“💛巧手心思功夫菜”
大圍小館的評論

大圍小館
香港排名第3,730 (共14,740家餐廳)
周圍地區: 新界
周圍地區: 新界
2020年12月19日 透過行動裝置

【第一叉】
很多人因為「大圍小館」的第一叉而慕名而來,算得上每枱必點的菜式。加上叉燒每日有師傅自家製,所以數量有限,非常矜貴~第一叉用上脢頭肉,肥瘦相間,烤香後依然肉嫩多汁。叉燒以厚切方式上碟,口感豐厚之餘入口卻保留鬆快。而外皮還帶點焦香,配上秘製醬汁,又香又美味!

【蜜薯安格斯牛柳粒】
蜜糖薯仔炒至焦糖色,配上安格斯牛柳粒的賣相已經相當吸睛。炸得香口的薯仔及微辣的牛柳粒,開胃又惹味,送啤酒非常合適!

【意大利黑醋肉排】
酸酸甜甜的黑醋骨,味道不會太酸,非常佐飯。排骨沾上薄薄的炸衣,肉質結實,完全沒有醃味,配上黑醋醬汁非常解膩~

【香濃腐乳炒蝦球伴西蘭花】
餐廳特地用上本土出品的廖孖記百年腐乳王,醬汁充滿香濃的豆香和鹽酒味,層次豐富~另外蝦球同樣挑選高質素食材,賣相白雪剔透,肉質肥厚又爽甜。

【封肉炒芥蘭】
封肉炒芥蘭的確是必食之選!封肉有別於一般的臘肉,師傅特別挑選半肥瘦腩肉,加上層層醬汁包封醃製風乾,絕對是手工菜。因此,炒出來的風味遠遠超越一般臘味炒芥蘭!

【黑松露松子仁蛋炒飯】
蛋炒飯炒得乾身,混合了點點黑松露,香氣四溢。加上粒粒松子仁,口感更加豐富!

【椰汁紅豆糕】
食完主菜餐廳會送上甜品,椰汁紅豆糕的椰汁味香,而下層的紅豆保留了粒粒的質地,還會傳出陣陣陳皮香,連平時不好甜品的朋友亦吃得津津有味,非常欣賞!

感謝 stepcwing

2020年12月1日

最近好想食中菜,住大圍的朋友介紹之下得知這家大圍小館,身為大圍居民的朋友誠邀我今晚來一起晚餐,我就即刻叫多兩位朋友一起聚餐(其實想多點人,就可以試更多款的菜式)

首先餐廳地理很方便,鄰近地鐵。而且門面掛滿燈籠,裝潢非常有風味。座椅都好舒服~空間感很足。另外職員都好親切喔,問他們有什麼菜式必食時,他們都非常詳細地介紹各種菜式,最後我們就相信職員的推介,跟著點菜。

前菜有蜜糖合桃及麻辣木耳。合桃極好味,脆脆的又甜甜的好開胃~

第一叉
是必點之選,叉燒是餐廳自製的,一大條再切成厚件上,看到叉燒燒得色澤均勻,散發濃濃的焦香,就知餐廳非常有功架!味道不會過咸,用蜜糖中和後的味道咸中帶甜,加上半肥瘦的豬肉口感好好,一咬下去就肉味香濃,散發淡淡的豬油香味,果然是招牌菜!

意大利黑醋肉排
本身好怕吃肉排,因為通常骨多肉少,但這家餐廳就沒有這個問題!肉好厚之外好嫩滑,本身偏油的肉排利用高質的黑醋令肉排的油膩感大大減低,醋味好香但不會過酸,每口肉都鬆脆惹味,味道酸酸甜甜好開胃~

蜜薯安格斯牛柳粒
安格斯牛粒口感鬆化,富有嚼感,牛味非常濃,而且蜜薯好入味,不錯。

黑松露松子仁蛋炒飯
黑松露味極香,炒飯不會炒得太乾,炒飯加松子仁食的口感好有層次。

香濃腐乳炒蝦球伴西蘭花
必食之一!腐乳醬香而不膩,亦不會過咸,蝦球爽口彈牙,又大隻!平平無奇的西蘭花加上腐乳醬都變得非常好味。職員介紹餐廳老闆對食物的質素很有要求,而且會選擇用香港製的老字號醬料,這個腐乳醬亦是香港品牌的,再經廚師調味就成為了這個出色的菜色了。

