“輕食CAFE IN 灣仔美食攻略 Crêpe Delicious (Urban Cafe) 鹹甜法式可麗餅 特色咖啡茶飲 COFFEE 下午茶 AFFOGATO 黃藍 利東街 旺角 MOKO 優惠 美心 分店 香港”

Crêpe Delicious (urban Cafe)
使用外送服務
香港排名第2,524 (共15,374家餐廳)
周圍地區: 灣仔/銅鑼灣
周圍地區: 灣仔/銅鑼灣

30幾度,熱到人都溶化了
行到利東街見到有間輕食CAFE
Crêpe Delicious,久聞其名,難得不用排隊
直接填紙仔就入座涼下冷氣先食件餅先
呢度既餅係法式可麗餅,下午茶過黎食
唔會太飽,份量淺嚐即可,飲返杯咖啡AFFOGATO 阿芙佳朵
Affogato 咖啡配雪糕

係一種類似甜品既咖啡飲法
一杯濃郁既意大利咖啡倒入一球冰冷既雪糕
將之拌勻,雪糕既甜中和左咖啡既苦
冰火混合 咖啡中帶點甜又不失濃郁咖啡香

輕食類,今期有新口味
煙燻鴨胸口味既可麗餅Crêpe

薄薄既餅皮包著番茄,生菜,鴨肉片等食材
最後加上沙律醬,咸味一樣咁突出
餅皮軟Q彈,加埋芝士等咸味
呢個食法幾有趣,同平時甜既味道好大分別
另一款京式烤鴨既酥皮PIZZA

京式烤鴨酥皮PIZZA

將烤鴨既做法放入酥皮加上芝士焗製
酥香脆既餅皮入面夾雜住鴨肉香氣
加埋各款食材,個食法出奇地夾
因為酥皮脆而有層次,食落口感味道更豐富

甜品
意式奶凍同埋一球雪糕
奶凍好香滑,奶味濃帶微甜
雪糕同樣好濃郁既奶香,一樣咁香滑

Crêpe Delicious (Urban Cafe)
灣仔皇后大道東200號利東街地下G26及F26A號舖
Shop G26&F26A, G/F, Lee Tung Avenue, 200 Queen's Road East, Wan Chai

造訪日期: 2021年5月
感謝 alex lam 林

2021年5月4日 透過行動裝置

平日吃可麗餅,都是吃甜的,今日帶家人去吃鹹的,又不錯啊~

煙燻鴨胸可麗餅~有芝士,鴨肉,蕃茄,青瓜,生菜,蕃茄乾,配料也相當多,芝士跟鴨肉的味道原來也很夾,完全是新食法

鴨胸長通粉~鴨胸肉很有質感,相比豬肉更滑嫩,肉更香,而炒長通粉的汁醬帶一點點微辣的,相當開胃~

卡邦尼意粉~芝士跟忌簾味也很濃郁,簡單的煮法,卻是最回味

菠蘿雪葩~很清新的菠蘿味,吃完口腔也感清爽~

士多啤梨雪葩~甜甜的,很香士多啤梨味~

鮮奶咖啡~拉花拉得很靚,咖啡味也很香濃而滑~

荔枝蜜桃梳打~荔枝味相比蜜桃味更突出,但兩者混合起來也是很夾好喝,杯內還能看到有很多果蓉~

造訪日期: 2021年5月
1  感謝 angelkwok911
2021年3月31日 透過行動裝置

行過利東街除咗可以感受現今藝術氣息之外當中亦有好多高級有氣派嘅餐廳供大家品味。 當中有唔同國家嘅餐廳同埋甜品店。 甜品除咗雪糕之外近期亦非常流行可麗餅,如果要試吓特色嘅可麗餅,相信Crepe Delicious 可以滿足。

情奏紫薯: 紫色嘅食物相信非紫薯莫屬,可麗餅入面包住濃郁細滑嘅紫薯蓉同埋麻薯,入口鬆軟又細緻,重點係可麗餅皮薄之魚亦大有韌勁,紫薯蓉本身帶有甜味所以不必額外嘅糖,整體夠晒清新。上面仲有一球紫薯Gelato 冷暖配搭層次分明,既濃郁亦清幽。

芒雪千層: 千層並唔係一定只有千層蛋糕,鬆脆嘅拿破崙同樣亦有一層搭一層嘅感覺,亦係非常有技巧嘅甜品。 而芒果一直都係同拿破崙息息相關嘅配搭。呢一個芒雪千層嘅特色係除咗拿破崙夠晒脆薄之外,更重要係混合咗吉士同埋芒果肉嘅醬,而得出兩層冰凍又平滑嘅夾心,大大降低左傳統拿破崙只得吉士醬嘅油膩,感覺似冰沙但比冰沙更柔滑。盤中亦帶有芒果肉以增加清新感覺。

紫薯意式雪糕奶昔: 紫薯飲品亦係冷暖皆可, 但將Gelato 雪糕融合奶昔亦係一種創新感覺。比起只有奶昔更濃郁,比起只有雪糕更香滑,面頭嘅塔式cream 可半溶入Gelato 奶昔,提升奶味,亦可獨立食用增加層次

造訪日期: 2021年3月
感謝 JackyL1369
2021年3月13日

遊完古蹟後,我和朋友都想吃甜品,記得之前吃過一次crep都不錯,所以再帶朋友去另一間crep專門店!

