“美國SRF和牛餐”
大將的評論

大將
香港排名第2,405 (共15,534家餐廳)
更多餐廳詳細資料
周圍地區: 西貢
描述: 餐廳主打90分鐘日式火鍋放題,提供不同牛肉套餐,包括鹿兒島黑毛和牛、美國SRF和牛等。設有自助區,提供不同的火鍋配料、飲品及甜品等。
2021年3月26日 透過行動裝置

大將新開張的時候食過一次, 今次再encore, 位於將軍澳PopCorn商場1樓, 地點方便。 喜歡餐廳日式新派設計, 座位舒適, 環境和食物都很衛生。 還記得上次吃阿古豬, 今次又試下美國SRF和牛放題$218先, 湯底點新款的富士蘋果湯和博多味噌湯。美國SRF和牛餐包括美國SRF和牛、美國嚴選極上牛、美國特上牛、 五花肉、豚肩肉和特選雞腿肉。 富士蘋果湯清清地,博多味噌湯香濃滋味,美國SRF和牛有適量的油花,肉質鮮而肉味濃。 其他火鍋肉類都很新鮮,自助區有多款醬料、熟食、丸類、菜類、湯類、飲品和甜品, 熟食有炒飯炒麵、 醃菜和炸雞, 炸得香口又肉嫩。 丸類有多款選擇,最特別就是福袋年糕, 煙煙韌韌口感正。 菜類選擇亦很多, 每款都超級新鮮。 飲品有鴻福堂飲品、汽水機和咖啡機。最後一定要試下自製窩夫機, 用1分30秒DIY個靚靚窩夫之後, 再加雪糕、 朱古力醬和朱古力脆脆,

最喜歡一人一鍋, 感覺特別衛生, 很推介這間日式火鍋店, 吃shabushabu之選。

大將
地址: 將軍澳唐賢街9號PopCorn商場1樓F10號舖

造訪日期: 2021年3月
1  感謝 Victoriay_eatwithvic

2021年3月19日 透過行動裝置

本身想去食Food Court,見到大將光鮮亮麗,6點前食又有優惠,就把決定食火鍋放題。要食就食最好的澳洲和牛套餐,可以食全部肉類。
門口見到好多肉丸、蔬菜菇麵等,選舉好多,五顏六色,精緻整齊又衛生。更加有日本白雞蛋呢。
湯底選了黃金壽喜燒及藥膳炎鍋,有清甜的、有香濃的,最正的是一人一小火鍋,更衛生。想食咩自己負責,我話事哈哈(不要沾污我的小鍋鍋)。
隱約見到廚房有部切肉機,現場即叫即切好新鮮,品質一貫地好,每一次叫牛肉都是鮮紅色靚的,不存在第一次靚之後唔靚。特別是澳洲和牛,雪花紋明顯,油脂分布得宜,肉質腍滑,有入口即溶的感覺,白色不厭!
我朋友就比較喜歡美國SRF和牛,中間帶有少少筋,更有口感,牛肉味較濃,而且瘦肉多。
而且值得一讚個服務員超超超好禮貌,好少有後生仔咁好禮貌,又會主動收碟、問加唔加牛,又會好好心機介紹(叫老闆加你人工啦!)
少不了飲品雪糕任食,而且仲有窩夫機,自己制的窩夫特別好食(唔好落太多粉漿,少少地好啦,否則食飽回本率低,留肚食牛牛!)。
食飽飽坐得又舒服,平民價錢高級享受。

#大將 #日式火鍋 #shabushabu #日式 #旺角 #將軍澳

造訪日期: 2021年3月
感謝 celavie001
2021年2月7日 透過行動裝置

今日嚟咗將軍澳Popcorn行街,中午行經見到呢間日式火鍋店,見到個menu好吸引,於是同朋友入去食限時90mins火鍋放題

澳洲和牛套餐 ($258再加一)
- 澳洲和牛套餐好多款肉可以揀,雞牛豬都有齊,啱晒我呢啲鍾意食肉嘅人,encore咗好多碟,個人嚟講最鍾意澳洲和牛,牛味香濃突出,雪花分布平均,嫩滑得嚟薄身;雞肉雪白新鮮,一啲都冇雪藏味,好好味
- 湯底方面叫咗麻辣味噌湯,麻辣味香濃惹味,辣辣哋好過癒,味噌都幾突出,兩種味道混配得非常出色,同唔同嘅肉類同配料都非常夾,湯底都被索晒入去,食到舔舔脷
- 配料種類都五花八門,熟食、蔬菜同選擇多元,有芝心丸、烏冬、年糕、竹輪卷等等,五花八門
- 甜品選擇都唔錯,有唔同嘅cake仔同糕點,而且仲可以自製waffle,又玩得又食得

除咗高質嘅食物質素,值得一贊係餐廳環境超級乾淨闊落,設計得明亮,坐得好舒服,啱晒慢慢傾下計,打下邊爐而且上菜方式好特別,有機械人送肉到座☺️整體用餐體驗無得彈,食得咗好多、好開心,飽到捧住個肚仔走

大將 (將軍澳)
將軍澳唐賢街9號PopCorn商場1樓F10號舖

造訪日期: 2021年2月
1  感謝 Bonnie N
2020年11月30日

食過咁多間日式火鍋放題店:牛涮X、牛X涮涮鍋、牛X,
性價比最高嘅一定係非「大將」莫屬!
其實小編已經係第二次黎幫襯,
因為真係好正好抵食!
「大將」有好多款套餐選擇,價錢每位由$158起,
90分鐘放題,算係幾抵食!

