“元朗極級日本料理”
舍利鮨的評論

舍利鮨
香港排名第162 (共15,287家餐廳)
周圍地區: 元朗
周圍地區: 元朗

拍賣級海膽~只係聽個名就知道係靚嘢,海膽向來深得港人喜愛,海膽味道之鮮甜實在令人在三回味,而且海膽含蛋白質,屬於低卡路里及低飽和脂肪之選,食多都唔怕。

北寄貝~4-7月最當造,所謂不時不食,優質時令食材絕對係口感爽脆並滋味一流。

深海池魚~池魚肉厚,肉質鮮嫩肥美,脂厚油香,入口魚油甘香細膩,充滿令人齒頰留香的油分。

中拖羅~拖羅是指魚腩部位,於魚腩中後部分為中拖羅(大拖羅則在魚腩最前部分),中拖羅油分適中而無筋,入口即溶並且魚味濃郁。

赤貝~外表呈橙紅色帶有光澤,食落肉質爽厚,鮮味十足並且有降膽固醇和血脂的功效。

感謝 wujoegame

4 週前評論 透過行動裝置

已經有一年多冇得去日本旅行, 黎食個高質日本菜當係補償下自己一入餐廳覺得裝修幾靚, 是高級典雅路線, 環境乾淨整潔, 今次用餐體驗良好~

大拖羅: 滿滿的油脂在嘴內溶化係超滿足, 師傅刀工唔錯, 大拖羅下刀精準無筋位, 同我一樣係拖羅愛好者的話可以一試!

拍賣級海膽: 海膽食得多, 呢個海膽係非同凡響,  食落去幼滑而細膩, 一試難忘!

車海老: 食落去仍然感受到蝦肉的新鮮彈牙, 好食!

白子: 我以前對白子的印象麻麻, 今日一食完來佢一D都唔腥, 反而入口好軟好輕好滑溜!

金目鯛: 肉質細緻鮮美, 魚肉呈淡淡櫻花粉色, 賞心悅目

感謝 liveforeateatforlive

Hello我係Moon

天氣開始轉熱,呢個時候就係壽司刺身湧上腦嘅時候,即使成日都會食到但似乎每一間都有些微嘅差別,每一次入到新嘅一間日式餐廳就會有新嘅一份驚喜。

生蠔: 新鮮已經不足以形容,金光四射先至可以襯托到外觀質素,更重要係入口鮮甜又不缺清新,上面鋪咗少少黑色神秘魚子,更有提鮮效果

中拖羅:呢一個部位油脂同肉嘅分布平均,既有赤身嘅肉質,但同事帶有大拖羅嘅油脂,兩者合而為一就成為左中拖羅,味甘且有細膩感覺

三文魚子茶壺蒸:食完冰涼嘅壽司之後就試吓熱食,除咗有滑蛋之外,三文魚子可以令蒸蛋多出一份甘味。

最後MoonMoon真係好滿意依度,特別係拖羅嘅質素真係好高

感謝 m00nhalf
4 週前評論 透過行動裝置

疫情之後都好少出外用餐, 今次難得朋友升職, 話要請我食餐好, 當然唔能夠錯失呢個機會! 佢揀咗呢間廚師發板新貴絕對令人興奮!!
三文魚子茶碗蒸蒸得恰到好處又嫩又滑, 免頭仲鋪滿脆卜卜ge三文魚子, 回味無窮!!

赤貝清爽甜甜不特止, 仲超級肥美

喺肉厚ge牡丹蝦上面鋪上蝦膏, 令成個味道更加昇華! 鮮甜無比!!

松葉蟹肉加蟹膏呢個組合雖然其貌不揚, 但入口絕對係驚喜無窮係最邪惡嘅組合!

中拖羅肥美冇筋, 師傅非常慷慨, 切得好厚大大件!!

原隻海膽係成晚嘅重頭戲! 口感豐盈細膩, 味道鮮甜嘅程度更加係難以言喻絕對值得encore!

感謝 thefoodoss
2021年3月31日 透過行動裝置

晚餐分別有15品和20品選擇,質素不負期望,還可欣賞到師傅的手藝,令人大開眼界有幾款料理令人印象深刻,特別欣賞☺️
深海池魚脂厚油香,魚油甘香細膩,令淹漬過的壽司飯也變得香滑無比。
白蝦肉質細膩綿綿,與柔韌的壽司飯相配,口感更具層次。
赤貝外層爽脆,內裏軟嫩鮮甜,口感十足。
松葉蟹肉+蟹膏鮮味爆棚真正品嚐得到一絲絲的蟹肉的清甜和蟹膏的濃厚滋味,香醇的餘韻留左口腔內,一試難忘。
三文魚子海膽飯是充滿鮮味的配搭,海膽早已融化於飯粒之中,鮮甜軟滑,配上一咬即破的三文魚子,入口鮮甜無比,滿足感令人再三回味。

造訪日期: 2021年3月
感謝 eeew61

去過舍利鮨嗎? 請分享你的經驗!