“25道菜廚師發板”
鮨逸的評論

鮨逸
香港排名第743 (共15,375家餐廳)
周圍地區: 灣仔/銅鑼灣
周圍地區: 灣仔/銅鑼灣
4 週前評論 透過行動裝置

第一次食有25道菜嘅廚師發板,真係好誇張,每樣嘢食都好精緻同新鮮,廚師好有心機介紹食物的出產來源地及優點。當你品嚐每一道菜時,能細味每道菜的優點。
食日本菜,當然要配日本清酒。呢支清酒入口香甜清純,十分易入喉,連不同太多愛烈酒的太太也讚。
第一道菜看似平凡,但採用左靜岡縣出產嘅蕃茄 ,入口清舌甘爽口,不是一般蕃茄能媲美。
松葉蟹肉配上水雲,又是一道開胃菜。
爆膏螢光魷魚產自富山灣,現在正是最肥美的季節。
調了味的九州池魚仍然保留魚本身濃郁的鮮味。
間白魚卷海膽,海膽十分鮮甜
期間,廚師配合我們進食的速度,安排一道道刺身及壽司上枱。這種互動有交流的食法,才能真正品嚐到美食的意義。
深海池魚夠鮮甜
燒北海道白貝 ,保留海鮮的原汁原味。
第一次品嚐這種極鮮味的北寄貝刺身
火炙地金目鯛,魚嘅油分十足,甜度十足。
湯葉、海膽的組合相當新鮮,但出奇地夾。
花雕漬牡丹蝦都係第一次食,淡淡的酒香能帶出蝦的鮮味。
難得可品嚐產自北海道香春岩蠔,味甜、口感帶爽
黑陸魚喺日本國內嘅海鮮料理屬於超高級食材,今日能夠品嚐脂肪豐厚的火炙魚片。
黑松露銀雪魚,黑松露配上野生刺身級銀雪魚,香氣四溢。
富山灣白蝦仔壽司,一件壽司上鋪滿10幾隻小小的蝦仔,鮮甜美味。
貴妃蚌
三文魚子塞滿在岩手紫海膽內,廚師影真大手筆,食完已經飽咗大半。
象拔蚌
慢煮鮑魚 。香園但口,大有龍龍蟹膏香味。
火炙吞拿魚腩
鰻魚壽司
醬油漬赤身
最後上枱的甜品有兩款,第一次食日本草莓天婦羅
,感覺好特別,最後上咗牛奶雪糕,帶有微微薑味,食落幾清新。
呢餐由頭到尾都係政治嘅食材,已經冇飽肚野。我哋由頭食到尾,每道菜都極之欣賞,但坐在我們旁邊的一對夫婦,可能太細食,好似是撐住個肚咁食,都戥佢辛苦。如果太細食嘅人,真係唔應該挑戰呢一款咁豐富嘅25道菜廚師發板。

造訪日期: 2021年5月
感謝 leungkel

2021年5月9日 透過行動裝置

思鄉......
套餐只有一款25道菜的廚師發辦(Omakase) $1280,25道菜以外還有最後的麵豉湯和是日甜品(薑味雪糕三文治)
經店員介紹幾款清酒這款《作 惠乃智~純米吟釀300ml》味道微甜,較易入口!
好味的食物實在太多了!
最為深刻的是富山灣螢光魷魚入口鮮甜,爆膏
最為超好食是火炙金目鯛壽司、黑鯥魚壽司都是肉質鮮嫩肥美,脂厚油香,入口魚油甘香細膩,正宗入口即溶系列!
另一超級點讚系列福岡甜王士多啤梨天婦羅厚肉多汁且質感不會過實!好味到難以形容,原來炸過甜度會提升而又保留到肉汁。
最意想不到的是火炙海鰻魚壽司~原來鰻魚都可以肉質好軟!
最得意系列是香魚天婦羅魚肚微甘,造型炸到企身,酥脆!
最為未見識過的是水茄子~甘甜多水,口感有點像蘋果、和沖繩縣水雲~獨特的黏滑口感,味道微酸清爽,非常開胃!
海產類都好爽甜鮮味:北海道白貝連裙邊都完全唔靱唔痴牙活赤貝壽司~活生生還動!
這裡的食材的確新鮮才吃出非常高評價既口感和味道,加上師傅會鑽研做法令質素更昇華![色][色]
其他食過的:小池魚、馬糞海膽刺身卷、深海池魚壽司、北海道腐皮配馬糞海膽、北海道花雕牡丹蝦刺身、岩蠔、富山縣白蝦壽司、北海道銀鱈魚壽司、岩手縣紫海膽、北海道活北寄貝刺身、蟹膏鮑魚、火炙拖羅壽司、吞拿魚醬油漬壽司、玉子布甸!
真係有讚無彈,無論食物質素、服務、氣氛都非常好

