“Dutch pancake”

Oasis Bar & Grill
香港排名第1,928 (共15,712家餐廳)
周圍地區: 尖沙咀
周圍地區: 尖沙咀
2022年6月14日 透過行動裝置

墨西哥芝士雞肉烤餅
配以牛油果醬、番茄莎莎、酸忌廉,烤餅餡料好rich,滿滿既芝士同雞肉,正。
黑松露大啡菇芝士意大利飯
大啡菇唔係以原個上,反而初成一條條,方便食用,整個意大利飯都好creamy,唔錯。
荷蘭鐵鍋班戟配新鮮雜莓,楓糖漿及楓糖核桃雪糕
鐵鍋班戟好少見到,要小心掂到個鐵鍋,超級熱。班㦸同我平時食過既好唔同,食到比較厚身時,有種食緊雞蛋糕既感覺,好食。
Diamond In The Sky
叫左杯Signature Cocktail,賣相好靚,bling bling的,真係好似鑽石甘,味道亦容易入口。

造訪日期: 2022年6月
感謝 fefe623

2021年12月11日

Afternoon tea 女士最愛,通常都係打卡之用,而多數都會係咸甜合併,但呢間就可分只選擇全咸,所以唔食甜食既朋友仔都可以一嚐 High Tea 既滋味☕️

上到嚟就比大大個雀籠位置吸引住,就算冇雀籠位坐都唔緊要,每一個位置都有自己打卡特色,都相當唔錯

Tea set $428
我選擇咸甜合併,因為我要有甜先滿足,飲品我要早餐茶,原來熱茶係會幫你Refill熱水,感覺好抵飲

咸食有 ➪
❥燒豬腩肉漢堡,上面加上紫色酸菜,靚之餘仲可減膩口既感覺✨
❥蟹子蟹肉他他,好的骰用雪糕筒承載,鮮甜清新✨
❥吉列炸蠔,好脆口唔會成口粉,仲好Juice架✨
❥炙燒芝麻吞拿魚,呢個我好鍾意,好好食,有芝麻香,吞拿魚有質感,口感豐富✨

甜點 ➪
❥蝴蝶酥,正常發揮,酥脆✨
❥鮮果雲呢拿奶凍,好有雲呢拿香,你明顯見佢個底好多雲呢拿籽,絕對唔係就咁用雲呢拿油而做,不過就略為嫌甜咗小小,質感可以再滑多小小,好彩上面有小小水果,可中和甜度✨
❥焦糖蘋果吉士撻,蘋果燒過之後更加香甜好味✨
❥朱古力慕絲撻,呢個絕對有驚喜,好鍾意佢裏邊有朱古力脆脆,又夠濃朱古力味,超正✨
❥英式鬆餅配果醬及忌廉芝士,同平時食開有好唔同,首先佢超級巨型,仲要係啱啱焗好,暖笠笠我第一時間食佢落肚,好鬆化唔會太乾✨

會回頭既Tea set , 服務員非常樂意幫你影相️,仲會幫你擺位影得靚d, 絕對唔會hea 影,亦好難得Tea set 會每樣都好食,因好多都係得個靚字好睇唔好食

造訪日期: 2021年12月
感謝 Stay50508406016
2021年11月13日 透過行動裝置

這間餐廳位於諾士佛台的一幢食廈中,中環充滿優雅高級感之餘,又讓人有處於城市中的綠洲的清新感。白色的藤吊椅,用來拍照打卡一流。

凱撒沙律配溫泉蛋及脆煙肉
脆煙肉固然是美味,但我更欣賞的是脆芝士。沙律菜新鮮爽脆,味道鮮甜,用溫泉蛋輕輕一拌,更加美味了。

黑松露大啡菇芝士意大利飯
這款意大利飯值得大力推薦,因為實在是太美味了。忌廉汁香濃又香滑,緊緊包裹每一粒飯。又香又軟又多汁的大啡菇配上黑松露,味道成為絕配,讓人忍不住吃下一口又一口。

炭烤西班牙栗飼豬鞍
厚厚的豬鞍,上有燒烤格紋,以木器盛載上桌,賣相不錯。切開內裡顏色粉嫩,肉汁被緊鎖有肉,讓肉質更嫩和有彈性。味道甜美的焦糖蘋果蓉,配上燒豬鞍來吃,味道非常匹配。

造訪日期: 2021年11月
感謝 HongKong_KW
2021年9月8日 透過行動裝置

- 工作咁忙咁辛苦,偶爾都要對自己好啲,唯有係放鬆時間食返餐好☺️!

