“超越放題質素 2小時任食”
燒鬼的評論

燒鬼
香港排名第5,320 (共15,125家餐廳)
周圍地區: 灣仔/銅鑼灣
周圍地區: 灣仔/銅鑼灣
2021年1月25日

一向中意食和牛嘅我, 係網上得知銅鑼灣有間放題餐廳, 主打任食多款唔同部位嘅日本A4和牛, 另有刺身、海鮮等等...

環境燈光昏暗, 再加上餐廳以黑色做主調, 營造到走高檔路線嘅感覺,

放題價錢唔包任飲, 我地order左d野飲

QR code落order, 野食都幾快上檯,

枝豆表面有些少鹽, 入口bi豆時, 食到表面少少鹽吊味
泡菜豆腐: 豆腐好滑, 入口溶化, 泡菜辣辣地好開胃
中華海蜇: 海蜇好爽口, 不過味道偏鹹

刺身質素唔錯, 對比其他放題黎講, 呢度算係幾高質
山葵漬螺片: 螺片鮮甜唔硬, 有些少嗆口嘅wasabi令整體味道更加鮮
帶子: 肥美鮮甜
甜蝦: 鮮甜, 冇腥
鰹魚: 有d乾身, 味道微酸
三文魚: 有魚香, 而且厚切, 超正!

食左三款壽司,
鰻魚壽司: 鰻魚好林, 如果多返d燒汁會更好
柚子醬油和牛壽司: 和牛偏乾身, 而且有根, 有d趙口
明太子醬帶子灸燒壽司: 帶子表面微微火灸, keep到刺身質地, 鮮甜中還有面層微辣明太子醬點驟

海鮮方面, 試左蠔、蝦、扇貝,
蠔有盤仔裝住, 預先加左d調味落去, 容易控制到唔會燒過龍變得乾身
扇貝不是雪藏貨, 食到鮮甜味

不過蝦就唔太新鮮, 蝦殼跟蝦身相連, 似乎係死蝦

牛油雜菌: 雜菌索左牛油, 牛油份量可能過多, 食落太鹹

三文魚茶漬飯: 加入左唔少三文魚碎, 個飯索左個茶漬, 有如粥仔質地, 味道清甜

前胸肉: 牛脂相對多, 燒後迫出大量脂肪, 油香味很重
上小排肉: 牛脂分佈平均, 肉質鮮嫩偏林
腹脅: 牛脂偏少, 帶上少咬口, 食落冇咁油

最後食埋雪糕, perfect!

平時食放題都唔會抱太大期望係質素方面, 但呢間放題質素的確超越唔少烤肉放題, 而且要讚一下服務方面, 雖然人手有不足, 但服務都很盡力, 而且有禮。

造訪日期: 2020年12月
2  感謝 Keresawong
2021年1月19日 透過行動裝置

好耐冇同男友出街食飯,今日放假終於可以出嚟銅鑼灣拍下拖。

想食好少少而又乜都有,去咗呢間燒肉放題店。裝修充滿日式感覺,雖然唔係好大,但係格局都幾闊落。服務員都幾親切,好有耐性咁講解佢哋嘅放題套餐。

我哋9:30左右先到,食$348。店員介紹佢哋出咗個新推廣。加$18就可以要杯啤酒。原來仲有個$138無限添飲添!

前菜方面
枝豆。暖暖地仲岀煙添,都幾爽口。

泡菜豆腐。泡菜唔錯幾入味,配埋個豆腐凍冰冰都幾開胃。

中華海蜇。幾爽口彈牙,有小小麻油味。

刺身方面
有帶子、三文魚、甜蝦、鰹魚、榮螺片山葵漬。帶子、三文魚、甜蝦幾新鮮,甜蝦好食!榮螺片山葵漬呢個好新穎,第一次食,個味鹹鹹地,似煙分左既魚。

壽司方面
點左柚子醬油和牛壽司。估唔到喎牛同柚子個
味道咁配合,牛肉個味幾特別,酸酸地得來又有啲牛肉味,幾開胃。

明太子醬帶子灸燒壽司。個面微微燒焦左嘅帶子帶子好好肉地好正又有明太子醬調一調味好好食推薦!

燒肉方面
點左a4和牛。睇下佢地既雪花就個個脂肪比例係幾正

牛霖肉
呢個部位好正有少少入口即溶嘅感覺!牛味超濃郁,誠推大家點呢個部位!