感謝 ka11091109
2021年5月9日 透過行動裝置

一直都很想試廚師發辦,可惜找不到知音人,難得跟我同月同日生的妺妹,有著和我一樣愛吃的性格,於是今晚就來豪一次。
我們試了這個25品的廚師發辦,還叫了一枝大吟釀。我們選擇喜歡的酒杯,店長還替我們安排了冰,冰鎮著酒,十分貼心。
這枝伯樂星大吟釀清爽易入口,而且甜而帶米香,非常適合女士們。

前菜有鹿兒島糖茄,糖茄很甜,撒了少許岩鹽,中和了蕃茄的甜度。

螢光魷魚:魷魚味濃郁,配上秘製醬汁,帶出魷魚的鮮味。

沖繩水雲配蟹肉:水雲配上醋來吃已經很開胃,再加上鮮甜的松葉蟹肉,入口非常順滑。

池魚:一絲絲的池魚,加上少少蔥花和菊花,可以提升鮮味,再配上柚子醋,特別開胃

間白魚馬糞海膽:淡淡的魚味加上濃郁的海膽鮮味,入口鮮甜,口感特別

大溝貝:一件好腍,另一件好爽,但兩件都好鮮甜

真鯛白子:不知道這是什麼還好,吃完覺得好滑溜,再問店長才知道這是魚的精巢

地金目鯛壽司:鯛魚很鮮,魚油香兼爽口

交疊魚壽司配魚膏:魚膏好濃郁,配上爽口及帶有鮮味的魚,味道很有層次

北寄貝壽司:爽口彈牙,而且鮮甜

海膽湯葉:很滑的腐皮上面加了海膽,腐皮豆味很濃

花雕牡丹蝦:超大隻蝦頭,蝦膏濃郁,蝦肉爽口,配上微微的花雕酒,絕配

日本長崎縣鮮蠔:蠔身肥美,蠔味濃郁,而且鮮甜

富沙灣白蝦黑魚子:新鮮白蝦去殼再加上黑魚子,鮮味提升百倍

油甘魚黑松露:厚身的油甘魚魚腩配上香濃的黑松露,魚油香!口腔內的味道極豐富

喜之次Kinki :輕輕的燒一燒,散發了魚油的香

䱽魚:魚身厚,有口感

白健貝:好鮮,口感非常爽

蟹膏鮑魚:爽口帶淋的鮮鮑魚,配上濃郁蟹膏,好有新鮮感

香魚bb: 炸出來的魚可以”企”在碟上,絕對看得出師傅的功架,味道香脆可口

紫菜包海鰻:紫菜很脆口,包著鰻魚一口吃,很爽!(我指心情)

拖羅:肥美,魚油香最突出

紫菜天婦羅夾海膽:天婦羅紫菜夾著鮮甜的馬糞海膽一起吃,先有脆的口感,繼而creamy的海膽爆到滿口鮮味

士多啤梨天婦羅:第一次食這樣的天婦羅,士多啤梨很甜而且Juicy ,又帶點天婦羅的油香味
甜甜玉子燒:似焦糖布甸,好滑溜,蛋味濃

麵豉湯:滑滑的豆腐粒加在鮮甜的麵豉湯,看似普通,但味道卻非一般

柚子雪葩:柚子味微酸帶甜,配上脆脆威化,很想encore

感謝 kongcnine
2021年5月6日 透過行動裝置

呢一餐周年紀念晚餐,在差不多一個月前已預約了。這間廚師發板的新貴,一直看到有非常好的評價,特意預約為好日子慶祝一下。
廚師發板最特別之處,就係每上一道菜,廚師都會親自為你介紹及分享食材的來源、烹煮方法。如果遇到像今晚咁風趣幽默、懂得恰到好處的師傅,絕對為這頓晚餐加了分。

今日廚師發板共有25道菜式:

