“菜館口號-酸菜和魚一樣好吃”
BB辣的評論

BB辣
香港排名第4,234 (共15,541家餐廳)
周圍地區: 深水埗區
周圍地區: 深水埗區
2021年3月29日 透過行動裝置

聽聞這間隱藏在工廈地庫以川味菜主打的小店水準不錯, 今日终可一試, 單看牆上推介便知強項 。
第一道菜是招牌必食之一酸菜魚,辣度五级可自選,我倆人只點例牌已覺份量足夠,客人亦可選加大版呢,麻辣配酸菜效果極佳,魚片新鮮又爽口,湯内豆芽粉皮作伴令整味菜更有口感。
再試了兩個小炒,本想點干煸四季豆但缺貨,改要清炒萵筍片及熗炒油麥菜, 萵筍清甜香爽,熗炒用花椒起鑊令油麥菜香味四溢而不辣,值得一讚。
川味菜濃沃口味,我和太座少有地叫了餐飲,柑桔酸梅湯及咸檸檬梳打,令舌頭舒緩不少。
又是一餐有回憶的晚飯。

造訪日期: 2021年3月
1  感謝 fredau22003

2020年12月20日

今日提早放工搭車落咗荔枝角香工行個圈先返屋企, 行到晏咗見商場地庫有間食川菜的舖頭一於買外賣回家
餐牌選擇多,最馳名係食酸菜魚和雞煲,當然仲有小炒、主食、小食、涼菜等,由於屋企人唔係太食辣,所以叫少辣或走辣,最鍾意呢間舖頭辣度由自己話事
麻辣海蜇(微辣)-它的辣度可接受, 海哲又超爽脆, 辣得好惹味
夫妻肺片(走辣)-呢款以牛肚、牛舌、 牛展製作而成, 每片都切得好薄,雖然走辣, 但麻味香濃
無骨口水雞(微辣)-望上去好似好辣, 但其實不是,辣油香而不膩,雞肉嫩滑,必食
手撕雞涼麵(走辣)-手撕雞份量多, 入面有雞絲、芫茜、青瓜絲和花生, 個麵爽口彈牙,再配上麻醬, 撈埋食
BB辣炒飯(走辣)-個飯炒得有鑊氣, 飯粒非常甘香, 加入蝦仁、豆乾、火腿、 蛋一齊炒, 熱辣辣香噴噴
黑糖糍粑(大)-其實係炸年糕, 表面有 黃豆粉,咬落去外脆內軟,配上黑糖糖漿, 恰到好處的甜
紅糖桂花冰粉-味道清甜,配有桂花和 提子乾,可以清下啲麻辣味

造訪日期: 2020年12月
1  感謝 KKMan123

去過BB辣嗎? 請分享你的經驗!