“超高質台式火鍋”

牛大人台灣火鍋吃到飽 - 荃灣店
香港排名第191 (共15,684家餐廳)
價位: US$22 - US$38
更多餐廳詳細資料
周圍地區: 荃灣
描述: 牛大人火鍋吃到飽由台灣師傅親自主理,主打台灣地道特色湯底及風味食材,務求顧客吃到飽,也吃得好。九種鎮店火鍋湯頭集傳統古早秘方,融入現代創新料理熬煮而成,所有特色湯底均以全天然食材製作,讓客人能夠放心「先喝湯,后火鍋」,加上各款台灣直送火鍋食材及飲品,讓你感受最真實的在地台灣味道。全店使用高質傳統銅鍋,導熱快速,受熱均勻,充分發揮食材的精華。我們搜羅全台灣最地道的各款台灣美食,由南到北,都可在牛大人火鍋吃到,台灣在地直送火鍋食材、飲品及調味料讓你吃得更地道,令你仿如置身台灣。
4 週前評論 透過行動裝置

有冇蠟筆小新fans?

之前都食過牛大人,質素都幾唔錯,最近見到佢地同蠟筆小新cross over緊,黎食野仲可以換購佢地啲產品,有遮、環保袋等等勁靚,餐廳入面仲有好多打卡位,可以狂影相️

今日黎就試左澳洲極上和牛餐,比其他兩個餐多幾款肉可以揀,湯底就揀左紅燒牛骨鍋,味道香濃,唔辣

呢個餐仲送每人兩粒和牛牛丸,牛肉味好重,彈牙仲爆汁,朋友食完都話幾正

牛肉方面都好多選擇,我就最鍾意M5和牛肩卷、手切封門柳同埋安格斯牛板腱,牛肩卷油脂分布均勻,食落好滑;封門柳就牛肉味重啲,牛板腱就比較平均,同埋冇咁肥

除左牛肉仲有好多台式小食,例如係鹽酥雞、排骨酥、豬血糕等,比起出面多啲小食揀。

蔬菜方面比較推薦水蓮同萵筍,因為較少地方有得食,新鮮

另外推介叫佢地嘅墨魚滑/牛肉漿超彈牙又多款揀,最正係新鮮手打

海鮮方面都有蝦、蜆等等,都好有鮮味,蜆肉冇沙

飲品有幾款係佢地自製,都幾正。有白桃烏龍、桂花烏龍、菊花普洱同洛神花茶。桂花烏龍好清香,消滯解渴一流

朋友叫左杯流水落花$48,係呢到先有嘅手工啤酒,味道帶少少清新花香,幾易入口

食到尾仲有甜品送,可以揀movenpick/Haagen Daz雪糕或者佢地自製嘅仙草凍。仙草凍唔會太甜,好滑溜。仲有花生紅豆等等嘅配料,唔錯

感謝 Foodpinkypeach

4 週前評論 透過行動裝置

牛大人係好耐之前食過佢地既銅鑼灣分店,今次難得放平日又火鍋癮起!就拉埋朋友一齊去再去牛大人吃到飽!今次約左朋友去荃灣分店,一入去見到牛大人同蠟筆小新cross over!店內貼滿蠟筆小新同其他角色既佈置.仲可以換購蠟筆小新既產品,蠟筆小新迷一定要去打卡!

今次同樣揀左極上和牛吃到飽套餐,勝左可以食晒3款套餐既選擇.之前黎到牛大人除左食牛之外佢地既配料同樣吸引!除左網上落單既選擇外,外面雪櫃內既配料及蔬菜同樣咁多元化.

令次試下挑戰牛大人秘方麻辣鍋,一上枱鍋面已經帶鮮紅色既辣油係面.入口先帶陣陣辣勁,後帶麻香味.配料加入去滾後吸收左麻辣鍋既香辛味,相當惹味.

