“食物款式很多”
牛之鍋的評論

牛之鍋
香港排名第3,427 (共15,259家餐廳)
周圍地區: 灣仔/銅鑼灣
周圍地區: 灣仔/銅鑼灣
2021年3月10日 透過行動裝置

這間位於銅鑼灣鵝頸橋的牛之鍋,主要以日式放題為主,可選擇日本料理+火鍋及甜品或只選火鍋及甜品,兩者價錢相差數十元。
刺身款式十多款,其中劍魚腩及三文魚都很鮮甜。
天婦羅的粉漿都算算薄,炸至金黃香脆。
醬汁牛舌彈牙、金菇牛肉卷夠腍。
燒菠蘿香甜無渣。
火鍋方面有多款海鮮任食,包括了海蝦、廣島蠔及鯇魚腩等,非常新鮮,海蝦彈牙,魚腩鮮甜嫩滑。
牛肉方面有兩款,肉質嫩腍亦不算太肥,另外還有羊肉及豚肉,味道不錯,不會有騷味。
其他配料主要是丸類、餃子及蔬菜等等,味道不過不失。
女士們最愛的主角甜品有廿多款,但眼闊肚窄,只能揀了幾款品嚐一下。
抹茶芭菲綠茶味濃,有奶香味,出面食一杯都要$5-60。
伯爵茶奶凍有淡淡茶香,奶味出眾。
整體款式甚多,價錢合理,絕對是人多聚會之選。

造訪日期: 2021年3月
感謝 fishfish85

2021年1月21日

好友快將生日,想同佢食餐飯慶祝,朋友出名係個「邊爐精」,吃火鍋就最適合不過,既暖胃又暖心。

揀咗銅鑼灣堅拿道西呢間日式火鍋店「牛之鍋」,餐廳最近推出咗個午市兩小時火鍋任食放題,成人每位只是 $118,就可以任食多款肉類、火鍋配料、蔬菜、甜品及飲品,如果 +$56 仲有刺身海鮮任食,CP 值超高。一場嚟到,當然唔可以錯過。

湯底可以揀一人一鍋,我點咗九州豬骨湯,而友人就選了蕃茄薯仔牛粒湯。兩款湯底味道都唔錯,豬骨湯湯色金黃,入口帶濃郁豬骨鮮味;而薯仔牛粒湯亦茄香突出,鍋內不少薯仔和牛肉粒,絕對真材實料。

任食嘅肉類有 5 款,當中包括有:美國肥牛、美國極上牛肉、紐西蘭羊肩肉、特選豚肉及五香鮮雞件。美國肥牛質感嫩滑軟熟,咬落不會滿口韌筋同肉渣;而極上牛肉嘅肉質就相對較瘦,牛味亦較濃郁。

羊肩肉同豚肉,食味亦不俗,羊肩肉嘅羊羶味雖然都幾重,但肉質好柔嫩,肉味濃郁並帶有油香;而薄切的豚肉,油脂質素亦上佳,入口甘香不膩。

配料方面,蔬菜、菇類同麵食就全部放咗喺自助吧檯,客人可以自行外出拿取。行咗一圈,有 6 款蔬菜、 蕃茄、南瓜、粟米、金菇......等等,選擇都幾豐富。

另外丸類、餃類、刺身、海鮮同甜品,就以剔紙仔形式點選, 我哋每樣都點咗一啲試下。麻吉燒外皮滑嫩,咬落煙韌 Q 彈,口感超正。粟米餃味道清甜,入口 Juicy 有肉汁;而風琴豆腐亦很好吃,吸滿了湯底的精華,夠晒入味。

刺身方面,選擇雖然唔算好多,只有 8 款,不過整體嘅質素都唔錯,三文魚切得唔會太薄,夠肥美又鮮甜。鮑片賣相唔錯,食落有咬口;而甜蝦嘅質素亦甚佳,入口鮮甜黏爽。

海鮮配料方面,點咗海蝦、廣島蠔、鮑片、牛柏葉同台灣鴨血。海蝦十分新鮮,肉質結實彈牙。廣島蠔夠晒大隻,就算唔小心淥耐咗都仲啖啖肉!牛柏葉很爽口,滾一會便可夾上來吃。鴨血非常腍滑,既大塊又厚身。

甜品方面,款式有榴槤班戟、朱古力慕絲、伯爵茶奶凍、芒果布甸、冰糖雪耳燉木瓜、香草綠豆沙、軟雪糕等。奶凍有好濃嘅伯爵茶味,口感很滑。木瓜嘅味道好清甜,加上爽口的雪耳,簡直是絕配。綠茶雪糕茶味回甘,但又唔會太嗆,質感幼滑,如果想口感更豐富,仲可以加啲雪糕配料上面。

另外飲品櫃入面就放咗好多罐裝同紙盒裝嘅飲料,全部都係任飲。以呢個價錢可以食到咁有質素嘅任食火鍋,真係超值。

造訪日期: 2021年1月
感謝 mjqueen7e
2021年1月4日 透過行動裝置

近排天氣急速轉涼,要暖下身,火鍋係不二之選加上火鍋都係我嘅最愛之一,見到銅鑼灣呢間火鍋店,價錢親民得嚟,而且肉質同配菜選擇都好多,於是同朋友仔入咗去食lunch

嗜辣嘅我地揀咗麻辣湯底,湯底濃郁,麻辣味非常突出,辣得好惹味,同所有配料都好夾,好好味

肉類選擇都好足,有美國極上牛肉、美國牛肉、特選豚肉、紐西蘭羊肩肉,個人最鍾意美國極上牛肉,牛味重,厚薄適中,油花分布都好均勻,encore咗好多碟

其他火鍋配料都好多元化,令人眼花撩亂,有唔同嘅丸、餃子、蔬菜等等,每樣都好索味,蔬菜全部都好新鮮,咬落爽脆有咬口

飲品同甜品都好多揀擇,我同朋友揀咗荔枝烏龍茶,甜甜哋又幾refreshing,啱晒打邊爐,甜品方面叫咗4款,最鍾意藍莓芝士同芒果布甸,芝味非常濃郁厚身,入口綿順creamy,同酸酸甜甜嘅藍莓好夾芒果布甸入口絲滑,芒果味香濃,仲有淡淡既奶味,而且啖啖都食到果肉

餐廳環境乾淨企理,闊落唔逼夾,衛生情況都幾唔錯火鍋嚟講真係又抵食又好味,係銅鑼灣只需$118就可以食到,好滿足啊

造訪日期: 2021年1月
1  感謝 bon_bon_foodie_zone

去過牛之鍋嗎? 請分享你的經驗!