“日式輕食湯飲店”
珍味湯的評論

珍味湯
香港排名第8,894 (共15,535家餐廳)
周圍地區: 上環
周圍地區: 上環
2020年12月24日

早排搭朋友喺網站買咗幾款「Misoup」嘅即飲湯包,覺得味道很不錯,真材實料,無添加又不含味精,而且加熱就飲得,非常方便,啱晒我呢挺懶人。

最近從朋友處得知,「Misoup」喺上環開咗實體店,店子不單有靚湯供應,而且仲推出咗幾款刺身包,配搭咁新穎,齋聽都覺得吸引,趁今日收早,專登過嚟試下。

原來舖面地方不大,窄窄長長,以外賣為主,不過都有幾個堂食座位,另外亦設有雜貨區。

點咗客刺身包:藍次郎,另外再加咗個湯飲:蓮藕牛蒡核桃栗子湯。

藍次郎 ($68/大盛):個麵包餡料好豐富,入面夾滿藍鰭吞拿魚刺身、吞拿魚蓉、生菜、青瓜、蕃茄等,面頭再灑上紫菜絲和柴魚片,分量十足,加埋個軟熟嘅麵包吃,超美味。刺身肉質很肥美,入口充滿魚肉嘅鮮味;魚蓉油潤甘甜,咬下微黏,吃時可拌上店舖自家製嘅芥末醬,又是另一番滋味。

另外呢杯蓮藕牛蒡核桃栗子湯 ($38) 亦非常好喝,健脾補腎、養心安神、不溫不燥。送上檯時仍熱辣辣,聽講係用咗豬、紅蘿蔔、玉米、牛大力、扁豆、赤小豆、土茯苓等材料嚟煲,最正就係加咗陳皮提味,加埋清熱嘅蓮藕,健脾補腎嘅合桃同栗子,夠晒滋潤。

食完喺雜貨區度行咗一轉, 原來除咗有湯包賣之外,貨架上仲有唔少零食、醬料,甚至抗疫物品等供應,第日嚟開呢頭又多個好去處。

造訪日期: 2020年12月
感謝 mjqueen7e

去過珍味湯嗎? 請分享你的經驗!