“走進花花世界”

Sean Cafe & Lounge
香港排名第4,175 (共15,375家餐廳)
周圍地區: 灣仔/銅鑼灣
周圍地區: 灣仔/銅鑼灣
2021年5月3日 透過行動裝置

“經典凱撒沙律+煙三文魚”($89+$15)
“香蒜白酒海蜆意粉”($118)
“蜜汁醬燒德國咸豬手配紫薯漢堡”($148)
“玫瑰班戟”($78)
“草莓乳酪沙冰”($56)
“彩虹梳打”($38)

之前喺尖沙咀嘅Séan Café搬咗去銅鑼灣
新店空間大好多,用花花做主題有好多打卡位
而餐廳最近為慶祝3週年仲推出咗新menu☺

2個人叫咗沙律,2個主食,1份甜品同2杯飲品
首先嚟嘅係經典凱撒沙律另加$15配煙三文魚
餐廳好有心思用煙三文魚整成一朵花
沙律個dressing好creamy味道香濃☺
配上羅馬生菜車厘茄麵包粒同煙三文魚
作為頭盤真係夠哂開胃

主食叫咗份香蒜白酒海蜆意粉
意粉煮得乾身,食落夠哂al dente
海蜆唔會太細隻,而且份量都幾多配上蒜蓉好香口
另外要咗份蜜汁醬燒德國咸豬手配紫薯漢堡
粉紫色嘅紫薯包食落煙韌
蜜汁咸豬手食落甜甜地,肉質軟腍
包入面除咗夾住咸豬手,仲有青瓜蘿蔔絲
增加口感之餘又可以減低油膩感☺

味道係柑橘之類嘅味道酸酸甜甜咁幾爽

造訪日期: 2021年5月
感謝 urfoodbuddies

2021年4月24日 透過行動裝置

餐廳:Séan Café & Lounge (銅鑼灣)
地址:銅鑼灣謝斐道535號Tower 535地下1號舖

去過幾次 Sean Cafe ,認識咗餐廳老闆,同佢傾過偈之後知道佢背後一個小小嘅故事:佢應難而上,希望帶住關心有特殊需要小朋友同年青人嘅抱負,幫助佢地投入社會,締造機會比佢地發揮所長,同時建立咗呢間型格同少女味道並存嘅打卡Cafe,成為一個百花齊放嘅好地方

講到打卡又點止餐廳嘅每一個角落、每一樣裝飾、每一朵花? @seancafehk 嘅甜品同飲品一向都喺必叫之選,我今次就叫咗個Nutella朱古力怪窩夫($88)同新推出嘅水果系列Mocktail Cold but Warm($68)

呢個窩夫嘅擺設好精緻,將幾塊窩夫堆砌疊成窩夫塔,加上朱古力雪糕、朱古力碎、杏仁粒、忌廉,同埋有75年歷史嘅意大利Nutella榛果可可醬,食落每一啖都喺濃郁美味同綿滑嘅口感,朱古力迷唔可以錯過,碟嘅四周仲用咗朱古力醬同碎去點綴裝飾,絕對唔馬虎

呢杯Mocktail凍飲用咗蘋果、百香果、薑同埋肉桂,加落去注入咗迷迭香嘅烏龍茶,飲落果香突出而且清新怡人,陣陣迷迭香嘅香氣仲有舒緩焦慮、幫助安神嘅作用‍♂️,加入暖身、味道唔會好搶嘅暖薑,難怪呢杯飲品嘅Cold but Warm啦

造訪日期: 2021年4月
感謝 hinsonfoodhk
2021年3月23日 透過行動裝置

餐廳:Séan Café & Lounge (銅鑼灣)
地址:銅鑼灣謝斐道535號Tower 535地下1號舖

最近銅鑼灣人氣花花少女黃店 seancafehk 推出咗四款新嘅打卡食物,包括蜜汁德國咸豬手紫薯漢堡配薯條、紅鶴焦糖雪糕粒粒配窩夫、桂花班戟同Séan兒童餐,搞到我忍唔住即刻去幫襯,叫返兩樣嚟試吓

✝️蜜汁德國咸豬手紫薯漢堡配薯條 $148
粉紫紅色嘅漢堡包都喺第一次見,餐廳自家製嘅紫薯漢堡煙韌鬆軟,相對低糖健康,配上甜蜜蜜又多汁嘅手撕咸豬手肉,加埋爽口嘅青瓜片、蘿蔔絲同埋生菜,層次非常豐富

✝️大蘑菇牛油果沙律 $128
醃製煮腍咗嘅大蘑菇好大好吸睛,一切開菇汁就流到落下面嘅沙律,牛油果切成碎粒,連埋番茄仔同生菜仲有少少醋一齊食都幾fresh

✝️紅鶴焦糖雪糕粒粒配窩夫 $118
影相一流嘅必食甜品之一️,四件心型窩夫之間有士多啤梨忌廉夾雜住,同時成為咗焦糖雪糕同紅鶴馬卡龍嘅「蝸居」,撒上大量Oreo同木槺碎,仲有砌得好靚嘅新鮮士多啤梨切片,無論用嚟打卡定喺飯後甜品都一樣咁得

造訪日期: 2021年3月
1  感謝 hinsonfoodhk
2021年2月4日 透過行動裝置

這間Cafe以粉紅色的櫻花作裝飾,行入去好像走進一個粉紅色的世界。這的蛋糕外型精緻而且味道又不太甜,所以可以一次過試晒三種口味!

伯爵茶Mouse Cake
栗子朱古力Tart
咖啡味招牌Mouse Cake

配玫瑰花茶

造訪日期: 2021年2月
2  感謝 leannewong
2020年12月18日

臨近聖誕食咗個「魔衣櫥聖誕Afternoon tea」
一向有留意開呢間Cafe,出品都好精緻加上Igable嘅環境,勁受女仔歡迎
今次呢個tea set 都幾特別
用上玻璃架做咗個真喺可以打開嘅魔衣櫥
一共2款鹹點,7款甜點,另外配上雜果梳打同自選花茶
Strawberry cream tart 、chocolate tart、
三文魚多士同macaron都唔錯,但mini burger就較乾同單調,栗子蛋糕聖誕樹都麻麻
味道都算係不失不過,鹹點份量較少
但喺可以喺個咁靚嘅環境度Hea返成個晏晝
又可以瘋狂打卡,都值番晒❤️
魔衣櫥聖誕Afternoon tea($438)
伯爵紅茶mousse 盒
☃️安格斯牛柳迷你紫薯漢堡
馬卡龍

造訪日期: 2020年12月
感謝 Grassroots-Ruby

去過Sean Cafe & Lounge嗎? 請分享你的經驗!