靜岡縣蕃茄十分鮮甜,聽說是糖度極高的品種。
出產知沖繩的水雲 酸酸地配松葉蟹肉得非常之夾。
富山灣螢光魷魚,非常鮮味,唔會太鹹。
九州池魚
間白魚片卷海膽
sushi款式也不少:
深海池魚
燒北海道白貝 ,呢個真係正,鮮甜嫩!
北寄貝,食過呢啲極美味的新鮮北寄貝,從此不會再愛吃坊間紅色的熟北寄貝。
火炙地金目鯛
海膽 湯葉 ,湯葉即係鮮腐皮,香濃腐竹味!
花雕漬牡丹蝦,有啲吃醬油蟹feel, 但花雕味香而不咸。
北海道香春岩蠔 超級大隻,而且同時有爽甜香滑之感。
火炙黑陸魚
野生刺身級銀雪魚BB 黑松露
富山灣白蝦仔
內子蚌 貴妃蚌
岩手縣紫海膽 配三文魚子,海膽非常之鮮甜,配上鹹香味龍的三文魚子,非常豐富。
白寄貝 即是象拔蚌,非常鮮味。
慢煮磯煮鮑魚 配香濃蟹膏醬汁,確係心機之作,令人難忘。
火炙吞拿魚腩
穴子壽司
醬油漬赤身
士多啤梨天婦羅,呢個甜品好新穎,炸天婦羅,士多啤梨微微溫暖,絕不油膩,沾上煉奶絕配。
薑味雪糕夾餅 牛奶雪糕滲出淡淡的薑味。
食完真係捧住個肚返屋企,每道菜式都好新鮮好好味。大滿足!

造訪日期: 2021年5月
感謝 Discover809597
2021年4月27日 透過行動裝置

在銅鑼灣這個鬧市裏食25道omakase , $1280位都是物有所值的
首先要開支酒配搭我們今晚豐富的晚餐,因為沒有太多要求,我們便請店員推介一下,我們兩個女生今晚便不喝濃酒,想試點清淡一點但可以伴我們整晚佳餚,店員推介這支不在餐單上的伯樂星,希望我們都會可以找到自己的伯樂,酒味清爽,有米香易入口,我倆真的不自覺地很快便喝醉了

由左至右
蕃茄-蕃茄多汁配海藻
螢光魷魚 -通常燒魷魚,今次是刺身魷魚,魷魚爽口
蟹肉水雲-水雲即是藻,通常是冲澠常見食材,口感像海帶但較滑,還有淡淡的梅味

由右至左
「章豪魚」包馬糞海膽-魚味較淡配馬冀濃
大溝貝一清甜爽口有少少柚子上面配搭,雖然知名度高但係性價比高
池魚-酸酸地加菊花,清新得黎又開胃

由左到右
真鯛白子一雖然自己冇食過雞子,但食白子時腦海浮現出雞子,經証實係魚嘅雞子,即魚「穫」,店員話像魚味棉花糖,我自己會形容為魚味嘅豆腐
地金目鯛-油份多,加火燒增加油香
「交疊魚」同膏
北寄貝-爽脆

由中左右
海膽湯葉-湯葉是日本豆腐皮,很香濃的的豆香,中和海膽鮮甜的海膽味
花雕牡丹蝦-牡丹蝦大肉濃就不在話下,店員建議先食蝦身再食蝦頭再食蝦膏,的而且確蝦膏是非常濃的蝦膏鮮甜味,但食時真的要小心蟹殼割口
日本長崎縣小長井蠔-日本一,蠔身飽滿有after taste,口感濃厚但又清甜

真明堅一䱽魚,魚油重,魚味濃
喜知次kinki-日本魚神,魚油份高

白見貝-即是象拔蚌的一種,非常爽口
油甘魚魚腩加黑松露-有少少wasabi,厚切油甘魚,魚油十足,加上黑松露的香氣,口感提升

富沙灣白蝦加黑魚子-大量小白蝦堆砌成,可見師傅處理蝦款的巧手

蟹膏鮑魚

香魚bb -可以站企的香魚bb, 可見師傅的巧工,令魚栩栩如生,而味道甘香脆口
紫菜海鰻一紫菜甜甜地又脆,好少海鰻配整塊海鰻,依個好好味,要先食,避免紫菜變林
拖羅 -入口有溶化感,滿魚油香
炸紫菜夾海膽-好特別嘅配搭,三文治

炸士多啤梨-少少酸但juicy 有士多啤梨,有清理口腔嘅魚油感覺
玉子燒- 自家製 cream brûlée ,但是咸食,非常滑口,滿有蛋香

感謝 carmanh2019

去過鮨逸嗎? 請分享你的經驗!