“黯然銷魂飯🤩”
食神叉燒的評論

食神叉燒
香港排名第8,457 (共14,147家餐廳)
周圍地區: 新界
周圍地區: 新界
3 週前評論 透過行動裝置

今次走進沙田新城市廣場裏的Chop Chop 食神叉燒用膳, 餐廳環境簡潔, 食具全部即用即棄。 到食神叉燒當然要點這裏最出名的食神黯然銷魂飯$79、 然後想試下食神炒飯$75和咖哩菠蘿牛肉$88,飲品有咸檸七$25和熱檸賓$23。

食神黯然銷魂飯~ 半肥瘦帶有點燶邊的叉燒, 流心荷包蛋,蛋黃粘稠味濃, 飯裏面還有藜麥非常健康, 再配上特製醬汁,拌飯尤佳, 是港人最愛食物之一。

食神炒飯~ 賣相靚, 炒飯有櫻花蝦、蝦仁、青豆、叉燒粒和蟹籽, 材料豐富,炒飯炒得乾身,粒粒分明,夠香又有咬口, 果然鑊氣十足。

咖哩菠蘿牛肉~ 幼嫩多汁的菠蘿配咖喱口感更加香甜可口,跟牛肉很是配搭的菜式。

咸檸七~味道甜中帶咸,但又多了幾份檸檬的清爽,咸甜交雜, 解渴好飲。

熱檸賓~ 利賓納酸酸甜甜的味道, 配上檸檬更加清香。

喜歡食神叉燒的黯然銷魂飯, 叉燒口感一試難忘, 下次一定再來。

Chop Chop 食神叉燒 (新城市廣場)
地址: 沙田沙田正街18號新城市廣場三期3樓A325號舖

感謝 Victoriay_eatwithvic
3 週前評論 透過行動裝置

午市時候,途經食神叉燒店,便買了兩個午餐回家享用。原來此店除了燒味以外,還有其他午市特色套餐的選擇,那就當然要試一試。
~窈窕叉燒飯
窈窕顧名思義是沒有肥肉的瘦叉燒,梅頭肉較可取的地方就是不會韌。這店的叉燒味道不錯,燒得恰到好處,喜歡吃微燶的也不會失望。
~豆腐火腩飯
豆腐外皮是煎過的,豆腐口感是滑滑的。火腩肥瘦分明,炆得腍腍的,一點也不覺油膩。薄薄的獻汁味道不會過鹹或濃,感覺輕營些。

這店的外賣午餐還包了飲品一杯,咖啡、茶或朱古力等,任君選擇。喜歡的話,還可補錢將飲品升級。

感謝 TamWah1819
4 週前評論 透過行動裝置

餐廳:Chop Chop 食神叉燒 (沙田)
地址:沙田沙田正街18號新城市廣場三期3樓A325號舖

平時食燒味多數都係喺街市買返屋企做餸,今次專程去咗沙田新城市廣場三期食呢間Chop Chop 食神叉燒,聽個名都知佢哋嘅賣點係食叉燒啦

燒味雙拼 $109
先叫咗個雙拼燒鵝同油雞,分量唔算多,但係兩款燒味嘅味道就好到位,即叫、即處理、即斬,確保燒味係最新鮮咁送到食客面前,睇下佢地嘅色澤嘅靚,啲肉都好嫩添

食神炒飯 $75
呢個炒飯用咗蝦仁、蟹籽、叉燒粒、蔥花、青豆等去炒,而成個飯嘅秘訣在於佢嘅秘製醬汁,炒得非常惹味,又唔會太鹹,最重要係濕底飯,啱晒我嘅喜好

正宗黯然銷魂飯 $79
最後梗係要介紹呢個電影《食神》都出現過嘅黯然銷魂飯,即係叉燒配太陽蛋飯,叉燒偏向瘦底,唔會好嚡,叉燒嘅外層微微燒焦,增加咗叉燒嘅色香,但係完全無燶味,唔會破壞咗叉燒嘅原味,唔錯唔錯

感謝 hinsonfoodhk

去過食神叉燒嗎? 請分享你的經驗!