“未如精彩的崩沙腩”

田記魚蛋牛腩專門店
使用外送服務
香港排名第3,212 (共15,702家餐廳)
周圍地區: 油尖旺區
周圍地區: 油尖旺區

崩沙牛腩河粉 $46(冷熱飲品 +$6)
吃牛腩河的地方更多,吃到崩沙腩的地方也不少,這次到訪了得到網上蠻高評價,兼用價格相宜的價錢就吃到崩沙腩的太子一間小店
店家也是開門見山的主打崩沙腩,一碗四十多塊,整個份量十足,價格親民~ 除了主角崩沙腩外還有兩大件吸收了湯頭精華的白蘿蔔,蘿蔔清甜無渣,非常好吃!
湯頭是加入腩汁的清湯,味道不錯不會過鹹;河粉也都只是不過不失,反正都是入口貨不要追求太多
至於主角崩沙腩,翻查資料才知道崩沙腩是位於牛的橫膈膜附近,肚皮兩邊的腩位,由於兩邊展開像蝴蝶,所以得來這個稱號,這個痕豐富的膠質,爽軟無比
這碗崩沙腩,筋膜、脂肪跟肉的比例各佔三分之一,外邊脆口內頭軟糯,肉質炆得剛好有肉汁,味道是不錯的,但不會說這個真得好吃到不得了,感覺大家有點過份吹棒了,沒想像中那麼好吃

餐廳如一貫舊色粉麵店的裝潢,實而不華,每位來堂食的朋友就是簡單的來一碗牛腩河,簡單而飽肚
這碗的食物質素不錯,價錢不昂貴性價比高,雖然未有令人驚為天人的味道,不過還是感覺很好,有興趣想試試看的話可以收藏一下啊

造訪日期: 2022年1月
感謝 iamnicolewan

2021年7月16日 透過行動裝置

朋友住係太子附近,成日推薦呢間魚蛋粉麵俾我,今次終於來左太子附近試下,價錢好貼地,味道都有驚喜

鮮蝦雲吞魚皮餃炸醬撈麵($44)
炸醬撈麵甜甜辣辣仲帶少少麵豉醬味好特別,特別一提鮮蝦雲吞同魚皮餃係分開用胡椒湯上架,夠曬貼心♥️ 蝦肉同豬肉比例適中,食到啖啖蝦肉☺️不過魚皮餃皮就偏厚身

牛三寶紫菜魚蛋河粉($58)
本來想試餐廳招牌的崩沙牛腩河,但太受歡迎已經賣曬唯有試下牛三寶:牛腩、牛肚、牛筋,牛腩牛筋冇渣得來又軟淋入味,手打魚蛋彈牙有鮮味

香脆炸魚皮($18)
餐廳手打魚蛋的深海魚門鱔皮仲會將炸成魚皮,口感同坊間食薄身的魚皮好唔同,除左鮮味D,魚皮亦厚D油脂豐富D架

蠔油芥蘭($15)
最後一份的芥蘭,味道正正常常

造訪日期: 2021年7月
感謝 liebe_king
2021年6月17日

魚蛋牛腩粉是由細食到大的香港傳統食物有時諗唔到食咩既時候,第一時間總會想起佢前幾天在太子逛完街後,剛好行過一間麵店,便入內光顧
這間食店是一間魚蛋牛腩粉麵專門店,供應的粉麵、飯、餸、菜和飲料的選擇都很多,而價錢真係好抵,例如$28可以食到一碗鮮蝦雲吞麵坦白講在這個年頭已經很難找到‍♂️
1️⃣崩沙牛腩河粉 $40
崩沙牛腩的牛味濃郁,肉質滑嫩,那層招牌的薄膜有很重的膠質,食落很爽口牛腩湯汁很濃,河粉很滑,蘿蔔很甜,整體都好好味
2️⃣鮮蝦雲吞粗麵 $28
能夠以$28食到有5粒雲吞的雲吞麵,真是超抵食雲吞大大粒,鮮蝦和豬肉都很飽滿,一口一粒,真是超滿足
3️⃣淨招牌魚蛋 $28
魚蛋是店家自家製,選料實在,全魚肉製造,味道濃郁,食落亦很彈牙
4️⃣淨招牌魚片頭 $28
魚片頭和魚蛋相比,因為有較多炸過的黃金面,所以味道較為香口
5️⃣淨爽口牛丸 $31
牛丸質感爽口,咬落會爆汁,味道也不會比真牛肉遜色,讚

造訪日期: 2020年12月
感謝 glassesgor
2021年6月17日 透過行動裝置

去太子探朋友時無意中發現呢間魚蛋粉嘅舖頭
入面環境光鮮,店員亦好有禮貌同好貼心,本身朋友唔食蔥咁我地正常就全走蔥啦但對話其間店員發現我好鍾意食蔥,所以自動波拎左碗蔥比我另外自己加即刻覺得佢地好warm
淨金牌牛腩
大大碟足哂料,牛腩脂肪分佈平均,淡淡都有牛香味而且牛腩下面仲有白蘿蔔配搭,蘿蔔亦好甜。
魚三寶河粉
有魚蛋、魚片頭同魚皮餃,當中我覺得魚蛋最好味夠彈牙,魚皮餃外皮又唔太厚粉。
雲吞炸醬撈麵
炸醬微辣夠開胃,雲吞亦食得出蝦係新鮮嘅,不過比多幾粒就好啦唔夠喉

平均一碗粉都係30幾蚊,牛腩90蚊,價錢真係平民又食到呢個質素,唔係到到都搵到呀

太子塘尾道201號華安樓地舖

#hkblogger #hkfoodie #hongkong #hongkongfood #eeeeeats #foodphotography #foodporn #foodshare #太子 #魚蛋粉 #牛腩專門店

造訪日期: 2021年6月
感謝 graceXsum
2021年5月14日 透過行動裝置

【田記魚蛋牛腩專門店】

早前同朋友去了太子田記 ,價錢極親民的港式麵店‼️

魚三寶河粉$31
崩沙牛腩河粉$43
招牌鮮蝦雲吞$28
蠔油菜心+$8
腐乳通菜+$8
凍好立克+$6
可樂+$6

田記崩沙牛腩,真係一百分
牛腩中最矜貴的部位,連着橫膈膜,筋肉相連,口感豐富,牛味超級濃郁,珍品呀同嫩滑河粉一齊食,絕配‼️

魚三寶即是魚蛋,魚片頭和魚皮餃
魚蛋和魚片頭,爽口彈牙,魚味香濃,夠紮實魚皮餃啖啖肉,天天新鮮,相當高質‼️

鮮蝦雲吞,粒粒夠大夠多餡,每粒雲吞都有兩大隻鮮蝦,樣薄餡多,好足料‼️

餐廳:田記魚蛋牛腩專門店
地址:太子塘尾道201號華安樓地舖

造訪日期: 2021年5月
感謝 tomandcharlie_diary

查看過田記魚蛋牛腩專門店的旅客也查看過

中國香港

去過田記魚蛋牛腩專門店嗎? 請分享你的經驗!