“高質刺身日本料理”
舍利鮨的評論

舍利鮨
香港排名第46 (共15,448家餐廳)
周圍地區: 元朗
周圍地區: 元朗
2021年6月8日 透過行動裝置

假日來到元朗,喜歡尋找未吃過餐廳的我,當然不能錯過!這間餐廳的名字吸引了我進去,與舍利子同音!當然名字只是一個gimmick,食物質素及環境才是我被最大吸引之處!

由於中午時段肚子不太餓但總要吃點東西,今天便豪一次吃魚生!吃過後更發現這裏的刺身都十分新鮮,不得不值得一讚!

池魚,平時我在其他日本餐廳感覺會有點腥,反而他們家的池魚製作方式有點不一樣,配上蔥花及薑絲魚腥去除,反而吃上來帶甜!

地金目鯛口感很好,非常大有點清甜,店員告訴我這個目標是來自千葉縣,其實我對日本地理位置不太瞭解,但既然有這樣的介紹估計相對是地理位置亦有影響漁產的質素!

生蟹我不太敢吃,朋友喜愛至極,據他所說生蟹十分甘口,還有很重的礦物味,回甘回甘!

太刀魚天婦羅,炸出來炸分不算多,所以能夠吃到太刀魚的肉質,而且配上龍蝦汁,將太刀魚味道完全釣出!

禾稈草煙燻鰹魚,這道比較特別,第一次在鰹魚上配上禾稈草,原來禾稈草和煙燻鰹魚配合起上嚟都有另一番風味!

大拖羅更加不得了,據點園所介紹這是沖繩野生吞拿魚,而且風乾熟成17日,所以口感與普通日本料理的大拖羅不一樣!當然味道亦保留吞拿的鮮味!

石雕砌出來很考廚師的功夫,薄片同時亦有透明度,這個要配上 wasabi 才能帶出魚香!

岩手縣水雲配靜岡縣蕃茄也很特別,從來在市區餐廳沒有見過,番茄新鮮甜美多汁,番茄酸配上水雲,將水雲礦物味壓制,很不錯的配搭!

感謝 Jay H

2021年6月8日

好耐冇食omakase喇~~ 朋友今日請客就帶我黎到元朗舍利鮨食omakase丫!!! 超開心丫~~ 一黎就梗係要飲下酒傾下計啦~~

餐廳用上冷感杯盛清酒
冷感杯是隨低溫冷感變色的酒杯~
盛完清酒, 杯內既圖案漸漸出黎好靚丫!!
清酒細膩輕盈, 柔和也較好入口

池魚
非常甘香, 油脂分佈好平均, 肉質鮮嫩彈牙
完全係清、 甜、爽

泥障烏賊+竹炭粉
透明光澤的烏賊肉質厚、彈性佳
非常鮮美,口感一流~~~

北海道海膽
鮮味很足而且味型豐富, 口感濃郁,甘甜度中高, 入口即溶

生燒鰻魚飯
鰻魚肉質細嫩肥美,鮮嫩多汁~~
表皮脆脆地,肉好滑好林,外脆內軟,入口即溶 醤汁很香濃

太刀魚天婦羅配龍蝦汁
太刀魚肥厚, 肉質含有豐富的脂肪&優質的蛋白質

靜岡密瓜
翠綠色的果肉清香撲鼻,入口豐盈而且多汁

感謝 beautylionbb
2021年6月6日 透過行動裝置

元朗越來越多omakase店,今日就book左好多人讚既新貴 - 舍利鮨試吓‍♂️

兵庫縣室津蠔
通常都生食,但師傅今次微微煮熟,熟蠔味道都相當鮮甜,夠CREAMY肥美,好有口感,熟左都無縮水,蠔味仲好持久添‍♂️

甘筍蘋果汁
清一清口腔,甘筍蘋果清爽開胃

五日熟成深海池魚
睇到都流晒口水,好好味。平時池魚味道比較淡,熟成後味道濃郁左,加埋少許薑蒜好特別‍♂️

花竹蝦
比較少食,原來肉質好彈牙,蝦膏鮮甜黏口,回味無窮。

太刀魚天婦羅配龍蝦汁
太刀魚好嫩滑,天婦羅食落口一啲都唔會覺得油膩,最點精係個龍蝦汁,提升左太刀魚嘅鮮味‍♂️

沖繩野生中拖羅
野生中拖羅入口即化,簡單落啲豉油已經好好食,油份仲好重‍♂️

北海道海膽
海膽份量點都唔夠多,點都食唔夠喉。超鮮甜幼滑,師傅可唔可以整多件俾我啊‍♂️

生燒鰻魚飯
呢期師傅話鰻魚當造,整個生燒鰻魚飯我哋嘆下。燒起上枱真係幾香,醬汁調味恰到好處,唔會過甜過咸。鰻魚又夠juicy,好有日本食既味道。

今餐好飽飽,有驚喜!‍♂️

感謝 MadWithXandy
2021年6月5日 透過行動裝置

無得去日本唯有又黎舍利鮨解安慰

呢餐餐廳我真係好鍾意食,師傅會揀啲時令食材,樣樣都好新鮮好味,食到我滿心歡喜❤️

你哋睇吓師傅幾認真處理我哋嘅食物

入正題!我哋食左幾款壽司,全部都好正!

熟成深海池魚:我係第一次食熟成嘅池魚,口感與別不同,同面頭薄薄嘅醬油好夾

北海道海胆:海胆好綿滑,入口即化,淡淡海水味充斥口腔☺️

生蟹:又係第一次咁食,完全估唔到,一啲腥味都無,而且蟹肉好札實,正!

和稈草煙燻堅魚:煙熏味香濃,食得出係心機菜

新鮮北寄貝:上枱時仲識郁嫁,果然好新鮮

食啲咁靚嘅壽司梗要配返杯清酒啦,隻杯勁靚,酒亦好清甜,多謝師傅介紹呢

造訪日期: 2021年5月
感謝 vivilam89
2021年6月3日

岀咗糧梗係要食餐好喇!今日嚟到位於元朗嘅舍利鮨食廚師發板,果然無令人失望,唔單止食材高質,而佢哋嘅服務同裝修都係頂級。

食omakesa就一定要坐bar 台先有風味,睇住廚師係面前用心咁製作。

先來一碗清甜可口嘅大蜆清湯。
睇住廚師成板北海道海膽拎岀嚟,真係流晒口水,仲好鮮甜。
沖繩野生吞拿風乾熱成17日大拖羅入口即溶,好細嫩嘅肉質。
泥障烏賊和竹炭粉勁爽口。
生燒鰻魚飯好精緻,肥質肥味。
赤陸魚
花竹蝦比平時食嘅蝦壽司更彈牙同有口感。

造訪日期: 2021年5月
感謝 hkadae

去過舍利鮨嗎? 請分享你的經驗!