“健康手搖飲品”
Nuttea的評論

Nuttea
使用外送服務
香港排名第218 (共645家咖啡和茶)
周圍地區: 新蒲崗
周圍地區: 新蒲崗
4 週前評論 透過行動裝置

奶蓋由五種堅果打成嘅奶蓋 比一般芝士奶蓋健康好多 重點冇咁肥冇咁肥冇咁肥

芒芒堅果奶蓋茶
奶蓋要用鏟仔食 蓋上面有介紹點解要用鏟仔食 會更有層次喔
奶蓋好濃nuts味 好香
有粒粒芒果肉 飲落唔租 有比較健康感覺

造訪日期: 2021年3月
1  感謝 kaikaieatallday

2021年4月28日 透過行動裝置

見到好多好評都話依間野飲好正,雖然我第一反應都係覺得咁貴嘅,但本住人一世物一世既心情試下,叫左一杯手沖咖啡堅果奶蓋同朱古力榛果堅果奶

兩杯都好有驚喜同好正!睇嚟我之後應該會成日飲
首先手沖咖啡堅果奶蓋同我平時飲咖啡好唔同,除咗多左陣堅果香味,我仲覺得有奶蓋會特別滑,然後佢咖啡味道好濃,完全唔會因為少糖少冰就唔好味。

朱古力榛果堅果奶
依杯好適合好中意朱古力既sis飲,因為真係好好味!佢既朱古力好濃味,仲有榛果味同堅果味,成件事好健康,又唔會太肥,成杯飲哂都冇乜罪惡感

造訪日期: 2021年4月

造訪日期: 2020年10月
1  感謝 Daholic F
2020年11月29日 透過行動裝置

Nuttea

係旺角有各式茶飲店,行幾步就有一間。Nuttea一直都係我想試嘅茶飲店。今日終於去左朝聖。Nuttea位於旺中一樓,門面係白色,有好多果仁係度。
➖➖➖
NUTTEA 堅果奶茶 係純素vegan的!選用以五種堅果製成既純素堅果奶,有別於傳統的奶蓋。當中堅果分別係杏仁、腰果、核桃、榛果同夏威夷果仁
金獎伯爵朱古力堅果奶蓋茶 $46
比伯爵茶朱古力堅果奶蓋茶吸引住喇! 奶蓋超厚,加上可可粉,朱古力味更突出,口感比較稠身。Nuttea附送一個「迷你鏟」,令你可以優雅咁品嚐奶蓋,像mousse質地,厚厚但軟滑。滿滿朱古力味,帶著果仁香,伯爵茶非常香濃,配合埋上面既奶蓋,一啖茶一啖奶蓋!
四季春堅果奶蓋茶 $38
堅果製作既奶蓋好特別,沒有芝士的鹹香,幼滑cream加埋堅果粒粒,好smooth好rich又有咬口,出奇地好飲。以45度傾斜飲用,入口先係香滑但有少少傑身既cream,之後就係四季春的清香,堅果奶蓋無奪去四季春的茶香。攪拌再用飲管飲,會有口感上既衝擊,吸到小小cream又飲到堅果味既茶。
地址: 旺角彌敦道688號旺角中心1樓F52號舖
推介指數
抵食指數
(5個為滿分)

造訪日期: 2020年11月
2  感謝 hksharingwithlove
2020年11月16日

記得當初NUTTEA由台灣首次引進香港時,第一間分店選址新蒲崗萬迪廣場,雖然地點不算太方便而且人流亦較少,但依然吸引不少捧場客,包括我在內都曾經特意前往朝聖。

現在除了新蒲崗外,就連旺角、九龍灣、觀塘及鰂魚涌都有分店,擴展速度之快足以證明其人氣有增無減。

NUTTEA顧名思義以堅果茶為招牌,而大部分飲品都與堅果有關,除此之外更有水果茶、冷萃茶及手沖咖啡等非堅果類飲品、而且全部都適合素食人士享用。上次在新蒲崗店品嚐過宇治抹茶堅果奶蓋茶,而這次就選擇了兩款當時尚未推出的款式。

芒芒堅果奶蓋茶 ($42)
堅果奶蓋一如既往令人回味無窮,質感比一般奶蓋更加稠密,可以用附送的鏟子品嚐,豐厚輕柔而且細滑綿密,榛果香氣濃郁得有如金莎朱古力一樣。不過由於奶蓋質感相對厚重稠密,難以像一般奶蓋茶一樣將奶蓋與茶一同飲用,只能夠分開兩者品嚐或徹底攪拌均勻。芒果茶底香甜清爽,當中更有不少新鮮芒果果肉。

伯爵朱古力堅果奶蓋茶 ($46)
朱古力堅果奶蓋加入可可粉令層次更上一層樓,而可可香更令它與金莎朱古力更加相似,有如NUTELLA榛子朱古力醬忌廉一樣。伯爵茶底的清幽茶香與朱古力堅果奶蓋相得益彰,令整體感覺毫不甜膩。

造訪日期: 2020年11月
1  感謝 Voracious1006

去過Nuttea嗎? 請分享你的經驗!