“馳名海南雞飯”

Chatterbox Express
香港排名第7,235 (共15,138家餐廳)
周圍地區: 西太古城
周圍地區: 西太古城
2021年1月29日 透過行動裝置

外遊還要等一段時間,但思念各國美食卻是無時無刻,唯有找一些過江龍,享受美食解一解相思之苦。
Chatterbox 是星加坡頗有名氣食海南雞飯的專門店。港島區進駐太古城,地鐵出口附近,非常方便。
文華海南雞飯
加$10轉雞脾。
金黃色潭的海南雞好吸引。皮下脂肪不多,肉質嫰滑,皮脆肉嫰。
三款醬汁任意蘸食,各有特色。
雞油飯粒粒甘香,不會有油膩感。
清雞湯鮮甜。

凍美祿哥斯拉
拍照扼like最啱feel。味道濃郁,撈混雪糕更加滑溜細緻。粒粒脆脆增添口感。

造訪日期: 2021年1月
感謝 pcsy
2020年12月19日

文華海南雞飯 (升級雞髀)
去骨海南雞髀,約有十件肉,油飯丶湯丶有齊三款醬料,雞肉肉質嫩滑,雞皮下無乜脂肪層,食落唔會覺得油膩。

新加坡肉骨茶麵線
新加坡肉骨茶比馬來西亞嘅較重胡椒味,湯底顏色比較清;肉質軟腍,點黑醬油食,可將肉味提升;而油炸鬼好脆,只係油咗少少,依家呢個天氣食就啱哂喇~可以驅寒暖胃。

雞肉沙嗲 4串
雖然雞肉串份量比較小,但沙嗲醬好味!!配埋青瓜丶紫洋蔥,惹味

凍Cappuccino
只記得要少冰,唔記得嗌少甜,但出嚟個甜度適中,奶味濃滑,唔錯!

凍美禄哥斯拉
美祿恐龍即美祿朱古力,加上未溶嘅美祿粉&朱古力脆脆波,美祿哥斯拉其實係美祿恐龍嘅進化版,多咗一球雲呢拿雪糕,估唔到個雪糕,向我食晒成餐飯都未溶哂,好滿足!

造訪日期: 2020年12月
1  感謝 jy0v0
2020年12月14日

今日去華蘭中心地下間「Food Le Parc」購物,發現原來超市對面新開咗間「Chatterbox Express」,嘩! 咁近城隍廟,無理由唔幫襯下。

據說餐廳係「Chatterbox」開設嘅全新品牌,以快餐概念為主題。門面以檸檬黃和墨綠色為主調,色澤鮮明奪目,感覺既年輕又富活力。

店內繪有形象活潑的卡通吉祥物作插畫,再配以玩味十足嘅幽默英文語句作裝飾,裝潢既簡潔又明快。

先睇下午餐嘅選擇,除了招牌菜文華海南雞飯外,還有喇沙系列、肉骨茶系列、炒飯、星洲炒貴刁、撈麵系列、小食、甜品及飲品等。

點咗兩個午餐:文華海南雞飯 ($108) 和炒貴刁,另外再配咗小食同甜品各一客。加咗
$10 將海南雞升級轉做雞髀,雞肉以慢煮方法烹調,肉質鮮嫩滑溜,品嘗時可按個人喜好沾上秘製的辣椒醬、黑醬油和薑蓉伴吃。

米飯以南薑、斑蘭葉、香茅、雞油等炒過,然後加雞湯煮成,入口粒粒分明,有雞香又不油膩。跟餐嘅豆腐生菜湯,味道亦唔錯,滑溜的豆腐配上脆嫩的生菜絲,美味可口。

星洲海鮮炒貴刁 ($98) 貴刁用深色的甜豉油爆炒過,上桌時傳來陣陣濃郁的醬油香,香味撲鼻。配料除咗大蝦外,還加入了新加坡臘腸、白飯魚仔及魷魚等,配醬汁香濃而味道偏甜的貴刁吃,別有一番風味。

兩份套餐都包飲品,另外亦可以加錢將餐飲升級轉做特飲。我哋點咗凍美祿哥斯拉 (+$16) 同 凍豆漿 (+$10),美祿恐龍面頭鋪咗層厚厚的美祿粉,上面放咗球雪糕並圍上美祿波波。可可球入口脆卜卜,配軟滑嘅雲呢拿雪糕吃,香甜味美!豆漿豆味香濃,甜度啱啱好。

馬來特色香煎辣魚餅配多士包 (+$28),魚餅薄薄一片,煎至焦香脆口,味道微辣,頗惹味,配青瓜和鬆脆的多士包吃,層次豐富。

甜品點了椰子雪糕咖央三文治 (+$28) 三文治中間夾入了 Chatterbox 的招牌椰子雪糕及咖央作餡料。椰子雪糕椰香味甚濃,麵包入面塗滿濃香幼滑嘅咖央醬,夾埋一齊食,完美帶出地道新加坡滋味。

造訪日期: 2020年12月
感謝 mjqueen7e

去過Chatterbox Express嗎? 請分享你的經驗!

US$USD
台灣