“黎食日本嘢”
日本野的評論

日本野
香港排名第2,863 (共15,677家餐廳)
周圍地區: 旺角
周圍地區: 旺角
2021年12月15日

上到黎呢個商場嘅九樓,向左轉食日本嘢,向右轉食西餐,今晚我哋向左走.................

晚市套餐多款選擇,定食/丼飯炒飯/鍋物都有

以浦燒鰻魚定食 ($148)黎講,呢個價相當抵食,可以要麵豉湯/蟹籽沙律,仲有溫泉蛋/溏心蛋一隻

溏心蛋入口creamy,唔係只係同拉麵夾,送飯都得㗎

主角有兩大段,鰻魚汁另上,鍾意幾多落幾多

鰻魚皮微脆,肉滑,香甜鰻魚汁撈飯一定無得輸,食晒都幾滿足。

呢度嘅石燒出鏡率超高,目測差唔多每枱都有叫,我哋都係其中之一,點咗石燒霜降和牛 ($218)套餐

和牛切成中等厚度,唔係薄片,脂肪比例可以,肉色都幾吸引,份量都唔少喎

先用牛脂粒在熱石上化成牛油,然後就可以開始燒肉仔啦

生熟程度除你歡喜,自己偏好每邊燒至轉色就食

三款調味比你選擇,簡單D點少少鹽,肉質帶少少嚼口,肉味都出,燒肉加白飯,夢幻組合是也^^

多款小食中,比呢客日式炸鷄 ($78)吸引住,有4-5件,唔細件架,炸至金黃色,未食都FEEL到股熱氣

超級熱辣辣,炸物梗係要熱食! 點埋個芥末沙律醬,微辛辣味道,外皮香脆,鷄肉一D都唔嚡乾! 餐飲黎一杯可樂配食..............爽爆呀!!

造訪日期: 2021年12月
感謝 gingerszeto

2021年12月3日 透過行動裝置

雖然天氣凍咗,但係無減我對食刺身嘅興趣,朋友介紹呢間,因為佢環境幾舒服,靜靜地可以同朋友邊食邊傾計
午餐時段有set lunch,價錢都唔算貴,當然係食刺身定食啦,定食包咗:
三文魚、油甘魚 、甜蝦、八爪魚、帶子
以上刺身各兩件
配味噌湯、豬骨湯烏冬/蕎麥冷麵
送前菜、飲品(咖啡/茶或汽水)
一個餐有咁多嘢都幾好,最欣賞油甘魚和帶子,油甘魚油脂分佈好平均、好新鮮;帶子好厚身、好鮮味
唔好睇碗烏冬好似好細碗,份量都唔少架,個湯仲有我最愛嘅粟米添
下次試下晚巿嚟先,晚巿應該仲多好嘢食

造訪日期: 2021年12月
感謝 tracymbyk
2021年9月18日 透過行動裝置

這家店舖很多朋友也知道,以前也吃過這家覺得可以的。店舖位於旺角銀城廣場,店舖環境雖然不太大,但很舒適涼快的。當天我們不太肚餓,就點小食來吃吃吧。
自選刺身 HKD$58起,這裡有多款刺身供應,選擇了三文魚/北寄貝,分別一份有5件和8件。食材顏色鮮豔,口感新鮮嫰滑,很快就吃光光。
自選壽司 HKD$16起,大部分壽司是一份兩件,選擇了三文魚/芥辣八爪魚/腐皮/油甘魚,食材賣相不錯的。味道新鮮鮮味,配醬油吃已經可以了。
味付帶子裙邊 / 螺肉 HKD$38,這兩款是常見的日本小吃,味道帶微辣挺香口的。兩者也是口感煙韌的,吃東西前吃這個既開胃又惹味。
厚燒鰻魚玉子燒 HKD$88,面頭鋪了木魚絲、蟹籽和紫菜,木魚絲被風吹有舞動的感覺。玉子味道甜甜的,裡面夾著口感煙韌的鰻魚,整體味道咸咸甜甜的,口感豐富有咬感。
水信玄餅 HKD$28,這個甜品晶瑩剔透,裡面還有小花在裡面。口感冰涼滑溜溜,這個味道甜甜的,挺喜歡吃這個。
日本野
旺角西洋菜南街2A號銀城廣場9樓