封肉炒芥蘭
必食!真的必食~半肥瘦的腩肉經過長時間的醃製再風乾,將肉的鮮美都緊緊封住,所以吃起來特別香!而且師傅非常有功架,炒得好有鑊氣!令人食得上癮。

甜品是椰汁紅豆糕,紅豆好香又不太過甜,椰汁糕部份亦味道清甜,不會搶去紅豆的香味,真材實料又好味。

這家餐廳真的相當有質素,絕對會再來,下次要帶家人來品嘗一下這家有誠意又有質素的中餐!

感謝 Cathleenchan
2020年11月27日 透過行動裝置

Tai Wai Traditional Chinese Dining Room
大圍。。一個充滿回憶既地方,大概往事只能回味。從前都不知道,呢度有間質素、派頭、服務都不錯既中菜館,門口掛滿傳統中式燈籠、門面金漆招牌都係用毛筆字提,感覺好有氣派傳統中菜,又具特色,當然要來一試。
先來餐前小食:琥珀合桃,晶瑩剔透,炸至香脆又可口,加上焦糖效果做得好好,食唔停口 小心會上癮。
l[第一叉 半份]l $188 / 108
l[牛肝菌炆豆腐]l $158
l[香濃腐乳炒蝦球伴西蘭花]l $168
l[蒜香薑米籠仔蒸蟹飯]l $238
款款都相當出色,傳統老菜館 就是著重味道,菜式都具備色香味,亦保持到應有水準。
叉燒 相信亦吃得多,但這家叉燒由40多年經驗既老師傅每日親自選材,挑選上等肥瘦相間既梅頭肉,配上自家秘製醬汁醃制,經爐火燒 & 慢烤而成。出品既厚切叉燒:鮮嫩多汁、入口鬆化、燶邊焦香、色澤鮮明、香氣買溢,確是一等一靚叉‼️ 真的不能不試。
蝦球 要做得好:白淨晶瑩、肉質肥厚、鮮甜爽滑,功夫真的不能少呢‼️ 表皮、筋腸處理必須乾淨而一絲不苟,再配上本土老品牌 始於1905年百年腐乳醬:廖孖記,質感滑如絲、軟如綿而充滿濃濃豆味既腐乳,再帶出香醇酒香,多層次味道,款式滿有咸香 & 酒香。
蟹飯 用上原隻肉蟹,原個蒸籠蒸起具睇頭又吸引,亦滿滿荷葉飯香。未食已超香,因為滿滿炸蒜、薑米舖在新鮮肉蟹上,粒粒分明既米飯,真的每口飯都很滋味。
餐後甜品,亦一絲不苟,l[紅豆糕]l:用上15年陳皮製成,很香紅豆果皮香;l[桃膠雪耳蓮子糖水,足料、滋潤、又養生。
中菜都可以食得矜貴精緻又好吃,真的可以一試再試喔。
×××[大圍小館 -Taiwai Dining Room]×××
©大圍積福街92號地舖

感謝 Wincyholic
2020年11月13日

這間中式餐廳2 年前已曾經幫襯過, 當時已經很驚訝出品水準很高, 服務也貼心, 想不到2 年後都能保持一貫水平!

我很喜歡門口的大紅燈籠高高掛, 門前給客人等侯的座椅很有特色, 用上古代富有中國色彩的椅子讓大家坐上, 重新認識中國的 designer chair

我很喜歡這餐廳的設計, 用上了由頂到底的透明屏風, 感覺開揚又衛生
而且座位很寬闊舒適 , 很適合一家大小/ 商務吃飯呢, 難怪門口總有粉絲在等位

坐下後, 餐廳先送上好吃的前菜小食 – 琥珀合桃, 糖脆果肉也要乾身, 外層加上芝麻,香脆惹味

薑米蒜香籠仔蒸蟹飯 $258
11月是食蟹的季節, 當造的肉蟹很新鮮大隻, 而且肉很實
我很喜歡他們的蒸飯, 用了蛋白及蒜炒香了, 加上肉蟹一起蒸, 把肉蟹的海鮮精華也滲入米飯中, 把飯拌勻吃真的很有驚喜

