“街坊價上海風味”
尚小館的評論

尚小館
香港排名第10,228 (共14,644家餐廳)
周圍地區: 深水埗區
周圍地區: 深水埗區

近排多咗嚟長沙灣搵食,因為呢區真係有唔少既經濟又抵食嘅小店。上兩個星期來吃了頓客家菜,今日有人話要帶我嚟試下福榮街呢間「尚小館」。

原來間舖頭都開咗有一段日子,不過門面睇落仲係好新淨。店內環境亦不錯,乾淨企理,配上一室淺木色檯櫈,簡潔舒服。

先睇餐牌,食物選擇都幾多,有客飯餐、粉麵餐、涼菜小食、飯麵年糕、小菜、點心、飲品,另外亦有幾款廚師推介。

我哋揀咗個三絲粉皮、南乳炸雞中翼同砂鍋雲吞雞煲配菜飯。

每次到上海餐館用膳,都會點雞絲粉皮這個菜式,不過呢度個三絲粉皮 ($48),用料就更加豐富,除了雞絲同青瓜絲之外,另外仲加咗火腿絲。粉皮薄而透明,麻醬味香,吃得出用料不俗。雞絲嫩滑不韌、火腿粗身,唔係一般超市貨色,頗有誠意。青瓜絲清爽脆口,撈埋麻醬和黑白芝麻等一起吃,超開胃。

接著上桌的南乳炸雞中翼 ($28) 亦非常美味,外皮炸到脆卜卜,入口充滿南乳嘅咸香,而且入面嘅雞肉食落仲好 Juicy,啖啖滋味。

砂鍋雲吞雞煲配菜飯 ($70),餐牌寫明係一人份量,無諗過原來都咁大煲,非常足料。雞湯味道很清甜,無落味精,入口濃而不膩,好好飲。雞肉鮮嫩幼滑,加上皮薄餡靚嘅雲吞,簡直係絕配。菜飯水準亦唔錯,飯質鬆軟,而且唔會油淋淋,食完真係好飽肚。

用餐期間,不停見有街坊嚟買外賣,足見店子的出品很受食客歡迎。

造訪日期: 2020年11月
感謝 mjqueen7e

去過尚小館嗎? 請分享你的經驗!

US$USD
台灣