“台式便當口味正宗”

百芳池上便当
使用外送服務
香港排名第7,204 (共14,630家餐廳)
周圍地區: 西太古城
周圍地區: 西太古城
4 週前評論 透過行動裝置

不能出遊,更加對台灣食物念念不忘。今日就近近地去太古城誠品店,入面一間叫八方池上便當食台式便當。
分別點了滷肉飯便當加金桔檸檬。另外一個係乾拌麵套餐:香酥豬扒肉燥拌麵,再加黑糖冬瓜檸檬。小食就是皮蛋豆腐。
皮蛋豆腐這個冷盤其實非常簡單,但上面加了一些台式醬油,另外還有木魚絲,口感豐富,令人食不停口
滷肉飯便當上面除了滷肉還有乾伴粉絲,粟米粒,菜脯粒,西蘭花及半隻滷水蛋。各樣配料各有味道,口感層次豐富。飯的份量亦不少,男士食都十分足夠飽肚。而金桔檸檬味道超濃郁,就算食到最後冰塊溶掉了一些,仍然不減其味道,相信是落料落得充足
香酥豬扒肉燥拌麵上的肉燥跟滷肉飯的肉燥類似,而麵淥得較為淋,豬扒就炸得香脆,上面有些少黑胡椒粒,增加香味。而份量給女士吃就剛剛好。黑糖冬瓜檸檬則酸甜平衡做得不錯,帶有清新的感覺
整體店舖上菜速度快,味道接近台灣口味。而且便當選擇多,下次可試其他不同款式

造訪日期: 2020年10月
感謝 JoeSio0408
2020年10月8日

香酥豬扒肉燥乾拌麵
豬扒好酥脆,肉質鬆軟,咬落仲有酒香;肉燥乾拌麵係台式鹵肉,手切四型三層肉,夠入味!

香酥炸雞腿便當
圓形便當睇落輕量,但其實份量足,好夠飽;便當有八款,主要係豬或雞肉之選,我就揀咗炸雞脾,皮脆肉嫩,配白飯同埋三種精選配菜,椰菜丶粟米丶菜甫,仲有半隻滷水蛋同埋少量粉絲,估唔到啲粉絲好惹味,如果改做主食都唔錯!

皮蛋豆腐
雪花皮蛋丶冰凍豆腐,最鍾意係加咗充滿煙薰味嘅木魚片,味道提升。唯一略嫌啲蠔油太重手,偏鹹,如少啲醬就啱啱好喇!

芋頭鮮奶小芋圓
芋頭豆乳小芋圓
台式芋泥係特別綿滑,配上鮮奶或豆乳都好味,小芋圓偏甜,質感煙韌,好飽肚!

造訪日期: 2020年9月
感謝 jy0v0
2020年9月30日

終於捱到連續四日假期,今晚一於躲下懶,唔煮飯。有人提議收工去「百芳池上便當」食晚飯,然後過去「誠品」行下。

其實自從太古城開咗呢間「百芳」分店之後,餐廳已經成為我哋嘅飯堂,加上依家無得去旅行,台式便當好自然就成為大家嘅 comfort food。

其實餐牌上嘅便當有一半我哋都吃過,今次就試下香酥炸雞腿便當,另外再加咗個炸花之丸同香酥豬扒肉燥乾拌麵套餐。

花之丸 ($20) 外皮炸得很香口,食落啖啖花枝,彈牙得來又有咬勁,而且吃起來唔會太乾或太油。

香酥炸雞腿便當 ($63):炸雞腿和飯各自分開盛載,雞腿接近手掌大,上桌時仍熱氣騰騰。炸皮色澤金黃,而且還有小量油泡,吸睛又邪惡。雞皮鬆化酥脆,咬下有沙沙聲,雞肉口感嫩滑不韌,非常 Juicy,完全不油膩。

餸料同飯以木餐盒盛載,飯面鋪滿炒粉絲、菜甫、栗米粒、椰菜、 紅蘿蔔絲,另外還有半隻滷水蛋,大大盒,非常足料。米飯圓潤,粒粒分明。菜甫爽口好吃,而滷蛋亦夠曬入味,蛋白不會太硬。

至於另一客香酥豬扒肉燥乾拌麵 ($64) 亦保持水準,豬扒醃得非常入味,大大塊又無骨,入口啖啖肉。肉燥肥瘦相間,肥肉入口即溶,肉汁香甜,香口而不過鹹。麵條有麵粉香,食落煙韌彈牙。

幾乎每次嚟都會飲珍珠奶茶,今次跟餐飲品就決定搞搞新意思,試下芋頭豆乳小芋圓同粒粒紅豆鮮奶。飲品可以自己揀甜度同冰度。

杯芋頭豆乳小芋圓 (+$24) 好足料,入面有滿滿的芋泥,豆乳帶大豆獨有的香味,芋圓口感煙韌,夾埋一齊啜入口,味道超豐富。

至於另外嗰杯粒粒紅豆鮮奶 (+$19) 味道亦很有驚喜,紅豆份量超多,入口不過甜,而且軟腍得來又保留了粒粒咬口,加上香濃嘅鮮奶,同紅豆簡直係絕配。

造訪日期: 2020年9月
感謝 mjqueen7e

去過百芳池上便当嗎? 請分享你的經驗!

US$USD
台灣