“又靚又好食嘅生日蛋糕🎂😘”

Twinkle Baker Décor
使用外送服務
香港排名第35 (共284家麵包糕點)
周圍地區: 旺角
周圍地區: 旺角
2021年6月11日 透過行動裝置

女朋友生日,我上咗佢屋企同埋佢家人一齊慶生。我負責買蛋糕,雖然遲啲都會出去再慶祝,但每個蛋糕都唔可以馬虎,否則家暴會發生。

之前行街已經大約掌握咗佢嘅喜好,我喺Twinkle訂蛋糕,相信唔會出錯。鑽石山荷里活廣場分店嘅店員好醒目,一去到就好快搵到我資料,同埋仲好細心,提醒蛋糕內會有條木棍。

登登登登,頂點小籠包出場,咪住先,唔係切蛋糕咩?冇錯,佢就係一個小籠包樣嘅蛋糕!蛋糕造型維肖維妙,無論係個蒸籠定小籠包本身都做得極度像真。小籠包頂部仲加咗金箔,不得了。

呢個蛋糕除咗滿足到女朋友打卡放上網嘅慾望之外,就連個味道都令全家人讚好,因為佢係焙茶味Hojicha。焙茶二重奏,即係指焙茶吉士同焙茶蛋糕,吉士嘅茶味會相對更為濃郁,清香不膩,甜度亦恰到好處。至於蒸籠就係由朱古力製成,同樣唔會重口味,同焙茶好夾。

蛋糕係4吋Size,唔算大個,不過食完飯食就啱啱好,講真食蛋糕都係醉翁之意不在酒嘛。$268當然唔平,但而家連鎖果啲都愈賣愈貴,而呢個就靚好多添。最後,最緊要係可以氹到女朋友開開心心,我就開心了。

造訪日期: 2021年5月
感謝 masonchl

2021年5月16日 透過行動裝置

荷里活廣場新開左Twinkle Baker Decor. !櫥窗雪櫃放滿咗顏色鮮艷,非常吸睛的各款蛋糕,忍唔住都要行去欣賞一下!而店內更有讓客人即食嘅位置,肚餓喺度食個小西餅也是不錯。
呢間d蛋糕出名特別精美,最近仲新出咗呼喚童心系列,款款都非常之可愛好似玩具一樣,啱晒要來氹小朋友開心!剛好家中的小朋友生日,所以我就買咗個「恐龍仔多多」$388為佢慶祝!
呢個「恐龍仔多多」外型十分可愛,綠色嘅忌廉外皮加上糖皮嘅眼睛、斑點、背鰭與及最得意嘅哨牙!小朋友見到已經非常興奮!
切開係有四層嘅海綿蛋糕,配以低糖高纖益力多製作的慕絲,減糖配方食落不會太甜,感覺非常健康,益力多乳酪酸酸甜甜的,裏面包着乳酪爆珠,咬開爆珠濃郁的乳酪味道湧出來,能中和蛋糕的甜味,食落更加清新,啱晒夏天!

店裏面嘅蛋糕個個都非常之特色,真係要慢慢逐個試吓呢!

造訪日期: 2021年4月
感謝 bingbing110
2021年5月14日 透過行動裝置

姪仔平時好鐘意Twinkle Baker Decor的蛋糕,因為又靚,又好食,又好玩。同佢慶祝生日,我特意訂個Twinkle Baker Decor蛋糕送俾佢。

姪仔是恐龍迷,佢好鐘意飲美祿和食朱古力。見到有個4.5吋叫MILO®髒髒龍的蛋糕($388)啱哂佢口味,便訂了一個俾佢。

嘩,個蛋糕造型好靚好生動。姪仔見到個MILO®髒髒龍開心到飛起。蛋糕上層有隻頑皮的MILO®髒髒龍在美祿湖中浸泥漿浴!超濃郁的美祿慕絲與朱古力牛油蛋糕,配上美祿可可球與朱古力脆莎榛子醬,又香又滑,超美味,令人難以抗拒。個蛋糕唔係好甜,大人細佬都啱食。大大個8個人都夠分。

買MILO®髒髒龍,還免費送了一包美祿麥芽粒,好食!

造訪日期: 2021年5月
感謝 aliceyuens
2021年2月4日 透過行動裝置

< Twinkle Baker Decor > 旺角
就黎情人節 大家諗到點同身邊嘅摯愛慶祝未 情人節除咗送花外 蛋糕都唔少得 最近見到呢間蛋糕店推出咗幾款以情人節做主題嘅蛋糕 一於買黎試下

情意綿綿 $448
呢個係藍莓吉士蛋糕 上面有個水晶球裝住好多士多啤梨棉花糖 成個蛋糕都係粉紅色打卡一流 送俾鍾意粉紅色嘅另一半就啱晒喇 蛋糕好鬆軟好香藍莓味 食到有藍莓嘅果肉唔太酸 藍莓同吉士平衡得好好 幾好食 另外嗰啲棉花糖亦都唔錯 入面有士多啤梨醬流心 成個蛋糕睇得又食得另外佢仲有幾款 情人節快啲買個送俾另一半啦

造訪日期: 2021年2月
感謝 blissfulfoodiary
2021年1月20日 透過行動裝置

起初係因為舊同事買嘅散水餅「扮清糕」茶餐廳cupcake而認識Twinkle Baker Décor。適逢拍拖紀念日,買左個小蛋糕慶祝其實係櫥窗擺放嘅好多款蛋糕都超靚超玩味,尤其係佢「扭扭擰擰」不過今日都係選擇左食少女心爆棚嘅「櫻花樹下」

成個蛋糕都係pink lady 蛋糕外側舖滿櫻花花瓣,而蛋糕頂就插左一枝枝棉花糖同朱古力做裝飾

蛋糕底係海棉蛋糕底 超 超 超 軟熟 雪凍左都仍然好鬆軟!至於粉紅色個層並不是翻糖皮,係打得好挺身嘅buttercream 而個餡係粒粒白桃果肉同埋兩層白桃慕絲,非常清新

⚠️ 蛋糕內有不可食用的紙棒
⚠️ 須於3日前預訂

Twinkle Baker Décor (旺角)

旺角亞皆老街8號朗豪坊B2樓17號舖

#jagalai #hkfoodie #foodie #twinklebakerdecor #mongkok #cake #扮清糕 #櫻花樹下 #うまい #早食早享受

造訪日期: 2021年1月
2  感謝 Jaga L

去過Twinkle Baker Décor嗎? 請分享你的經驗!