內側腹肉
比較薄身小小得黎都好重牛味

前胸肉
脂肪比例比較多,一放入口就滲出牛嘅脂肪味正

上下排肉
呢個比較上就冇頭先嗰啲咁重牛味。不過都係高質。

海鮮方面
種類都唔少,點左
香蒜牛油帆立貝
帆立貝都幾大粒,識落都算新鮮。好香牛油味

海蝦
幾大隻爽口彈牙

香草醬配廣島蠔
隻蠔好大隻,脹卜卜識落都有少少海水味,幾新鮮

另外都點左個三文魚茶漬飯。
份量都唔少,三文魚充滿晒成個飯,配埋個茶幾好食。用嚟送A4和牛真係好正

飲品方面
綠鬼
味道幾fresh。有檸檬、菠蘿、青蘋果等等。青蘋果味幾強烈,味道偏甜。

黃鬼
入面有芒果、菠蘿、蜜桃、檸檬等等。比較上冇綠鬼咁清新,偏甜。如果喜歡甜既朋友可以試下。

造訪日期: 2020年10月
1  感謝 inamoto429
2021年1月6日 透過行動裝置

燒肉、海鮮、刺身, 成日都好想同一時間食哂咁多樣野, 呢日黎到銅鑼灣既燒鬼, 一次過滿足哂我3個願望!

呢個餐都真係幾多野食! 性價怩CP 值相當高! 前菜有枝豆、豆腐、牛蒡海蜇, 仲要樣樣都高質新鮮, D 枝豆粒粒都好飽滿翠綠,個皮唔會話帶黑~ 刺身就有帶子、甜蝦、北寄貝、鮑魚同埋三文魚,魚類超肥美! 食完一舊接一舊停唔到口! 甜蝦都係肥美個D! 食落好有鮮味! 好吸引!

壽司都有唔少選擇, 而家夠哂高質, 柚子醬油和牛壽司、明太子醬帶子灸燒壽司, 帶子食落勁肥美! 和牛壽司超正! 又係食到停唔到口! 和牛方面都有好多選擇! 最正梗係上小排肉! 食到我lam lam 利! D 菇同埋蠔既調味都好正! 放入去慢慢燒慢慢食! 感覺好滿足! 食埋個三文魚茶漬飯真係大滿足! 放題黎講呢間既服務相對貼心! 好食!

造訪日期: 2021年1月
1  感謝 Fatfatfoodfood
2020年12月6日

銅鑼灣不嬲都多嘢食㗎啦不過今日呢就想試吓間又可以食燒肉又可以食個放題嘅餐廳佢就係燒鬼

餐廳嘅地理位置非常方便地鐵站一出行三至5分鐘就係㗎啦 佢係位於L square嘅9樓 一上到去感覺好型格 因為佢主打係用黑色來做主題

點解會揀呢一間餐 係因為呢一間餐廳同平時普通出邊嘅日式放題完全唔同 佢係以品質取勝嘅放題餐廳所以食材絕對係新鮮用心揀過嘅lol 而且聽啲職員講佢哋所有嘅嘢食都係即叫即做保證新鮮 所以質素同埋價錢完全係成正比嘅 前菜方面 我就食左支豆同埋中華海蜇

整體來講都唔錯雖然中華海蜇有啲啲鹹 但係撈飯嘅話就好惹味mad 食放題梗係唔少得刺身啦

刺身方面我哋就叫咗山葵漬榮螺片,三文魚,帶子甜蝦 全部都非常之新鮮 同埋就算佢係放題都絕對唔會孤寒 三文魚極度厚身 正!lol 另外都想試吓啲特色嘅壽司當中包括明太子炙燒帶子 個明太子醬超級香食完之後勁想再食! 另外仲有柚子和牛壽司 都唔錯like 主角終於到黎啦首先係一個海鮮拼盤

當中有海蝦,廣島蠔,同埋帆立貝 全部都食得出非常之新鮮 惜才果然係用料上乘啊 當然佢嘅牛油雜菇同埋日本番薯仔都做得唔錯

重點就係A4和牛! 每一款油脂分布都好靚 所以望落去就已經流晒口水 lol 我個人最鍾意就係上小排肉 入口即溶!正! 最後我仲叫咗一個三文魚茶漬飯

實行有碳水化合物有蛋白質有菜! 整體來講 呢度嘅放題選擇非常之多而且品質用料都好好、算係一個比較high end 放題 所以呢一間性價比咁高嘅放題餐廳絕對推介大家去試

造訪日期: 2020年12月
感謝 lam994chi

去過燒鬼嗎? 請分享你的經驗!

US$USD
台灣