造訪日期: 2021年9月
感謝 CHINGCHINGJAIII
2021年7月15日 透過行動裝置

其中一個我不時都會食的菜或,一定係日本菜,
真的是平日最喜歡的晚餐之一。
而這天晚上來到旺角,又想食日本菜,
想起早前曾到訪的日本野
因此決定二訪呢! 好食價錢又相宜!
而且位置好方便呢!
由於這晚也不太餓,因為也點了不同類別的食物!
包括我一直最愛的和牛壽喜燒呢!
岩晒鍾意係鍋物的我,真係好滿足!
和牛壽喜燒除左有滿滿的牛肉及蔬菜外,
仲可以選配飯或烏冬呢!
牛肉十分高質,肉感厚身,而且色澤均勻,
每一塊都好滿足及滿滿的肉汁,好正!
而且鍋物內的配料非常多,包括菇菌、大蔥、蔬菜,生蛋等
仲會有麵豉湯呢! 好完滿的一個SET呀!
另外,食日本菜當然要食我地最愛的刺身啦!
而在日本野,只要點了主食,可以加點不同的小食呢!
所以我們加點了刺身拼盤,
好新鮮的刺身,肥美又厚身,每一啖也感受到刺身的美味!
而且好新鮮呀!
另外,仲點了我最愛的小食芝士年糕,
熱辣辣食真係好正,芝士同年糕真係好夾,
好軟滑同好香,好鍾意呢種質感,
點左記住要立即食呀! 好好食!
而食日本菜,一定要食壽司呀!
今次分別點了火灸三文魚同牛油果軟殼蟹卷
火灸三文魚配上醬汁,魚身滑,而且口感好SOFT,
感受到魚香又好食!
而牛油果軟殼蟹卷真係份量十足,
好大份而且每一舊壽司都有牛油果同軟殼蟹,
每一啖都有滿滿的材料,份量超多,
如果肚餓真係要必點呀!
除了美食,更加要欣賞日本野內的員工
服務好細心,會不斷添水及提供地方放手袋,
感受到員工細心的服務,
是美好的一個晚上呢!
下次去旺角記住試下呀!

造訪日期: 2021年6月
感謝 happywifewife
2021年7月11日 透過行動裝置

#cassiegomk
瘦編除咗鍾意食韓國菜之外,第二鍾意嘅菜式就係日本菜啦。依間位於旺角嘅「日本野」價錢合理,食物質素唔錯,主打不同日本小食、大阪燒、刺身、壽司 、石燒牛 、丼飯等等,集所有日本料理於一身。
每次去依間都會食招牌石燒吉列霜降牛小排,牛小排會預先炸過,有一層香脆吉列皮包裹著色澤鮮紅牛肉,之後再自己石燒,燒到自己想要嘅程度,食落肉質鮮嫩多汁,好吸引!
今次另外再試吓和牛壽喜燒,同傳統壽喜燒唔同,依個似一個小火鍋,但勝在好足料,放滿哂料之外,仲有個烏冬可以食。晚市套餐最正係仲會包沙律同飲品,加少少錢仲有得追加小食,勁抵,即刻加咗$38換3件三文魚刺身,好新鮮!
味道評分▶️ (4.5)
抵食評分▶️ (4)
回購評分▶️ (4.5)
➡️ 日本野 (旺角)
旺角西洋菜南街2A號銀城廣場9樓
IG: @cassiecwy/ @cassiegetfat
FB: @cassiegotravel
OP: cuisine_revolution (Lv4)
DianPing: cassiegetfat (Lv6)
TripAdvisor: cwycassie

造訪日期: 2021年6月
感謝 cwycassie

查看過日本野的旅客也查看過

中國香港

去過日本野嗎? 請分享你的經驗!

© 2022 TripAdvisor LLC 保留所有權利。