“Relax的午餐”

Gusto - Taste Italian
8/20(週六)
20:00
香港排名第4 (共15,714家餐廳)
周圍地區: 尖沙咀
周圍地區: 尖沙咀
2022年6月13日

琴日同老婆行去尖沙咀買嘢,經過呢間餐廳門口,見好耐無食過義大利菜,就行左入去試

環境方面:
除咗普通既歐陸風格既檯凳,仲有一個酒吧。播放住小提琴既音樂,環境真心幾好。

服務方面:
職員好有禮貌,耐心介紹食物,更加推薦唔同既食法比我地,態度良好。職員講英文,令餐廳既質素高咗一級

食物方面:
前菜
- grilled romaine and avocado- 芝士令到呢碟菜更加滋味,牛油果醬好正,口感清新,鍾意食清淡啲既朋友不妨一試。

主菜
-new Zealand lamb meatball skewer- 味道野味,比起普通食既烤肉,呢種肉丸調味更加豐富,亦唔會太鹹或太淡。除咗肉丸,仲有烤黃紅椒作為解膩的配菜。個人認為幾好食。

-black truffle carbonara- 呢個堅料啊,黑松露既份量恰到好處,加上卡邦尼既煮法夠正宗,意粉煮既時候唔單只調味夠,亦好有咬口。呢碟可以話係我食過其中一碟最好食既卡邦尼意粉。

總結:環境舒適,服務都好好,味道一流,價錢雖偏貴,但考慮到環境,食物質素和地段,亦算合理,不妨一試。

感謝 dananghk

2022年6月13日

香港自第五波疫情爆發,很少約朋友出外用 膳,難得近日疫情有所改善,終於約了老朋友 出來午餐,位於尖東麼地道一間意大餐 廳,'Gusto - Taste Italian'。餐廳交通方便,出了地 鐵站,步行一分鐘便可抵達。此店裝修以紅色為主,相當搶眼,地方潤落舒適,設有 bar枱 可供客人飲酒和看球賽。我們坐在較寧靜的一 邊方便閒談。先來兩支啤酒,之後點了兩個主 菜: 香煎挪威三文魚-三文魚最怕煎得太熟,師傅 煎魚火候拿捏精準,今次吃到的三文魚剛剛 熟,肉質鮮甜嫩滑,配以烤鮮露筍、新薯、甘 荀、粟米芯、couscous 和蒔蘿醬,相當美味。 香烤原隻法國春雞-來自法國四至六週的小 雞,由於以蔬菜餵飼,體型小,骨架軟,無激 素,油脂少,烤出來的春雞香味四溢,入口嫩 滑,與普通的燒雞相比,自然高下立見。 我們邊飲邊吃,暢談甚歡,埋單時更發覺原來 網上訂枱還有七折優惠。

感謝 RYWLEE
2022年6月12日

一收工咁攰,梗係要同女朋友食啲好嘢啦。一去到餐廳,外籍侍應已經俾咗張大枱我地,非常貼心舒服。
頭盤係意式麵包,表皮好有咬口,但麵包就好軟身,食落有兩種層次。呢次仲試咗個啤酒,麥味偏重,配西餐一流。
我地叫咗香烤乳豬卷。係大廚嘅耐心慢煮下,乳豬卷好入味,外皮以高温慢烤到乾脆爽口,沒有多餘嘅水份同油份,乳豬肉質鮮嫩,實在係大廚精心之作。
再嚟叫咗個安格斯牛柳配鵝肝。牛柳5成熟,肉質經大火猛煎表面都無變得乾身,反而大廚以精湛嘅技巧控制火候,令肉汁完全鎖緊,經舌尖擠壓時,肉汁緩緩流出,再進入喉嚨,口感豐富,配合埋鵝肝,真係好值得推薦。

感謝 wingyanm2022
2022年6月12日

放工之後想同朋友happy hour,在尖東站P2出口一出就見到這間半開放式的餐廳。如果好天的話,可以坐在戶外的位置慢慢享受放工的輕鬆時光~坐在室內的話都有時型格格調的裝修,適合和朋友歡聚。

鵝肝配油封鴨薄餅 ($238):薄餅的餅底脆薄香口,加上滋味的手撕油封鴨、火箭菜和橄欖鋪滿在批面上。最值得一提的是,口感綿密和入口即化的鵝肝基本上每一細塊的薄餅上都有,令整個薄餅的味道更上一層次!

香烤乳豬卷 ($238):乳豬皮咬開即發出咔嚓聲,好香脆,更肉嫩骨香。而且乳豬好厚肉,份量十足。另外配上薯蓉和多款蔬菜伴食,減低油膩感。

Tiramisu ($98):面層灑滿了可可粉,忌廉入口香滑輕身,甜度適中且不過膩,而且帶有濃厚的咖啡酒香,層次豐富。

Old fashioned (HH$98):經典的威士忌cocktail之一,Bourbon加上數滴Angostura和糖漿,有著粗獷的口感。

Golden Pool (HH$88):這杯無酒精飲品是由熱情果、菠蘿汁、檸檬和梳打水而成。入口清新,又有一點熱帶水果的香味。

造訪日期: 2022年6月
感謝 ttszying
2022年6月12日 透過行動裝置

店舖位置非常方便,尖沙咀東站一出就到
環境格調非常不錯,環境舒適,適合我和朋友聊天

黑松露卡邦尼意粉
材料有黑椒、芝士加上黑松露,每一條面都佔有濃厚嘅芝士,同埋黑松露,麵條煙靭有咬口

❤️Four cheese pizza❤️
一個字,非常好食一上枱已經有聞到濃濃的芝士香味每啖都食到唔同嘅芝士香味而且餅底非常薄,而且非常脆,配料亦非常多

紐西蘭羊肉丸串燒
羊肉丸配上新鮮蔬菜,幾清新且有風味

Peachy  Bubble
帶有少少水果的甜味,可以中和一點點走酒精的濃度,非常易入口

造訪日期: 2022年6月
感謝 Guide04434358872

查看過Gusto - Taste Italian的旅客也查看過

去過Gusto - Taste Italian嗎? 請分享你的經驗!