“元朗日式料理🇯🇵”
舍利鮨的評論

舍利鮨
香港排名第49 (共15,536家餐廳)
周圍地區: 元朗
周圍地區: 元朗
2021年3月30日

自己都比較少入元朗,而一向都鍾意食日式料理嘅我就受朋友推薦試下呢間omakase啦。

見呢度裝修都好有日式料理風味,而且坐係bar檯仲可以望到師傅嘅功架。今日就主要試左好多款壽司,咁就等我講下我最鍾意嘅幾件啦。

白子:呢款食材可能唔係人人會食,不過其實配上醬汁同拌菜都唔錯架。

白蝦:味道鮮甜,而且口感都比較爽。

牡丹蝦+蝦膏:牡丹蝦方面,師傅就用左牡丹蝦本身嘅蝦膏鋪係面,增加味道嘅層次,非常特別。

深海池魚:呢種刺身我一想都好鍾意,深海池魚獨有嘅油香味好吸引。

剝皮魚+魚肝醬:剝皮魚其實係我第一次食,本身味道比較清淡,所以配上魚肝醬就啱曬啦,而且口感都係一流。

中拖羅:最後就當然要講我最愛嘅拖羅❤️,油脂嘅分佈同味道真係好正,食完都覺得唔夠。

造訪日期: 2021年3月
感謝 10percentjj

2021年2月18日 透過行動裝置

周年食廚師發板

冇得去旅行,周年紀念當然要食好d,朋友話呢間舍利脂好食,就特登入元朗試下享受下。

餐廳裝修新淨簡約,以木色為主,日本風十足,一入去就覺得環境好舒服,可以慢慢嘆美食。

同男友嗌左2個$650 lunch set,價錢好合理。

食左以下幾款yummy壽司。

小肌魚,深海池魚,牡丹蝦配蝦膏,剝皮魚配魚肝醬,松葉蟹肉配蟹膏

剝皮魚配魚肝醬
咁樣食好夾,魚肝醬吾腥反而另剝皮魚帶到鮮味,好食。

松葉蟹肉配蟹膏
鐘意食蟹膏既我吾會放過,又蟹肉又蟹膏,一舊真係吾夠喉。

仲有白子,好正 ,小小甜甜地,細膩幼滑似滑豆腐既口感,入口清爽,正。

感謝 6fish
2021年2月18日 透過行動裝置

《元朗OMAKASE 》▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️
‍ 海膽(拍賣級)(7.5/10)
➰呢日即興走左去同朋友一齊食omakase 朋友係海膽愛好者,所以一見倒個海膽就即刻心心眼呢個海膽食落真係勁高質,非常易入口,味道鮮甜又入口即溶☺️我呢個麻麻地海膽既人,都食得比平時多
‍牡丹蝦加蝦膏(7.5/10)
➰平時好似好少食倒呢個搭搭既壽司,牡丹蝦鮮甜帶點點爽口既感覺,蝦膏既蝦味都相當濃郁,微微甘香,兩者配搭起離,食落好有層次感

‍中拖羅(8/10)
➰中拖羅都好有質素好新鮮又係可以話入口即溶,重點係冇筋位(平時最怕食魚生有筋,會感覺吾良好,進食困難)魚油同油脂方面亦都岩岩好,又吾會話太過肥

‍鰤魚腩(7.5/10)
➰呢個平時比較少食,賣相都擺得好有心思好吸睛至於食落,都比自己想像中好味,魚既肉質微微爽口
整體評分(7.5/10)
舍利鮨 (元朗)
地址:元朗安寧路38號世宙商場地下6號舖(朗屏站E出口)
營業時間:
星期一至日 12:00-15:00;19:00-23:00
#FoodiesDNN元朗
#FoodiesDNN香港

感謝 foodiesdayandnight
2021年2月17日 透過行動裝置

同朋友食日本野,餐廳裝潢充滿日本風,簡簡單單令人好舒服好放鬆。
我地點咗唔少食物,而食物既質素都唔錯。

佢地既海膽係屬於拍賣級海膽,既甘甜又充滿鮮味,食落驚喜滿滿~

深海池魚肉質肥美鮮嫩,令人齒頰留香~

茶碗蒸好嫩滑,我地食唔停

至於中拖羅,魚味濃郁得嚟入口即溶,很是美味!

松葉蟹肉飯每一啖都充滿蟹香!

感謝 janice111
2021年2月17日 透過行動裝置

好耐冇食日本嘢啦!
好掛住啲壽司同刺身
嚟緊初七開返晚市
梗係要同朋友預先Book定位食好西!
呢間元朗舍利鮨我就極力推介
今日我就叫咗秋刀魚刺身、赤貝、生蠔、三文魚子茶碗蒸同大拖羅 慢慢逐樣品嚐

先來茶碗蒸 爆多大大粒嘅蟹籽
而且熱辣辣好暖胃
之後食咗個廣島蠔
非常大隻仲有海水味肥美又新鮮
仲有我鍾意嘅赤貝啊!
師傅將佢哋成花
一共有三大塊 厚切上
加埋少少芥末已經好好味
未食過嘅朋友就要快啲試吓啦

1  感謝 chingbee0808

去過舍利鮨嗎? 請分享你的經驗!