“靚料火鍋 高質又好味😚”
火鍋隨意門的評論

火鍋隨意門
香港排名第50 (共15,739家餐廳)
價位: US$25 - US$51
更多餐廳詳細資料
周圍地區: 灣仔/銅鑼灣
描述: 銅鑼灣新派火鍋;異國遊打卡好地方✨ 火鍋.隨意門隨時隨意地帶你走進古色古香嘅紫禁宮唯美絕色嘅日本浪漫醉人嘅法國風格迥異嘅土耳其
2022年6月18日 透過行動裝置

整體黎講:
高質火鍋 靚料好味

感謝 Dreamer36125622270

2022年6月16日

好耐冇打過邊爐啦一打緊係要打得特別啲今次走訪各地 一秒喺土耳其 下一秒又去咗法國連侍應都著住飛機制服架

◍「皮蛋芫茜山濃湯鍋」 $168

終於試到芫茜鍋人越大越中意食芫茜湯底清清地幾好☺️唔會影響食材鮮味!

◍「骰仔牛肉粒」 $148

一粒粒方形牛肉粒睇得又食得每一粒都好重牛嘅鮮味 推薦!❤️

◍「手打丸拼盤十粒」 $148

最中意呢度嘅手打丸 有5款口味 全部都自家製~芝心牛肉丸最好食

◍「足料鮮蝦餃」 $68

餃子方面都好高質隻隻都有好大隻蝦夠晒足料!

◍「水蓮菜」 $68

最近都好喜歡食水蓮菜個人比較喜歡成條食夠爽!

火鍋隨意門 (銅鑼灣) #lala_foodie_causewaybay

感謝 lalaunderscorefoodie
2022年6月16日 透過行動裝置

一直都很喜歡民族特色餐廳,估不到打邊爐都可以遇見充滿異國風情的火鍋店,位於銅鑼灣樓上鋪的〔火鍋隨意門〕。
火鍋店主廳裝潢格局以土耳其風為主題,牆上以土耳其旅遊景點”卡帕多奇亞”熱氣球作牆畫,而且場內更有馬賽克燈、中東色彩咕臣、掛氈等等作裝飾,餐具碗碟亦充滿異國特色,真是每一個角落都是打卡位,令人有置身於土耳其的感覺,真是一解旅行癮。
餐廳亦有專屬的落單系統,用手機QR code點選餐方便快捷。

【蒜香卜卜蜆鍋】(HK$188)
一出場時用上乾冰已經仙氣飄飄,舞台感極重,卜卜蜆鍋非常足料,整鍋都有很多蜆、芽菜及芹菜,蜆入口一點沙都沒有,而且湯越煲越濃,但亦保持著清甜味道,忍不住喝了幾碗蜆湯,吃完飲完已經很飽肚。

【本地牛頸脊】(細)(HK$268)
擺盤極靚,打卡一流,肉嫩鮮紅,切成一片片的雙飛效果,輕灼有咬口,入口有牛味而不韌。

【新鮮菜苗帶子餃】(4粒)(HK$68)
脹卜卜,皮夠薄身,滿滿的餡料入口好像吃墨魚丸的口感,非常爽口又彈牙。

【薯粉】(HK$32)
估不到份量這麼多,吸收了蜆湯的精華,煮久了亦不會黏在一起及溶化,薯粉配上卜卜蜆鍋底湯很美味。

【足料竹蔗茅根】(HK$68)
用上透明地球儀器容器,沒想過份量非常多,大約有五至六杯份量,入口味道清甜,感覺清熱消暑,很適合打邊爐慢慢飲。

【醬介】(HK$25/每人)
特色九格調味料,可自由選擇適合個人口味的火鍋調味料。

*OpenRice 網上訂座有不定時訂位優惠,有興趣可以看看~

〔火鍋隨意門〕@hotspot.cwb
香港銅鑼灣堅拿道西10號冠景樓1樓A室
Room A, 1/F, Top View Mansion, 10 Canal Road West, Causeway Bay, Hong Kong

感謝 Wander12611986151
2022年6月6日 透過行動裝置

火鍋隨意門 (銅鑼灣)
我倆其實都幾喜歡下午打邊爐,食得飽左啲多啲時間消化
一入到去有得揀中式or土耳其嘅裝修,我地就揀坐土耳其
▪️胡椒豬筒骨濃湯鍋▪️
呢到嘅鍋全部都有特色同 勁 大 鍋!
豬筒骨有四大舊,入面仲有啲豬手仔,西芹,蘿蔔等,超足料
配料我地叫左手工丸拼盤,鴨血同羊肉片。
手工丸分別鯪魚,芝心牛肉以及蟹籽鮮蝦丸,芝心牛肉好邪惡好好食
鴨血其實都係醜麻辣好食,羊肉好香好耐無食
飲品叫竹蓆茅根係一個地球上你以為唔多我地兩個每人都有三杯!

環境:⭐️⭐️⭐️⭐️
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️

感謝 yuet325
2022年5月24日 透過行動裝置

火鍋隨意門

呢間火鍋餐廳個裝修好靚,分咗唔同國家嘅主題分區,唔同國家嘅主題就會有相應嘅裝飾,唔怪得佢叫隨意門啦最得意係佢有法國主題可以喺法國High tea環境下打邊爐❗️

醬料費$25/位,係特色的九宮格醬料,另外仲有餐前小菜,如麻辣涼拌木耳等等

招牌花膠雞湯鍋 - $298
一共有14款湯底選擇,雞湯湯底係師傅以大量雞長時間熬製而成色澤好金黃,湯低清澈,味道超鮮甜仲有一大片好厚身嘅花膠,著住機師服‍✈️嘅侍應會幫手剪成細塊再放湯;滾起來第一時間真係要試試啲清雞湯先❗️而半隻鮮雞好鮮美嫩滑又多汁,花膠夠哂膠質

美國雪花肥牛(細) $198
擺盤超靚,好grand嘅感覺而啲肉油花分布平均,雪花紋又靚,肉質好有彈性,鮮甜又好味

蔬菜拼盤 $78
有各式各樣嘅蔬菜,例如娃娃菜、生菜、木耳、蓮藕、蕃茄、鮮淮山、粟米等,種類同份量都算多,好fresh又健康☺️

正宗日本稻庭烏冬 $32
烏冬似手打烏冬,口感夠煙靭,較扁身,索埋啲雞湯夠哂正❗️

足料竹蔗茅根 $68
個容器喺地球儀嘅造型,好得意,同埋呢竹蔗茅根係師傅自家製煲架❗️好足料勁清甜,好啱打邊爐嘅時候飲,同埋佢份量都好多,一個人飲幾杯都一定夠

造訪日期: 2022年5月
感謝 The_Hangry_Piggy

查看過火鍋隨意門的旅客也查看過

去過火鍋隨意門嗎? 請分享你的經驗!