沙薑鮮雞(半隻) $228
原來此雞是用了本地雞, 完全沒有雪藏味及激素
雞皮清爽幼滑, 肉質細嫩可口, 皮肉間沒有多餘脂肪, 食而不膩
皮薄而爽,皮肉間沒有多餘脂肪,加了鮮沙薑礓及沙薑粉來醃雞,淡淡的薑香味,使人食指大動

柚蜜鹹檸骨 $138
一口咬下去的金沙骨, 外脆內肉質鮮嫩多汁, 大廚用上了韓國的柚子蜜及鹹檸一起烹調, 鹹甜適中, 十分開胃! 一口接一口, 不自覺吃了很多

京蔥爆牛仔肉 $138
北京菜出名濃味, 而蔥爆牛肉亦非常著名, 此菜色講求材料新鮮,蔥爆牛肉就會肉質嫩滑、京蔥香脆, 炒熟的京蔥味道帶甜,很適合伴飯吃

品嚐完一餐美味的晚餐叫埋單時, 想不到餐廳會有甜品送
而且甜品也不馬虎

椰汁紅荳糕
大大件的份量, 香甜軟滑, 而且還加了小小心思,
做成雙色, 紅白拼色, 紅荳份量充足, 咬下去還帶有桂花香, 是一道很好的飯後甜品!

整晚真的大滿足! 而且他們的服務很細心, 店面的職員脾氣很好, 比街外的酒家服務細緻窩心!

感謝 focalpear
2020年11月11日 透過行動裝置

餐廳距離地鐵站好近 如果特登嚟食都方便 門口有好多燈籠 一睇就認到係大圍小館 好有中菜fell

第一叉(半份)$108
店員介紹係呢度嘅招牌菜 一上菜就見到 叉燒嘅表面好有光澤 而且色澤鮮紅 睇得出質素 佢係半肥瘦偏瘦 食落肉質唔會鞋同柴 小小肥肉令到叉燒更加滋味 表面搽咗蜜糖 無論就咁食 定配飯都一流

柚蜜鹹檸骨 $138
本身就好鍾意食生炒骨既我 對呢味餸好滿意 佢係用排骨裏上一層粉攞去炸 外面再用柚子蜜調味 炸粉唔會厚 所以即使用醬汁調味後 口感都唔會差 有子將令到佢酸酸甜甜 開胃又消滯

啫啫唐生菜煲 $118
呢個唐山菜煲係佢即時拎出嚟係你面前炒 佢開始炒果一刻已經聞到有好香嘅蝦醬味 利用砂煲嘅餘溫 炒熟生菜 唔會過熟 所以依然食到生菜係爽口 不過就咁食會有少少鹹 最好攞嚟配飯

三馫籠仔蒸飯 $188
嚟到俾佢個size嚇親 巨型蒸飯 佢會係你面前幫你撈 蒸飯材料十分豐富 有魚乾 蝦乾 魷魚等材料 令到個飯好惹味 而且飯乾身粒粒又唔會乾同硬 唔怪得見到好多人叫

牛肝菌炆豆腐 $158
豆腐食落有驚喜 即使佢出面炸乾身 但入邊仲係好嫩滑 牛肝菌同豆腐吸晒醬汁嘅味 意料之外地好食

椰汁馬豆糕 $28
個人覺得糕點有少少甜 不過鍾意食甜嘅人 應該都會覺得幾好食

紅棗蓮子百合桃膠糖水
呢個中式糖水幾好食 蓮子百合好淋同粉 糖水唔會太甜 好濃紅棗味 桃膠增加糖水口感

整體食物都好滿意 好耐冇食過咁高質素嘅中菜 環境舒適 最重要係全部嘅職員態度都好有好好 好有禮貌!☺️

1  感謝 christinekwok

去過大圍小館嗎? 請分享你的經驗!

US$USD
台灣