安格斯特選牛板腱&澳洲和牛M5牛肩卷
牛肉完全解凍後先上枱,牛肉鮮紅又帶出油花.切得唔會過份薄身,滾熟後唔會一夾就散.入口帶有肉嚼勁,肉質彈牙亦唔會過乾柴.帶一陣陣牛脂香得黎又唔會過肥膩令到鍋底起晒油.

台式小食
(真豬小香腸/魚香皮蛋豆腐/士林鹽酥雞)
除左生配料外,牛大人亦提供唔同熟食.小香腸脆口,味帶少少香甜,咬開帶點豚脂香.鹽酥雞炸得香脆唔油膩,炸漿唔會過厚.

瓜仔雞水餃
水餃皮唔會過厚,滾熟後餃子皮仲帶點煙韌感.水餃清新唔肥膩.

真味牛肉漿
牛肉漿滾起後彈牙充滿牛肉汁,好似食整牛丸咁但整體比牛丸多左一份煙韌咬口.

蟹籽墨汁漿
充滿墨魚香,咬落卜卜脆而且墨魚漿內帶粒粒墨魚粒 彈牙又爽脆,味道圞同會過鹹帶住濃厚墨汁味.

台中仙草凍
食完咁多熱辣鹹膩野當然要降一降溫同時又清新一下口腔.仙草帶微甘香又嫩滑清涼,作為甜品好match!仙草內帶點椰味,紅豆及珍珠,令口感及層次感更豐富.

流水落花
牛大人自家啤酒,味道帶濃郁花香.味道唔會過甘苦,相當易入口.

感謝 Cantzipmyjeans
2021年12月12日 透過行動裝置

每當天氣凍的時候我就會想起打邊爐,一想起放題打邊爐我又會聯想起牛大人。
和朋友提前吃聖誕和牛大餐,中午到牛大人吃極上和牛吃到飽,一次過可以食勻三隻牛肉!
今次我們點了比較特別的湯底台灣鳳梨雞煲,原本很怕鳳梨味太甜太酸會蓋過牛肉的味道,結果是很香甜的雞湯,用了半隻雞去煮,足料
三種牛肉包括上腹牛五花、安格斯特選牛板腱、澳洲和牛M 5牛肩卷。
上腹牛五花比較肥美,接近街市經常看見的肥牛級數,層次分明,感覺也很新鮮。
安格斯特選牛板腱適合減肥的女士吃,較多瘦肉,而且中間有一條小小的筋,咬起上來更有口感。
而最好食的當然是最高級的澳洲和牛M 5牛肩卷,肥瘦十分均勻,雪花紋明顯。而且牛肉味比較濃郁,肉質較細膩嫩滑。
當然也包括雞件、牛筋、鮮魚漿得得,多叫多幾次很快回本。
而且自助區有很多蔬菜及肉丸選擇,花多潦亂,款式很多。
在醬料區除了有五花八門的醬汁,還有響鈴滷肉飯及多款面類。
每次來到牛大人都經常在飲品區打圈,因為款式很多,包括台灣特別的飲品及自家製花茶。我們也額外叫了牛大人的流水落花啤酒,有很香的啤酒花味。一邊飲酒一邊打邊爐,人生一大樂事!
最後更送上台式珍珠仙草甜品,感覺就似去了一趟台灣旅行。

感謝 celavie001
2021年12月5日

好耐無黎試牛大人,男朋友話未食過想試所以特登一早book定枱黎食。Book 5點比較早所以都算易book,如果walk in就應該好難等位…

一入去見到好多蠟筆小新!原來牛大人同小新合作緊,周圍有好多小新既佈置,度高把尺都有埋佢地個樣好搞笑。我望番原來仲有小新既products賣,推薦小新迷呢段時間黎食牛大人打個卡!

