“18+ 冬瓜茶啤酒 x M5 和牛”

牛大人台灣火鍋吃到飽 - 銅鑼灣店
香港排名第3,187 (共15,296家餐廳)
價位: US$22 - US$38
周圍地區: 灣仔/銅鑼灣
周圍地區: 灣仔/銅鑼灣
2021年4月1日 透過行動裝置

之前食開牛大人嘅晚市,琴日少有咁試下午市火鍋放題 ( 90分鐘午餐吃到飽),$198 食到更多款牛類,唔單止升級左做澳洲M5和牛牛肩卷,仲有多左牛

台灣鳳梨雞鍋
有2 大件雞髀,湯底較清淡,鳳梨味唔太突出。但係,無咁重口味,可以食到多啲野。

平時飲開自家製養生茶,有白桃烏龍、洛神花茶等。今次試咗牛大人嘅手工啤酒,第一次見有18+ 冬瓜茶啤酒($35)先飲到冬瓜嘅清甜,飲落感受到啤酒嘅回甘,容易入口。

除咗出面拎到嘅蔬菜同丸類,可以落單嘅配料都有唔少選擇!

M5和牛牛肩卷,比較鮮嫩,肥瘦均勻。如果對牛肉有講究嘅可以升級。今次$198 嘅餐可以試埋$168嘅牛板腱,紋理都靚,相對瘦身。牛肚都唔錯,滷水汁幾入味。

台式火鍋點少得台灣直送既漿物,店舖推介蟹籽墨汁漿、乾貝鮮魚漿等同埋 期間限定嘅章魚珍珠漿。

仲有必食嘅鴨血,盡早落單係常識吧!之前試過晚市等左一排先叫,就會售罄,太受歡迎了。

如果肚餓可以食住有台灣特色小食先。鹽酥雞夠香脆,台灣香腸、皮蛋豆腐都幾滋味,甜不辣比較少見。

最後仙草凍幾足料,有花生、椰果、紅豆同QQ珍珠,口感豐富。

造訪日期: 2021年3月
感謝 hker_chillcheese

2020年12月2日 透過行動裝置

終於又可以吃到最近超級火紅的牛大人台式吃到飽火鍋,網上訂位超難搶,所以只好中午walk-in 試試。我和女朋友星期六下午12點去吃,出奇地順利,等位的人不多。

我們選的是午市極上和牛吃到飽套餐(90分鐘用餐),點了牛大人紅燒牛骨鍋,特色就是超足料,有韭菜、杞子、大蒜,濃濃的牛骨湯。

店內裝潢充滿地道台式風格,座位闊落。但要留意冷氣出風位,才不會被煙霧影響你體驗。當然這家探熱、酒精搓手液等防疫措施也是有做足。

用手機掃碼下單,我們先點了梅甘酥脆薯,地道的台式小吃,香脆爽口,很喜歡它的酸梅粉!

真豬小香腸可以兩食,因為新鮮炸起,可以直接吃,也可以放牛骨湯,一樣不錯。

另外,點了上腹牛五花、安格斯特選牛板腱,超高質,油脂平均而且入口即溶。

澳洲和牛M5牛肩卷是必點,滿滿的肉汁,和牛的油脂滿足你的口腔。

這裡的白桃烏龍必試,清新烏龍帶有一點果香味,配火鍋很搭,又可以減低油膩感。

整體來說,90分鐘也很足夠,上菜速度也很快,店員服務態度好,下次會再來吃。

造訪日期: 2020年12月
1  感謝 smartboyeatallday

查看過牛大人台灣火鍋吃到飽 - 銅鑼灣店的旅客也查看過

中國香港
中國香港

去過牛大人台灣火鍋吃到飽 - 銅鑼灣店嗎? 請分享你的經驗!