位置:在著名的旅遊景點—利東街座落。

環境:門口以耀目的紅色作主打色,掛上紅燈籠,內有兩層,底層有吧台和出菜位,上層則有卡位,坐得舒服,藍色皮座位配大理石桌,有高樓底和玻璃窗,可望紅燈籠景色!

服務:送上菜單的時候,侍應都會推介餐廳受歡迎的項目及哪些特式菜!亦主動幫我們換餐具吃甜品,服務周到!

晚市:smoked salmon Toast pc $98
我們見此是招牌菜,亦點叫了一客!一份共有四塊,每塊多士上舖有厚厚的芥末豆腐醬,上面則是煙三文魚和切粒蕃茄,咬一口就感到濃厚的芥末味,幾乎蓋過其他食物的味道,所以豆腐醬舖得有點太多,底層麵包經烘乾,非常鬆脆。

Mango Gelato Napoleo uni $88
由此店獨創的軟雪糕拿破崙,共有四層,芒果軟雪糕和鬆餅梅花間竹地排列,上面有忌廉和芒果粒點綴,可惜咬一口就感到牙痺,因為雪糕實在很冰凍,加上當日天氣正踏入春季,不熱不冷,所以此甜品在
夏季品嚐會更好,一口透心涼!

Purple MoChi pc $98
我很喜歡此甜品,你絕對想不到糯米糍和可麗餅是可以如此配搭,而且味道和口感都一流,很有嚼勁,再點紫薯雪糕,增添風味!

Mango-go unit $58
這杯芒果奶昔比紫薯來得清新,亦是跟軟雪糕拿破崙出自相同的食材。上面一層忌廉打得厚,又軟綿,是我的至愛!

Purple Sweetie glass $58
其實兩杯奶昔的賣相是一流,紫薯味道是淡淡的,不過其實這樣喝和吃都是軟雪糕,真是會有點過膩!

之後看到有曲奇餅,亦買了不同的口味,有宇治抹茶味,曲奇面有幾粒紅豆,通常是配搭抹茶的選擇,口感鬆軟,味道屬於偏甜!

造訪日期: 2021年3月
1  感謝 ying0564335
2021年2月23日

約左朋友去食 Tea,友人提議試下灣仔利東街呢間新開嘅「Crêpe Delicious (Urban Café)」

據知餐廳來加拿大,主打法式可麗餅,於 2017 年底進駐香港,選址落戶旺角 MOKO 新世紀廣場,而灣仔這家就係品牌逆市開設的新分店。

新店樓高兩層,佔地過千平方呎,以 Urban Café 概念經營。下層設有雲石吧檯及餐桌位置,而上層則以紅白藍三色為主調,裝潢簡約,配上霓虹光管字句,令人有猶如置身於法國咖啡店般,氣氛輕鬆寫意。

先睇下餐牌,食物選擇都幾豐富,除了主打嘅鹹甜法式可麗餅外,還有餐前小食、沙律、意粉、意式燴飯、酥皮薄餅、主菜、手工意式雪糕、雪葩及新地等供應。

我哋點左兩個可麗餅,一鹹一甜,另外再加左兩杯飲品。

先試下呢款鹹味可麗餅美式手撕豬肉 Big Feast ($118),餅皮微厚帶韌性,蛋味香濃,很不錯。至於入面嘅餡料亦下得非常慷慨,豬肉以香料醃至入味,再加入秘製醬汁慢火燜煮,然後手撕成幼條,肉質保持嫩身,入口軟腍多汁,伴以清爽的牛油生菜及紅洋蔥吃,更見滋味。

至於另一款甜味 Crêpe 紅茶匯聚 Tea Break ($88) 亦令人一試難忘,可麗餅以紅茶吉士為餡料,入口啖啖茶香,搭配朱古力脆脆及焦糖醬,令人食指大動。伴吃的 Tiramisu 手工意式雪糕,質地軟滑細緻,口感非常美味,吃完整份也不覺膩,甜品迷必定喜愛!

飲品點左 橙汁 ($28) 同 熱情果梳打 ($38) 各一杯,梳打味道酸甜芳香,入口開胃醒神,感覺好清新。

造訪日期: 2021年2月
感謝 mjqueen7e

查看過Crêpe Delicious (urban Cafe)的旅客也查看過

中國香港
中國香港

去過Crêpe Delicious (urban Cafe)嗎? 請分享你的經驗!