“唔錯嘅客家菜”
客家人的評論

客家人
香港排名第7,428 (共14,648家餐廳)
周圍地區: 深水埗區
周圍地區: 深水埗區
4 週前評論 透過行動裝置

一入餐廳感覺好寬敞而且裝修裝修雅致,餐具用上有公雞圖案的碗碟,好有懷舊feel,食物選擇多元化,我同朋友食午市套餐,干炒叉燒河粉同鹹酸菜海鮮炒米粉,跟餐送冇味精例湯一碗同熱飲一杯,河粉炒得很香叉燒軟淋好味,而蝦仁爽甜彈牙米粉就炒得乾身唔會油膩,再加上一杯香濃即磨熱咖啡,真係好滿足

造訪日期: 2020年11月
感謝 750,803
2020年10月12日

前幾日睇咗一本關於客家私房料理嘅書,突然心思思,好想去食客家菜。上網睇咗好多資料,見有不少人推介長沙灣青山道呢間「客家人」,趁今日有得收早,過嚟試下。

餐廳地方好大,佔地兩層,環境開揚闊落,除咗地面用餐區之外,樓上仲設有幾間 VIP 房,私穩度極高,很適合家庭或朋友來聚餐。

先睇餐牌,原來除了主打的客家小菜外,餐廳還有粵菜、生猛海鮮、盆菜,甚至私房菜等供應。

夥記同老闆娘都好客氣又友善,知道我哋係第一次嚟,仲好熱心咁介紹菜式。言談間得知原來餐廳喺 2008 年創立,已經有成 12 年,原本舖頭喺太子花園街,舊年擴充先至搬嚟長沙灣。

我哋點咗三個小菜:黃酒煮雞湯、炆燉扣肉 同 西蘭花炒帶子。

藥膳黃酒煮雞湯 ($168/半隻),黃酒煮雞是客家婦女坐月的傳統食品,湯中會加入木耳作調理身子之用。這裡的版本當然亦不例外,而且湯內還放進了大量補身嘅藥材,好似紅棗、黨參、黃芪等。湯頭味道非常香甜,雞肉嫩滑有酒香,吃罷面孔發熱,肚皮暖笠笠。

跟住試下這一道甚考手藝及火候的家常菜:農家炆燉扣肉 ($108)。扣肉用上新鮮五花腩製作,腩層肥瘦相間,入口糜爛酥香,肉嫩不膩。梅菜清甜,香味完全滲入肉中,而且份量亦下得剛好,醬汁香噴噴,濃而不肥,用嚟送飯一流。墊底嘅白菜仔,味道亦不錯,既清爽又不油膩。

西蘭花炒帶子 ($108),西蘭花炒得甚爽口,而且保持翠綠,味道清新。帶子大小中等,肉質鮮甜彈嫩,配埋草菇、韭黃、紅蘿蔔等一起吃,口感非常豐富。

估唔到食完飯仲有甜品送,係木瓜雪耳糖水, 入口非常冰凍,清甜滋潤,一啖啖膠原蛋白,滋陰潤肺。

沒想到這間街坊小店,價錢咁大眾化,菜式夠正宗又美味,而且抵食夾大件,絕對值得一讚。

造訪日期: 2020年10月
感謝 mjqueen7e

去過客家人嗎? 請分享你的經驗!

US$USD
台灣