“創新菜式”
翠華餐廳的評論

翠華餐廳
香港排名第1,605 (共15,446家餐廳)
菜系: 中式料理
更多餐廳詳細資料
用餐選擇: 早餐, 宵夜
周圍地區: 佐敦/油麻地
2021年6月6日 透過行動裝置

星期六返工之前到公司附近食午餐️,位於九龍灣海濱匯二樓的翠華餐廳, 餐廳以現代輕奢風為主, 落地玻璃裝修更吸引, 光線充足,環境舒適。 這間翠華餐廳的菜式很創新,有日韓風格的菜式, 還有沙律、意粉和薄餅等等。 午餐~鮮蝦雜菜沙律配柚子柚醋汁$78、日式醬汁豚肉炒韓式粉絲(包是日餐湯) $76、 自家製香草醬海鮮薄餅(包是日餐湯)$78、 生磨蛋白杏仁茶( 跟餐價) $8、藍荳花檸檬茶( 跟餐價)$3、 朱古力心太軟流心蛋糕$48。

⭕鮮蝦雜菜沙律配柚子柚醋汁~ 酸酸帶清新的柚醋汁, 配上爽口的鮮蝦,在炎熱的夏天吃是最佳的開胃菜。

⭕是日餐湯~ 清甜的南瓜湯, 有滿滿的南瓜蓉。

⭕日式醬汁豚肉炒韓式粉絲~ 粉絲口感軟糯煙韌, 醬汁豚肉入味又軟腍,非常惹味好吃。

⭕自家製香草醬海鮮薄餅~ 脆卜卜的薄餅皮, 面層有新鮮的大蝦, 煙韌口感的墨魚仔,鮮甜的青口, 配上香草醬作點綴, 翠華都可以做出高質素的薄餅。

⭕生磨蛋白杏仁茶~ 好香杏仁味, 又唔會太甜, 口感滑嫩。

⭕藍荳花檸檬茶~蝶豆花 的顏色真是特別靚, 令檸檬茶更添美感。

⭕朱古力心太軟流心蛋糕~ 軟綿口感, 爆漿的流心效果,朱古力控必定要試啊!

以前到翠華餐廳多數吃茶餐, 今次有煥然一新的感覺, 更要讚一讚店員們的貼心服務。

翠華餐廳
地址: 九龍灣海濱道77號海濱匯2樓1號舖

造訪日期: 2021年6月
感謝 Victoriay_eatwithvic

2019年11月14日

好耐冇食過翠華,今日有時間就去試下佢最新嘅下午茶。叫咗佢個瑞士雞翼撈公仔麵。叫咗唔夠5分鐘就有得食。瑞士雞翼真係唔錯,好入味,瑞士汁幾甜幾正,每一啖公仔麵都好瑞士,好滿足。

造訪日期: 2019年10月
感謝 issacheung
2019年9月12日 透過行動裝置

翠華餐廳分店很多,但無論去邊間分店,食物也不會令你失望,味道依然。雖然價錢有點貴,但是食物保持水準。

造訪日期: 2019年9月
感謝 JoyceW2056
2019年9月8日 透過行動裝置

和朋友飲完酒,想食咖哩豬扒飯,但太夜了,已經沒有供應,只有早餐和湯粉麵。
點了淨雲吞及通粉早餐。
雲吞煮過熟。
地下很滑,小心滑倒。

造訪日期: 2019年9月
感謝 live2seehk
2019年5月20日

翠華真的好貴,但品質都尚算OK。
吃鮑汁雞粒炒飯。這間分店的晚餐扒餐煎得很好!脆皮肉嫰!
海南雞飯及咖喱羊架也不錯。

造訪日期: 2019年2月
感謝 sumgirl0822

查看過翠華餐廳的旅客也查看過

去過翠華餐廳嗎? 請分享你的經驗!