黎牛大人梗係要食最貴既澳洲極上和牛放題!早入座都係每人$258,星期五、六、日、假期及前夕就加$10,再加一其實都係$300有找,所以係好抵食。

湯底
湯底選擇都多,好多台式特色既鍋。男朋友揀左蕃茄鍋,平時既蕃茄鍋有啲真係無咩蕃茄味,呢個係食到有蕃茄酸酸甜甜既味,就算之後加湯都無乜溝淡到。

肉類
基本上專食M5牛肩卷,叫左幾次都係咁靚,又唔會韌。牛小排就脂肪多啲,都唔錯,手切封門柳就最有牛味!

配料類
配料好多都係自助區拎,超多款丸✨,不過識食梗係叫台灣直送既澎湖花枝漿!真係食到幾大粒既花枝,好彈牙又有咬口。

蔬菜類
菜種類都多,好想特別提下菜類全部都好新鮮,無拎過爛既菜!

小食類
我最鐘意既台式小食三寶: 鹽酥雞、台式香腸同梅甘脆薯都有齊!叫左幾次都係新鮮炸起熱辣辣送到。

飲品
多款特色台式飲品,有埋熱桂圓紅棗茶,飲左一杯甜甜地都唔錯!桂花烏龍都好香桂花味☺️。冬瓜茶同出去買既都無分別,抵飲!男朋友仲加左杯「流水落花」既啤酒,都唔錯。

甜品
有Movenpick都會加分!佢仲有限定新品既仙草凍所以都叫黎試下,唔算好大碗不過食到咁飽都好夠食。

每次qr code叫完好快送到,staff又收碟收得好快,所以即使二人枱唔算大但都夠位擺野。主攻既牛同菜都好有質素,台式小食都無偷工減料,超滿足,真係食到飽!

牛大人台灣火鍋吃到飽 (大鴻輝(荃灣)中心)
荃灣眾安街55號大鴻輝(荃灣)中心16樓
☎️3953 9330
⏰星星期一至日 12:00-16:00 & 17:00-22:00

感謝 mochi_hkfood
2021年11月30日 透過行動裝置

牛大人到依家都咁多人 有十個台式湯底 全部都好足料 白玉酸菜鍋 養生濃湯鍋 紅燒牛肉鍋等 今次揀左台中蒜頭雞鍋~~好香濃既蒜香味 調味剛好唔會太鹹 仲有兩隻大雞脾一齊烹煮
有多款台灣直送既特色配料 餃類已經有手工蛋餃 瓜仔雞水餃仲有台灣打邊爐好鐘意既老油條豬血糕 手打系列有旗魚/花枝槳 食落都好爽彈 仲有我最推介既小吃系列 鹽酥雞 脆薯同炸午餐肉係一定要點的 出面仲有得任裝滷牛肉飯
◽️澳洲極上和牛餐 $198-$288
牛小排大大片紋路分明 無乜油脂 食落個肉感重啲 和牛肩卷就油脂感重啲 但依然食到肉質嫩滑~ 封門柳就相對比較有嚼勁 另外牛板腱都好有牛味

仲會每人送兩粒m9和牛牛丸 真係好有牛脂感同彈牙 海鮮有海蝦同沙白都幾新鮮~ 另外仲有多款手沖冷泡茶 冬瓜茶都幾好飲 最後每人會再送一杯moverpick雪糕或者仙草
◽️流水落花手工啤 $48
忍唔住叫左杯黎啤啤佢 原來係牛大人自家製 飲落好易入口 仲有陣花香味~
總結,
水凖依然都係幾高質 飲落好養生入味 牛既肉質亦相當唔錯 配料既選擇都好多 可以食到啲特別既台灣配料同小食 而且上菜速度都好快 不過真係好多人排

造訪日期: 2021年11月
感謝 vvvfoodies

查看過牛大人台灣火鍋吃到飽 - 荃灣店的旅客也查看過

中國香港

去過牛大人台灣火鍋吃到飽 - 荃灣店嗎? 請分享你的經驗!

© 2022 TripAdvisor LLC 保留所有權利。