務
香港排名第6,772 (共15,287家餐廳)
周圍地區: 香港島
周圍地區: 香港島

前一陣子和同事外出食晏,在公司附近找到一間越南小店,便進去會一會「春嬌」
這間小店的風格很有越南風味,從特色漁夫草帽、竹制燈罩、牆上的掛畫及小擺設都能看得出來店內提供多款越式主食、小食和飲品,總有一款啱口味落單是用手機掃QR code,操作方便快捷
1️⃣春嬌火車頭湯粉 $68
坦白說,這次是我第一次在火車頭湯粉裏面吃到花膠,而且是非常大塊,確實是有驚喜除了花膠,裏面還有牛肉、牛腩和牛丸,每種都很新鮮,而且牛味重,啱哂愛牛一族
2️⃣香茅豬扒蔥油飯 $56
兩塊豬扒不但大塊,而且香茅味很重,可見店家在醃製上花了不少功夫在豬扒面上放了不少蔥油和炸蒜,除了增添香味,也增加了視覺上的效果隨餐的日本蕃薯和青瓜也有解膩的作用
3️⃣香茅雞翼(5隻) $48
炸成金黃色的雞翼非常吸睛跟豬扒一樣,香茅味道很濃,非常惹味只有5隻,真的不夠喉
4️⃣柚子苿莉茶(熱) $14跟餐價
吃了一些炸的食物,最啱係配番杯茶解膩柚子和苿莉的味道相輔相成,茶香、順口,很值得推薦
5️⃣越南咖啡(熱) $14跟餐價
正宗的越南咖啡味道稍甜,這讓我回想起在越南時嚐過的味道,很令人懷念

造訪日期: 2020年11月
感謝 glassesgor
2020年12月30日

唔少香港人都鍾意食越南嘢,貪其香料夠清新又唔油膩。早排就有朋友推介咗呢間叫「春嬌」嘅越南菜館俾我,聽說店子很有人氣,頗受附近上班族和街坊歡迎。

餐廳位於加路連山道,由港鐵銅鑼灣站 F1 出口步行過來,也只是 5 分鐘路程,交通挺方便。

店子環境不俗,舖面寬敞闊落,而且佈置得很有心思,特色擺設隨處可見。牆身上掛滿了色彩繽紛嘅斗笠和掛畫,配上垂吊而下的竹編燈罩,裝潢充滿越南風情。

餐廳採自助形式落單,客人只須掃描二維碼 QR Code,便可以即時用手機在電子菜單上選取點餐!

我哋點咗一客咖喱牛腩飯,一份下午茶餐,另外再加咗碟菜同小食。

咖喱牛腩飯:牛腩大約有 5、6 件,每件都好完整厚身,肉質肥美有咬口,而且食落唔會乾爭爭。咖喱汁富馥香,味道濃惹,微微滲出辣勁,但又不會太嗆。薯仔帶天然甜味,另外加咗隻日本荷包蛋。荷包蛋周邊脆卜卜,夠晒香口,中間流心蛋黃,蛋味香濃,撈飯吃一流。

下午茶餐揀咗:招牌洋蔥豬扒脆脆豬,個豬扒包相當有睇頭,絕對無將貨就價,非常大個。豬扒醃得夠晒入味,肉質好鬆化,入口充滿肉汁,味道鹹鹹香香,配埋爽口的洋蔥同香脆的豬仔包吃,非常美味。

馬拉盞炒通菜:碟通菜炒得勁香口,嫩綠得嚟又夠爽甜,同鮮濃的馬拉盞十分匹配,食落微辣又唔會好油膩,味道很不錯。

春嬌豬肉粉包:粉包嘅粉皮好煙韌,食落非常香滑,入面塞滿豬肉餡料,蘸點魚露來食,口感味道俱佳。

跟餐飲品點咗椰汁冰 同 熱龍眼水,椰汁冰入口充滿清新嘅椰香,如果可以加啲果肉就更正。熱龍眼水非常足料,內有不少龍眼肉,味道清甜不膩。

店員服務不錯,殷勤有禮,埋單嘅時候仲叫我哋等晚市開返堂食,嚟試下佢哋嘅越式火鍋。

造訪日期: 2020年12月
感謝 mjqueen7e

去過春嬌嗎? 請分享你的經驗!