“【🍴 阿四車仔面 🍴 】”
阿四車仔面的評論

阿四車仔面
香港排名第5,996 (共15,540家餐廳)
周圍地區: 旺角
周圍地區: 旺角
2021年4月1日 透過行動裝置

好耐冇食港式美食車仔麵啦,最喜歡可以自己選擇麵條、湯底及配料的感覺!

今次去咗阿四車仔麵,地方整潔光猛,裝修模仿舊式餐廳,仲有舊式鐵閘,香港味濃 !

米粉($12)+辣魷魚($9)+ 溏心蛋($11)+ 炆冬菇($11)+沙嗲汁($0)
整體感覺很好,餸菜款式多,魷魚爽口,冬菇入味,最特別是有得揀溏心蛋

炸墨魚卷($22)
必叫之選,用腐皮包裹着墨魚,外皮炸得酥脆,內裏爽口彈牙

豉油雞髀($26)
夠大隻,肉質嫩,夠入味

蠔油菜心($22)
選用菜心苗,幼嫩爽口

大大大碗飯- 上湯蘿蔔牛腩飯($40)
豐富餸菜,白蘿蔔不會碎濕濕,夠入味,牛腩調味香濃

紅豆冰
紅豆大粒,椰香和奶味互相平衡,濃郁

菠蘿冰
喜歡這個清爽配搭,不會太甜

餐廳: 阿四車仔麵
地址: 旺角豉油街108號地下

造訪日期: 2021年4月
感謝 tomandcharlie_diary
2020年11月29日 透過行動裝置

Hong Kong Local Food Hong Kong Style
阿四車仔麵,一間質素算不錯既車仔麵店。代表香港美食其中一樣,一定有佢份,但車仔麵向來比人感覺都髒髒的具街頭風味,有有諗過都可以食得舒適、乾淨又企理呢❓正正呢間阿四,帶給我吃車仔麵不一樣既感覺。吃得豐富之餘,亦享受到平民化既本土美食。
l[招牌麵 (油麵 咖哩汁)]l $60
配料:辣魚蛋、豬大腸、滷水蛋、辣魷魚、雞翼尖、瑞士雞翼、豬皮、蘿蔔、豬紅,一碗十分豐富又抵吃啊啊啊。油麵帶粗,吸盡咖哩汁湯底,好滋味。
l[車仔麵 (米線 辣汁)]l $74
除左Set 定,亦有自選配搭:辣魷魚、辣魚蛋、豬大腸、蘿蔔、冬菇、炸墨魚卷,都係我想吃既,加上滑脫脫米線,配上自家製辣汁夠惹味。
l[特色小食]l $22 each
小食方面,都好抵食啊啊啊,吃麵總想吃點菜:西生菜配腩汁,帶脆口感剛好;而碗仔素翅同樣足料,記得落醋吃。
最後港式飲品,當然唔少得樽裝飲品吧。代表香港特色又陪伴我成長既一定係佢,樽裝維他奶 & 樽裝麥精,同樣都係 $10 抵飲又好有風味喔。
×××[阿四車仔麵 -A4 Noodles]×××
©旺角豉油街108號地下

造訪日期: 2020年11月
感謝 Wincyholic
2020年11月4日 透過行動裝置

今日來旺角豉油街阿四車仔麵食我最愛的車仔麵店內裝修簡潔舒服車仔餸的選擇款式超多,我都叫咗超多叫咗粗麵,份量好多呀。豬紅配沙嗲湯底好夾✌️。豬大腸,非常乾淨冇一舊舊的肥膏痴住,好林好入味。滷水蛋,牛腩都係勁林和有味的。
吉列豬扒,火喉剛好,外脆內唔鞋,唔油膩。
另一碗的辣魚蛋香辣度十足,咬落爽彈,係我最愛。瑞士雞翼都幾入味。枱上還放了自家製醃菜脯可以任意潻加

造訪日期: 2020年10月
感謝 Ann_nn_Lam
2020年10月8日 透過行動裝置

阿四車仔麵 (旺角)
旺角豉油街108號地下
疫情緩和,電影院又重開,睇完電影去附近搵食,比一間落地大玻璃走工業風的車仔麵店吸引到,講到平民美食非車仔麵莫屬,見食客食得津津有味,決意入去一試。
店舖防疫措施做足,座位有適當間距,又有基本體溫探測機。裝潢帶點懷舊風,乾淨衛生又光猛❤️
麵食外仲提供飯類,另外,車仔麵店來講小食都幾特別,竟然有咖喱角、日式吉列蠔、南瓜薯餅等等,最貴都係26蚊,好抵食。
選擇困難症的我決定揀其招牌麵(HKD 60):
一共有九款餸: 辣魚蛋、豬皮、豬大腸、瑞士雞翼、雞翼尖、蘿蔔、滷水蛋、豬紅。好豐富呀,揀左吸精華的米粉配香濃麻辣醬。
辣魚蛋香辣無比,大大粒又彈牙。
豬皮充滿沙嗲香,好濃郁。
豬大腸完極且洗得乾淨無異味,仲帶點油脂香。
蘿蔔非常清甜,軟腍。
瑞士雞翼不會死咸,肉質嫩滑,而且腍身。
西生菜(HKD 26):
新鮮爽脆生菜配上油脂香腩汁,不再是平時蠔油,別有一番滋味。
樽仔奶茶:
每日新鮮製造,無冰粒原汁原味,甘香茶味,入口順滑奶香,甜度適中,奶茶控必試。
紅豆冰:
椰香濃郁,紅豆可再煮腍點。
總結:
性價比高車仔麵店
值得ENCORE
a4noodle#阿四車仔麵#mongkok#cartnoodles#soysaucestreet108#milktea#hongkongstyle

造訪日期: 2020年10月
6  感謝 SANDRAFUNG

去過阿四車仔面嗎? 請分享你的經驗!