- 今次黎到尖沙咀諾士佛台,然而唔係飲酒,反而係Chill下,食下野。呢間餐廳叫Oasis Bar & Grill,Oasis即係綠洲,所以餐廳用左好多鳥類裝飾,包括燈飾。餐廳不單止型格有格調,仲好有氣氛。

- 係呢間主打西餐同甜品既餐廳,我地今次就叫左French St. Martin (No.3)生蠔、紅酒燴牛面頰伴紅蔥頭配薯蓉、薄荷寶雲酥燒羊架伴法式忌廉焗薯、荷蘭鐵鍋班㦸配新鮮雜莓、楓糖漿及楓糖核桃雪糕同焗酥皮蘋果撻。

- 頭盤既生蠔一共有6️⃣隻,二百蚊就食到,真係其他地方都搵唔到啊!生蠔盤附有檸檬、特製醬汁同辣汁。我覺得St.Martin呢款蠔比較有礦物味,且非常肥美,配幾滴檸檬汁或者少許辣汁就Perfect啦!同埋要讚一讚店家好細心,檸檬係搵濾網包住,乾淨又衛生。

- 另外,朋友勁鍾意佢地既紅酒燴牛面頰伴紅蔥頭配薯蓉。一黎份量好大,二黎牛面頰好淋,夾埋紅蔥、薯蓉同醬汁真係一流。

- 而薄荷寶雲酥燒羊架伴法式忌廉焗薯就深得我心,因為羊架好嫩滑又唔羶,用薄荷寶雲酥黎整真係天衣無縫。(薄荷寶雲酥即係法式芥末醬+百里香+麵包糠)而忌廉焗薯就好似千層麵咁整,加埋芝士就又香又特別。

- 甜品方面,荷蘭鐵鍋班㦸真係好有誠意。首先鐵鍋夠熱啦,班㦸唔會好厚粉,用左糖霜都唔會過甜。跟住用既係新鮮雜莓,而唔係急凍,味道同班㦸好夾。食完原味之後,可以換下味道,淋少少楓糖漿,再夾埋溶溶地既楓糖核桃雪糕食,一個字,正!

- 焗酥皮蘋果撻個酥皮真心好脆,蘋果酸酸甜甜好過癮!表面仲有煮過既蘋果同雲呢拿雪糕,唔同層次,傳統得黎又有啲創新!

P.S 楓糖核桃雪糕單食都已經好吸引,小編已經Bookmark好呢間餐廳!

造訪日期: 2021年8月
1  感謝 Littlefoodiexx
2021年7月30日 透過行動裝置

依間餐廳既裝修好特別,一邊以黑色為主調,走型格路線;而另一邊以白色為主調,走清新庭園路線。以白色為主調既環境佈置得像一個小花園般,有不少吊椅及鳥籠,好適合打卡,而且環境舒適,絕對係朋友聊天既好地方。平時食tea set,大多係半鹹點半甜點,而依間餐廳就特別推出了少有既全鹹點tea set,迎合唔同人既口味。

✨All Savoury Afternoon Tea

❀ 黑松露大啡菇配法包
❀ 煙三文魚慕絲配餅乾
❀ 車厘茄大蝦配牛油果醬
❀ 英式鬆餅配果醬及忌廉芝士

最有驚喜係英式鬆餅,份量超大,店員好貼心不斷提我們要趁熱食,影完相食都仲係熱,烘得幾香,外脆內軟。而鹹點最中意就係青瓜蛋沙律三文治及迷你蟹餅。前者用薄片既青瓜包住三文治,食落好清新,與蛋沙律好夾,而後者有一絲絲蟹肉,味道鮮甜,表面亦炸得香脆。可惜的是當日無供應無花果鵝肝醬多士。素牛肉漢堡食落有淡淡豆味,質感偏乾,唔太岩口味

❀ Birdy Passion (+$38)
雀仔形狀既杯,超級可愛!入口係香濃既熱情果味,味道唔錯,可惜份量就略少

造訪日期: 2021年1月
感謝 Kyan T

查看過Oasis Bar & Grill的旅客也查看過

去過Oasis Bar & Grill嗎? 請分享你的經驗!