“蟹皇拌麵、啖啖滋味”

露面手工拌麵料理
香港排名第10,315 (共14,738家餐廳)
周圍地區: 大佛口
周圍地區: 大佛口
2020年12月5日

今日嚟灣仔行街,回程時打算去食碗麵才歸家。喺莊士敦道看見這家新開拌麵店,睇過門口嘅餐牌,原來除了麵食外,還有雲吞、水餃等供應,反正未幫襯過,一於試下。

餐廳的面積不算很大,不過座位擺放得頗整齊企理,絕不密麻,加上來到時並非繁忙時間,店內食客不多,感覺特別舒服。

先睇下餐牌,食物選項都幾豐富,有招牌湯品、純手工拌麵、純手工湯麵、小食、雲吞、水餃及手搖飲品等。

餐廳主打手工拌麵,一場嚟到,當然要試下。揀咗個鎮店蟹皇拌麵,另外再加咗客醉豬手、小雲吞、水餃同飲品。

鎮店蟹皇拌麵 ($98) 率先送上,蟹皇汁和陽春麵各自分開盛載,醬汁色澤橙黃,滿滿一碗,分量甚多,撈起可以清楚見到裡面有一絲絲蟹肉,真材實料,真係未食都已經流曬口水。把蟹皇汁和麵條拌勻,入口蟹味滿溢,配埋彈牙掛汁嘅麵條和蟹醋吃,簡直香氣撲鼻。

秘製香糟醉豬手 ($55),平時比較少食醉豬手,不過呢度真係做得很不錯。豬手皮爽肉嫩,零油膩感,糟鹵味道有層次,唔單止帶複雜悠長的酒香和鹹香,而且香料的精華都滲進豬手內,入口啖啖骨膠原。

高湯小雲吞 ($40) 話就話係小雲吞,但原來 Size 一點也不細小,而且一客有成 10 粒,分量十足。雲吞外皮又薄又滑,內裡包滿肉餡,配埋餐廳嘅秘製辣椒油食,口感一流,好惹味。

韭菜豬肉水餃 ($30) 餃子灼得剛剛好,外皮厚薄適中,不太厚,亦不會過於單薄,既煙韌又滑溜,內裡的韭菜和豬肉餡比例恰到好處,入口充滿韭菜香。

飲品點咗杯百香茉莉寒天茶 ($24) 清香的茉莉綠茶,配搭酸甜的百香果,再加埋透明 Q 彈的粒粒寒天,口感唔錯,感覺好清新。

造訪日期: 2020年12月
感謝 mjqueen7e

去過露面手工拌麵料理嗎? 請分享你的經驗!

US$USD
台灣