“Nice Dirty ”
Mamaday Studio的評論

Mamaday Studio
香港排名第1,056 (共14,630家餐廳)
周圍地區: 佐敦/油麻地
周圍地區: 佐敦/油麻地
2 週前評論 透過行動裝置

Dirty
咖啡味道正常,咖啡夠香,奶味亦都濃郁。

Iced chocolate
朱古力用上膠樽裝住,感覺有懷舊氣息,朱古力味濃郁,而且冇冰塊都一樣咁凍,口感寧舍滑。

Oreo 白朱古力鹹蛋黃忌廉蛋糕
呢個蛋糕嘅名雖然唔算好特別,但係佢嘅造型真係非常之精緻,表面睇落就好似一隻鹹蛋咁,但係食落去其實係一件蛋糕。白色嘅部份係用上白朱古力去整成嘅蛋糕,而下面就襯托着Oreo粉,而中間黃色嘅部份就用返鹹蛋黃造成嘅忌廉,鹹蛋味非常之突出,口感就好軟滑,鹹鹹甜甜嘅味道非常之特別。

陳皮紅豆慕絲蛋糕
而令一件蛋糕我哋就叫咗陳皮紅豆慕絲蛋糕,陳皮同紅豆本身就係絕配,煮紅豆沙嘅時候一定唔少得陳皮,原來擺咗落蛋糕都一樣咁夾,兩者嘅味道互相輝映,各自都冇搶咗大家嘅焦點,反而令到大家嘅味道都更加提升。

造訪日期: 2020年10月
感謝 Sarahyi930

3 週前評論 透過行動裝置

佐敦廟街附近一幢三層唐樓, 開設了一間Mamaday Studio,雖然是一間咖啡店,只賣飲品及榚點,但餐廳裝修得十分有特色,每個位都是打卡好地方。

大門、 櫃檯 、沖咖啡位置、 樓梯及座位也佈置得超有格調,每個位都很美,拿起手機拍照都忙過不停。

飲品水準也不錯,這杯「豆腐豆腐咖啡」,是用豆腐雪糕及咖啡內放了豆腐花粒粒,豆腐雪糕美味,咖啡香甜一點也不濃,滿口都是豆腐的香味,甜度適中,我個人相當喜歡。

另一杯「海鹽焦糖咖啡」,咖啡的甘香,加上海鹽後提升了口感,還有焦糖的甜味,使這杯咖啡有三層次感,一杯有齊甜,甘及鹹味覺享受。

甜點方面「 抹茶慕絲蛋糕」, 抹茶微微帶出茶的苦澀味, 蛋榚入口即溶, 抹茶控必定一吃愛上。

是日精選咸食「泰式豬肉批」, 批餅非常香脆,豬肉是很有泰國風味的辛辣感,很有驚喜。

感謝 cmynoel
3 週前評論 透過行動裝置

得知Mamaday開了一家打卡的店舖,一直也想去打卡,這次終於去了打卡。藉著剛開門不久的時間去,未有人可以放心地慢慢拍照片。這分只供應咖啡和甜品,想吃東西就要去另外兩家分店了。

Mocha HKD$40,這個咖啡的拉花挻特別,咖啡杯一如既往用有趣句字的杯子,用來打卡確實不錯。咖啡味道挻香濃的,朱古力味不會太重,沒有蓋過咖啡的味道☕。

What-So Ever SOE Speical HKD$58,由伯爵茶/菠蘿/Yuzi (Fruity) SOE/梳打水製作而成的咖啡☕。賣相有漸變層效果,咖啡果味較重味道挻濃郁的。第一次飲這個挻特別的咖啡,攪拌過後味道更佳。

期間限定蛋糕 HKD$55,當天的是抹茶芝士蛋糕,面頭的抹茶醬還要是流心的。蛋糕味道不會太甜,口感幼滑,挻喜歡這個味道。

是日精選咸食 HKD$68,當天的是龍蝦海鮮咸批,這個味道很香,還有陣Pizza的香味。這外表酥脆,裡面有龍蝦和肉醬等等材料,味道不錯口感豐富。

2  感謝 CHINGCHINGJAIII
3 週前評論 透過行動裝置

Mamaday一直都有食開,知道又開分店,當然第一時間捧場。
他們貫徹玩味的風格,一對「是但馬虎求求其、得過且過嘛嘛地」已經殺哂!

緩緩走入Mamaday 貫徹玩味風格,這裡花了不少心思配襯了色彩繽紛寫意的環境,再走前...更慢慢步入一塗鴉裝飾彩虹走廊,真係未坐低都驚喜爆棚!

來到二樓露台,玩味之餘,環境光猛舒適,感覺悠閒自得,真的來到一整天都不會厭!

我同朋友都下了各一份蛋糕、一杯咖啡,慢慢享受這美好的時光。

鹹蛋黃忌廉蛋糕 / Vietnamese Drip

Vietnamese Drip
他們利用了越南咖啡再加入煉奶進行滴漏,待滴漏完成,攪勻便可飲用。
那滴漏咖啡有一種濃厚的咖啡味,還有一種甜美的順滑口感,來到真是不可不試。

鹹蛋黃忌廉蛋糕
看到這忌廉蛋糕看似平平無奇,實質外層佈滿了Oreo碎碎,輕輕切開更有淡滑的忌廉包著咸香十足的鹹蛋黃(真的好像把一隻咸蛋切開般),玩得又食得:like:,仲要係好味道!

Latte
入口順滑,咖啡味濃郁,真係一大享受。

抹茶芝士蛋糕
抹茶芝士蛋糕味道香濃,吃後不會覺得太甜或太膩,口感細膩,愛吃抹茶的你一定一試愛上。

感謝 JaydenCSH
4 週前評論 透過行動裝置

一直都好鍾意Mamaday嘅設計風格,最近得知佢哋喺佐敦呢度開咗一間studio,而且仲係有唐樓改建而成,就即刻約埋朋友過嚟坐吓、嘆吓咖啡、欣賞下佢哋用心嘅設計。淨係個門口就已經非常eye catching 遠遠就睇到呢間鶴立雞群嘅Cafe。

門口保留左唐樓原有嘅獨特設計,而且喺上面寫咗好友餐廳特色嘅對聯,店內嘅擺設同尖沙咀和銅鑼灣嘅分店一樣,都係行新潮、搞笑、抵死嘅路線,令人哭笑不得,好鍾意呢種幽默感。呢度特別嘅係樓上兩層都有幾古色古香,有相當新潮嘅座位,行過七彩光館嘅樓梯,好似行過時光隧道一樣,上到2樓有露台位,擺咗好多古老嘅家具,包括洗手盆、藤椅,好似返咗童年時代嘅屋企咁。

呢度主打咖啡,今日咖啡師就位我哋特製左手沖咖啡,呢個咖啡嘅味道入口大蒜,但之後慢慢口中會有甜味,非常特別。令一個係越南咖啡,煉奶和香濃嘅咖啡混埋,真係又香又甜又好味。食物方面今日試咗佢嘅Brownie蛋糕,以及日本有子芝士蛋糕,兩個都非常好味,特別係日本柚子蛋糕,幾清香又鬆化,口感一流。

感謝 Lin L

去過Mamaday Studio嗎? 請分享你的經驗!

US$USD
台灣