餐廳裝潢走日式時尚風格,
環境好寬敞,簡潔整齊,
座位全部都係卡座位,坐得舒適。

小編上次食過美國特上牛肉($188/位),覺得相當唔錯,
今次見到仲有沖繩期間限定—沖繩石垣牛和山原島阿古豬,簡直係思鄉必選!
牛魔王一定要揀沖繩石垣牛啦!
沖繩石垣牛有咩咁正?
係日本沖繩縣石垣市及八重山群出産的黑毛和牛品種,
脂肪融化溫度比其他品種低,以鮮嫩口感著稱。

揀完沖繩石垣牛($368/位)
仲可以揀埋升級湯底—松葉蟹味噌湯和山葵鹽骨膠原雞湯,正!☺️
個人黎講,最鍾意都係松葉蟹味噌湯,
味道比較突出,清新鮮香,
配松葉蟹腳($60/份)就啱啦!
蟹腳係急凍嘅,所以鎖住晒松葉蟹嘅肉汁和鮮味,正!
而山葵鹽骨膠原雞湯相對地比較清淡,
山葵味唔會真係好wasabi,反而加幾分清香,膠原感十足!

送餐仲有機械人為我地服務,幾盞鬼!

石垣牛霜降油花分佈均衡,
肉質紋路細緻,
清爽中帶有甘甘甜嘅濃郁香氣,
令人無法抗拒~~~❤️ おいしい~
一定要無限encore!食到翻本!

五花肉皮爽肉嫩,
特選雞腿肉嫩滑,不錯吃!

除咗肉類之外,
其他火鍋配料都可以係自助區自己拎,
不過記得要戴口罩出去呀!
保護自己,保護他人。
自助區好大,選擇多元化~

先講醬汁,
除咗有傳統中式火鍋嘅醬料如醬油、醋、蒜、辣椒️、蔥、芫茜等,
仲有自家製椰子芫茜汁、味噌芝麻汁、麻辣紅油、韭菜醬油,
重口味嘅必試味噌芝麻汁,真係好惹味,
如果鍾意原汁原味,柚子昆布就最啱啦!

前菜有煮茄子、柚子黃瓜漬、拌菜、炒雞、一口和牛卷、鯛魚燒等,
推薦❗ 炒雞炸皮薄,厚肉嫩滑;一口和牛卷啖啖肉,不錯吃!
蔬菜區有生菜、白菜、蘿蔔、萵筍、粟米、蕃茄、蓮藕、菇類等;
其他配料如牛丸、仿海膽包心丸、魚形嘅魚蛋、龍蝦丸、芝士腸、芋絲等,
款式多,質素好!
推薦❗芥末魚籽丸魚肉外皮,魚籽混入香甜沙拉醬內餡,美味可口。

推薦❗炙燒芝心丸
外層係用新鮮魚肉打成嘅魚漿,
食落爽彈而不油膩,
烘焙成金黃色份外香脆可口,
由車打芝士與忌廉芝士混合嘅雙重芝士餡料味道香濃,
一咬爆漿帶來雙倍滋味和口感~☺️

推薦❗貢丸
平時唔太鍾意食丸嘅我,
不得不讚「大將」嘅貢丸,
肉感十足,爽口美味,不過要小心,多肉到好容易痴牙。

推薦❗年糕福袋
腐皮吸盡火鍋湯汁,加上裏面煙煙韌韌嘅年糕,正!
平時食一個都要$1X,而家任食真係好抵食。

粉麵有日本葛粉、出前一丁、烏冬、年糕等,
最欣賞係日本葛粉,食落煙煙韌韌,推薦❗

飲品方面,
除咗有汽水、咖啡、茶
仲有多款鴻福堂枝裝飲品。

打完邊爐,
仲有日式甜品、自製坎飯和窩夫作甜品,
再係自助雪糕機吱個雲呢拿或朱古力雪糕襯托下,
完美嘅總結!

造訪日期: 2020年11月
2  感謝 foodie_talk
2020年11月23日 透過行動裝置

沖繩原古豬肉火鍋放題

天氣開始涼啦,最好約人食飯架係打邊爐啦,今日就同朋友入去將軍澳POPCORN 搵食啦,眼前見到有間【大將】係日式火鍋放題,一於去試下啦

而餐廳入面環境火猛及位置間格都好寬闊,再加上餐廳有一部份位置係超市,幾特別

最近出左日本沖繩限定,有石垣牛放題及山原島阿古豬放題,而我地就選左山原島阿古豬放題

湯底就選左松菜蟹味噌湯及山葵鹽骨膠原雞湯

山原島阿古豬肉味濃,同埋肥瘦適中,搞到我地都食左好多碟

我地就叫左松葉蟹腳,蟹味好鮮

場內有好多蔬菜選擇及好多其他丸類選擇

飲品我最LIKE 佢果汽水機,佢不是一般普通汽水機,係可以按客人喜好去調配汽水

而場內有幾多熟食食物及有我最愛的窩夫,重要有原味及抺茶味給客人自助整窩夫

造訪日期: 2020年11月
感謝 Dingdingdonstory

去過大將嗎? 請分享你的經驗!